»

Več poškodovanih podmorskih kablov na zahodni obali Afrike

Slo-Tech - Več držav na zahodni afriški obali je imelo včeraj in predvčerajšnjim težave pri dostopu do interneta, saj so bili poškodovani štirje pomembni podmorski internetni kabli, ki tečejo od Južne Afrike vzdolž obale do Francija, Španije in Portugalske. Dostop do interneta je bil močno oviran v 13 državah: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Gambija, Gana, Gvineja, Liberija, Namibija, Niger, Nigerija, Južna Afrika, Slonokoščena obala in Togo. Medtem ko so bile ponekod prekinitve kratke, denimo manj kot uro v Gambiji in Gvineji, so drugod brez interneta ostali več ur.

Težave so se začele v četrtek
okoli 6. ure po srednjeevropskem času, nato pa so se kaskadno širile po kontinentu. Hitro je postalo jasno, da gre za okvare na podmorskih kablih, za kar vzrok še ni znan. Microsoft je sporočil, da so zabeležili okvare na štiri kablih.

Težave še vedno povzroča tudi pretrgan kabel v Rdečem morju, ki je sicer na drugi strani kontinenta. Internet je zasnovan z redundanco v mislih, a čim več različnih...

27 komentarjev

Izpad enega kabla od interneta odrezal celo državo

Slo-Tech - Medtem ko smo v Evropi precej razvajeni zaradi množice podmorskih kablov, zaradi česar je praktično nemogoče od interneta odrezati posamezno državo, je v Afriki situacija precej drugačna. Zahodni del celine se v glavnem zanaša na dve podmorski povezavi, ki tečeta od Velike Britanije oziroma Francije vzdolž zahodnoafriške obale in sproti priključujeta posamezne afriške države na jugu celine. Severno od ekvatorja je na zahodni obali situacija še slabša, saj imajo države v glavnem...

25 komentarjev

Pretrgan podmorski optični kabel od sveta odrezal pacifiško otočje

Lokalni operater se trudi odpraviti napako

Slo-Tech - Svetovne komunikacije nesorazmerno temeljijo na podmorskih optičnih kablih, za katere imamo na voljo sila malo precej ubornih alternativ. Večji kontinenti imajo več kablov, zato tudi ob prekinitvi kakšnega večjih posledic ni, povsem drugače pa je na malih otočjih. Strateško ameriško območje Severni Marianski otoki ima eno samo optično povezavo do Guama in od tam naprej svet, ki se je iz neznanih razlogov minulo sredo prekinila. Na tem pacifiškem arhipelagu imajo še danes velike težave s povezljivostjo.

Po prekinitvi povezave je otočje izgubilo vso povezljivost z internetom. Ni bil nedostopen le internet, temveč so bile nemogoče tudi transakcije s plačilnimi karticami in telefonski...

23 komentarjev

Zaradi NSA v gradnji nov podmorski kabel Brazilija-Portugalska

Slo-Tech - Brazilija in Španija bosta julija začeli graditi nov podmorski kabel, ki bo povezal brazilsko Fortalezo s portugalsko obalo. Kabel bo povečal kapaciteto prenosnih povezav med Evropo in Latinsko Ameriko, neposredni povod za hitro odločitev za gradnjo pa je ameriško prisluškovanje vsemu prometu, ki teče prek ameriškega ozemlja.

Snowdnovo lansko razkritje je namreč precej pokvarilo načrte za gradnjo novega podmorskega kabla med Brazilijo in ZDA. Direktor brazilskega operaterja Telebras je namreč dejal, da gradnja te povezave ni več prioriteta, ampak da se bodo osredotočili na povezavo z Afriko prek Angole, z Evropo prek Portugalske in lokalne povezave med Fortalezo in São Paulom.

...

24 komentarjev

Singapur in Južna Koreja pomembna partnerja NSA pri prestrezanju prometa pod Pacifikom

vir: SMH
SMH - Novi Snowdnovi dokumenti, ki jih je ponoči razkril nizozemski časnik NRC Handelsblad, kažejo, da ima zavezništvo angleško govorečih držav za skupno vohunjenje Petero oči v resnici vsaj sedem članov. Singapur in Južna Koreja sicer ne govorita angleško, sta pa ključna partnerja pri prestrezanju prometa na podmorskih kablih, ko potekajo pod Pacifikom.

NSA ima postaje za prestrezanje prometa na zahodni obali ZDA, na Havajih in na Guamu, preko katerih teče večina prekooceanskih podmorskih kablov v Pacifiku ter kabli med Avstralijo in Japonsko. Pri prisluškovanju jim izdatno pomagata Singapur, kjer je vozlišče številnih povezav, in Južna Koreja. Že avgusta so prvikrat razkrili, da singapurska obveščevalna služba prisluškuje na kablu...

5 komentarjev

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega...

4 komentarji

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

The New York Times - Ko pišemo o bližnjevzhodnih državah, navadno poročamo o novih načinih vlad za omejevanje dostopa do interneta in cenzure, zato je pravo olajšanje, da kdaj pišemo o novih internetnih povezavah in celo smelih načrtih o globalnih vozliščih. Za to pot se je odločil Irak, ki se po letih diktature počasi odpira svetu in semkaj sodi seveda tudi internetna povezljivost. Začeli so s položitvijo novega podmorskega kabla, piše The New York.

V okviru pol milijarde dolarjev vrednega sistema Gulf Bridge Network so podmorski kabel, ki svojo pot začne na Siciliji in preko Sueškega prekopa nadaljuje pot po Rdečem morju, ob Arabskem polotoku, čez Hormuško ožino in po Perzijskem zalivu, potegnili do Iraka v bližini Basre. Projekt je bil tehnično zelo zahteven, saj...

6 komentarjev