»

Microsoft razvil robota, ki vam sega v besedo

Slo-Tech - Roboti za pogovore (chatbot) so danes že zelo dodelani in se znajo odzivati na smiseln način, a le pri pisanju. Pri govorjenju je drugače. Glavni problem ni razpoznavanje govora ali njegova sinteza, temveč zakasnitve. Trenutno je pogovor namreč bolj podoben komunikaciji prek govorne postaje, kjer vsak sogovornik odrecitira svoje besedilo, nato pa počaka, da drugi besedilo sliši, premelje in sestavi odgovor. V resnici pa po telefonu ne govorimo tako. Ljudje se prekinjamo, segamo v besedo, včasih si dokončujemo stavke itd. Pogovor je interaktiven, obojestranski in sočasen. Tega se morajo naučiti tudi računalniki, in Microsoft trdi, da mu je to uspelo.

Microsoftov zelo popularen chatbot na Kitajskem se imenuje XiaoIce in ima 200 milijonov uporabnikov, a ima...

13 komentarjev

Zuckerberg prihodnost Facebooka vidi predvsem v VR in AR

TechCrunch - Obogatena resničnost v kamerah, chatboti in Facebook kot svet navidezne resničnosti. To so glavne novosti v svetu modrega velikana, ki jih je podjetje včeraj predstavilo na konferenci za razvijalce rešitev za Facebookov ekosistem. Glavni nagovor na konferenci je imel CEO podjetja Mark Zuckerberg, ki je večino časa porabil za predstavitev platforme za obogateno resničnost. Zelo na hitro pa je komentiral tudi najnovejši primer umora v živo prek Facebooka, ki v zadnjih dneh pretresa ZDA (podobnosti s slovensko zgodbo so pač le naključne). Vendar tudi tokrat je bila očitno v ospredju predvsem tehnologija. In kakšne bombončke je pripravil Facebook?

Obogatena resničnost oziroma kaj še nismo...

22 komentarjev

Twitter kot indic za borzno trgovanje

HotHardware - Oktobra letos je bil objavljen članek Twitter mood predicts the stock market, v katerem so Johan Bollen, Huina Mao in Xiao-Jun Zeng ugotavljali, da lahko z analizo čivkov na Twitterju predvidijo gibanje na borzi. Z upoštevanjem nekaterih, vnaprej določenih dimenzij počutja javnosti, ki jih lahko izluščijo iz množice objav na Twitterju, naj bi napovedali gibanja indeksa Dow Jones Industrial Average z 87,6-odstotno uspešnostjo. To pa ni malo.

Članek bi bržkone šel mimo neopažen, če ga ne bi prebrali v britanskem hedge skladu Derwent Absolute Return. Podpisali so ekskluzivno pogodbo o sodelovanju z Xiao-Junom Zengom in napovedali sestanek o sodelovanju še z drugima avtorjema članka. Ustanovitelji sklada pravijo, da bo njihov sklad začel poslovati prihodnje leto februarja....

3 komentarji

Napad na razvijalca sistema Freegate

Slo-Tech - Včeraj so bili razvijalci in operaterji anonimizacijskega omrežja Tor obveščeni, da je bil pred kratkim fizično napaden razvijalec sistema Freegate, ki Kitjacem omogoča svobodno komuniciranje preko interneta, tako da zaobide tim. Veliki kitajski požarni zid.

Ustanovitelja podjetja Dynamic Internet Techology in razvijalca Freegate-a, Billa Xia-o so na njegovem domu v Severni Karolini v ZDA napadli in hudo pretepli trije neznani napadalci kitajskega porekla. Xia, ki so mu zlomili čeljust in poškodovali oko, je v bolnišnici preživel 2 tedna, na obrazu pa ima 17 šivov. Napadalci niso odnesli ničesar, Xia pa je zaradi razvoja Freegate-a v preteklosti že prejel grožnje od Kitajske vlade.

POPRAVEK:
Žal je pri objavi novice prišlo do neljube napake. Napaden ni bil Bill Xia, pač pa Yuan P. Li tehnični direktor pri Epoch Times. Za napako se opravičujemo.

16 komentarjev