»

Foxconn kupuje Belkin, Wemo in Linksys

Slo-Tech - Tajvanski Foxconn, ki ga v glavnem poznamo kot največjega pogodbenega proizvajalca elektronike na svetu in glavnega Applovega dobavitelja, ne skriva, da si že dlje časa želi iz lon poslov prestopiti stopničko više. Tja se seveda najhitreje zavihtijo z nakupom kakšnega uveljavljenega podjetja. Tako je Foxconn pred dvema letoma kupil Sharp, sedaj pa je ponovno šel po nakupih. Tarča je podjetje Belkin, ki ima tudi blagovne znamke Linksys in Wemo.

S prevzemom, za katerega Foxconn pripravlja 866 milijonov dolarjev, bo postal pomemben igralec na trgu telefonov, omrežne opreme, domače pametne elektronike in tablic. Toda preden bo prevzem dokončan, mora Foxconn dobiti še uradno dovoljenje oblasti. To ni več samo formalnost, saj je v začetku tega meseca Trump blokiral...

31 komentarjev

Socializem po ameriško: Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Minuli mesec je tajvansko-kitajski gigant Foxconn sporočil, da bo odprl svojo prvo tovarno v ZDA. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki na Kitajskem zaposluje več kot milijon ljudi in ki proizvaja elektronske naprave za številna zahodna podjetja, tudi Apple, bo ameriško tovarno zaslonov za televizorje, monitorje, pametne telefone in tablice odprl v Wisconsinu. V njej naj bi bilo zaposlenih okrog 13000 ljudi, investicijo pa je še posebej toplo pozdravil ameriški predsednik Donald Trump, ki si je kot del političnega programa zadal vrnitev delovnih mest v ZDA. Foxconn bo v tovarno investiral 10 milijard dolarjev. Toda - investicija bo davkoplačevalce drago stala.

Foxconnu je zvezna država Wisconsin obljubila tri milijarde...

21 komentarjev

Pri Foxconnovem prevzemu Sharpa v zadnjem hipu rumena luč

Slo-Tech - Čeprav smo v začetku meseca pisali, da je dogovor med Foxconnom in Sharpom o prevzemu slednjega praktično dokončan, in čeprav je danes zjutraj Sharp na svojih straneh tudi uradno potrdil podpis pogodbe o prevzemu, je zaškripalo. Foxconn je še enkrat premislil in sporočil, da dogovora še ne bodo podpisali, ker imajo pomisleke o Sharpovi prihodnosti.

Foxconn je povedal, da so danes dopoldne še pred zasedanjem Sharpovega upravnega odbora temu sporočili, da morajo razjasniti vsebino dogovora in nekaj podrobnosti še urediti. Sharp naj bi bil nekaj ključnih informacij razkril šele včeraj, zato Foxconn potrebuje dodaten čas za analizo. Gre za 3,1 milijarde dolarjev, ki bi jih Sharp lahko v prihodnosti dolgoval (contingent...

4 komentarji

Foxconn spet o širitvi v ZDA

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec elektronike, tajvanski Foxconn, ki glavnino izmed milijonske armade zaposluje na Kitajskem, vnovič glasno premišlja o selitvi v ZDA. Že pred letom dni so o tem govorili, a se potem iz vsega skupaj razen študijskih obiskov ni izcimilo nič. Sedaj naj bi v ZDA začeli proizvajati panele za LCD-televizorje.

Foxconnov izvršni direktor Terry Gou je ta konec tedna v Tajpeju na pogovoru z guvernerko Arizone Janice K. Brewer, da so zainteresirani za postavitev tovarne v zvezni državi Arizoni v ZDA. Pogovori s tamkajšnjo vlado trajajo že vsaj dve leti, Foxconn pa si seveda za širitev obeta tudi vladno pomoč v obliki subvencij in posojil.

Plača delavcev na Kitajskem v Foxconnovih znaša 300-400 evrov, medtem ko je v ZDA...

23 komentarjev

Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Bloomberg - Ta teden je Microsoftov pravni oddelek nadpovprečno dejaven, saj so sklenili že drugi veliki patentni sporazum. Najprej so ga sklenili s tajvansko-kitajskim proizvajalcem strojne opreme Foxconn, kar je bilo svojevrstno presenečenje, ker Foxconn ne razvija lastne strojne opreme, ampak je pogodbeni proizvajalec po načrtih drugih podjetij in kot tak neodgovoren za kršitve, sedaj pa se je Microsoft usedel za mizo še s ZTE-jem. To je precej razumljivejša poteza, saj ZTE telefone izdeluje.

ZTE je začel svojo pot kitajsko državno podjetje oziroma telekom, danes pa gre za četrtega največjega...

6 komentarjev

Foxconn izboljšal delovne pogoje

Slo-Tech - Februarska preiskava največjega pogodbenega proizvajalca strojne opreme na svetu, kitajskega Foxconna, ki jo je izvedel FLA, je obrodila dolgotrajnejše sadove. Ker so v podjetju odkrili hude kršitve delovne zakonodaje in izkoriščanje delavcev, je Foxconn hitro sprejel najnujnejše ukrepe in napovedal trajnejše izboljšanje razmer. Stvari se resnično premikajo na bolje, saj je FLA danes objavil, da sta Foxconn in njegov velik naročnik Apple sprejela pomembne ukrepe za izboljšanje razmer (poročilo).

Ugotovili so, da se je Foxconn zelo potrudil in sprejel ter izvedel 195 ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev, kar so naredili še pred potekom roka, ki jim je bil naložen. Dodatno so izvedli še 89 ukrepov, za katere rok še ni potekel, prihodnje leto pa jih...

17 komentarjev