»

Telemach za 28,8 milijona toži Telekom

Slo-Tech -
Kot izhaja iz objave Telekoma Slovenije na Seonetu, so od Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli tožbo podjetja Telemach, s katero zahtevajo poplačilo škode v višini 28.795.802,00 evrov, z zakonskimi zamudnimi obrestmi od letošnjega junija dalje. Znesek pri Telemachu utemeljujejo z domnevnimi kršitvami odločb Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) ter z domnevno zlorabo prevladujočega položaja.

Kot so pozneje pojasnili, jim je Telekom škodo in izgubljeni dobiček povzročil z zaračunavanjem previsokih cen na veleprodajnem trgu širokopasovnega dostopa do interneta. S tem je po njihovem mnenju tudi zaviral razvoj trga širokopasovnega dostopa do interneta in onemogočal konkurenco.

Podobno tožbo proti Telekomu je letos marca letos že drugič vložila tudi družba T-2, ki zahteva poplačilo 50 milijonov evrov škode. Da je Telekom Slovenije nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah je tedaj v nadzornih postopkih ugotovila tudi AKOS.

52 komentarjev

T-2 toži Telekom za 50 milijonov

vir: T-2

Slo-Tech - Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da je družba T-2 zoper njih vložila tožbo v višini 50 milijonov evrov, zaradi škode, ki naj bi jo T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani. Konkretneje znesek sestavlja plačilo škode v višini 12,2 milijona evrov, poplačilo izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev v višini 1,8 milijona evrov.

T-2 po lastnih besedah "s tožbo uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov. Telekom Slovenije je namreč nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah, kar je v nadzornih postopkih ugotovila tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), to pa se je pri konkurentih odrazilo v manjši rasti števila novih in izgubi potencialnih naročnikov. V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoči položaj...

39 komentarjev

AVK kaznoval United Group

Slo-Tech - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je družbi United Media Limited (UML) izrekla globo v višini 3,7 milijona evrov, ker ni pravočasno priglasila koncentracije televizijskih programov Sport Klub. UML, ki je podružnica medijskega giganta United Group, je bila z AVK že nekajkrat v sporu. Nazadnje je AVK tako dolgo proučevala United Groupovo namero, da kupi Pro Plus in Slovenia Broadband, s čimer bi dobil nadzor nad POP TV in Kanalom A, da so od namere odstopili. Pričakovati je bilo namreč, da AVK prevzema brez korektivnih ukrepov ne bi odobril.

UML ima sedež na Cipru, njegova mati United Group pa je registrirana v Luksemburgu. United Group je v lasti ameriškega sklada KKR, britanskega sklada BC Partners in Dragana Šolaka. UML...

3 komentarji

Upravno sodišče večidel potrdilo Telekomovo zlorabo prevladujočega položaja

Slo-Tech - Upravno sodišče je 9. 1. 2018 razsodilo (sodba I U 423/2015-48), da je Telekom Slovenije od 1. 1. 2005 do 14. 3. 2014 zlorabljal prevladujoč položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom. Sodišče je po pritožbi Telekoma Slovenije presojalo odločbo Agencije za varstvo konkurence (AVK), s katero je ta 2. 2. 2015 ugotovila opisane kršitve. Sodišče je odločbo AVK odpravilo le v 2. alineji 1. točke, sicer pa jo je potrdilo. Ne drži torej, da je Telekom Slovenije od 1. 7. 2005 do 22. 9. 2008 alternativnim operaterjem zagotavljanje svoje veleprodajne storitve širokopasovnega dostopa z bitnim tokom pogojeval z zakupom telefonskega priključka s strani končnih uporabnikov ali operaterja. Ta točka alineja odločbe se odpravi, zadeva pa vrne AVK v odločanje....

33 komentarjev

Upravno sodišče v primeru ADSL pritrdilo Telekomu

Slo-Tech - Upravno sodišče je odpravilo odločbo Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), s katero je ta ugotovila, da naj bi Telekom Slovenije najmanj od 1. 12. 2002 do 5. 9. 2005 zlorabljal prevladujoč položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim dostopom prek bakrenega omrežja in tako v škodo potrošnikov omejevalo tehnični napredek. Gre za zloglasni primer ADSL/ISDN, ko je Telekom Slovenije do septembra 2005 naročilo ADSL pogojeval z nadgradnjo telefonskega priključka na ISDN. Postopek, ki se na AVK in sodiščih vleče že od leta 2004, gre ponovno od začetka, saj bo AVK spet presojala.

Tedanji Urad za varstvo konkurence (UVK) je leta 2004 na zahtevo neimenovanega prijavitelja uvedel...

57 komentarjev

T-2 gre v stečaj

vir: Delo
Slo-Tech - Ljubljansko okrožno sodišče je danes začelo stečajni postopek podjetja T-2, ki ga je na naroku minulo sredo zahtevala največja upnica DUTB z Banko Celjo in Hypo Alpe Adrio Bank. V T-2 zagotavljajo, da uporabniki ne bodo čutili posledic, saj bodo naročnikom še vedno zagotavljali telekomunikacijske storitve.

Težave podjetja T-2 so se začele pred tremi leti, ko so zaradi dolgov podjetja njegovi upniki izglasovali prisilno poravnavo. Tedaj je bil nasprotnik prisilne poravnave največji upnik Telekom Slovenije, ki je vložil predlog za stečaj, a ga je sodišče zavrnilo. Prisilna poravnava je bila pravnomočna februarja 2012, postopek pa je bil pravnomočno zaključen junija letos. Prisilna poravnava je predvidevala 44-odstotno...

88 komentarjev

Telekom Slovenije z vezavo ISDN/ADSL zlorabil monopolni položaj

Slo-Tech - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je ugotovila, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoči položaj na trgu, ko je priklop širokopasovnega priključka ADSL operaterjem in ponudnikom interneta pogojeval z nakupom storitve ISDN s strani končnega uporabnika. V obdobju med 1. decembrom 2002 in 5. septembrom 2005 je Telekom Slovenije z omenjeno prakso kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence (9. člen).

Tedanji Urad za varstvo konkurence je že 31. marca 2008 v odločbi ugotovil isto kršitev, a jo je Telekom Slovenije izpodbijal na upravnem sodišču. To je 18. novembra 2009 odločilo (U 959/2008), da se odločba UVK-ja odpravi v delu, v katerem je ugotovil kršitev, in vrne v ponovno odločanje. AVK, pravna naslednica...

90 komentarjev