»

V Zürichu zaradi računalniške napake izplačali dvojne plače v višini 175 milijonov frankov

Slo-Tech - Zaposleni v züriški mestni upravi so v ponedeljek prejeli plače za mesec februar, ki so bile dvakrat višje kot običajno. Delodajalec je zaposlene kmalu obvestil, da so zaradi računalniške napake pomotoma izplačali dvojne plače. Približno 30.000 zaposlenih je tako prejelo 175 milijonov frankov preveč (od koder is lahko izračunamo povprečno plačo), kar bodo morali seveda vrniti. Oblasti se trudijo vzpostaviti poenostavljen ali avtomatični postopek za vrnitev presežnega dela.

Napaka se je zgodila v Zuercher Kantonalbanki, ki izvaja izplačila plač za javne uslužbence v mestni upravi. Banka je potrdila, da se je napaka zgodila v programski opremi enega izmed podizvajalcev Swisscom AG, ki jo uporablja banka. Podjetje je takisto potrdilo, da se zavedajo resnosti incidenta, ki so ga že diagnosticirali.

A za zdaj je ZKB lahko prejemnike denarja le pozvala, naj denarja ne potrošijo, temveč počakajo na podrobna navodila, kako in kam ga vrniti. Mestna uprava je medtem zaposlenim sporočila,...

20 komentarjev

Barcelona gre na Linux

Slo-Tech - Medtem ko se je v Münchnu prehod na Linux končal klavrno, so v Barceloni prepričani, da bo drugače. Tamkajšnja mestna oblast želi na računalnike v mestni upravi namesto Windows namestiti Linux, prav tako bodo zamenjali tudi programe. Projekt naj bi bil končan že prihodnje leto.

Za začetek bodo zamenjali le aplikacije. Namesto Exchange Serverja in Outlooka bodo uporabljali OpenXchange, Internet Explorer se bo poslovil zaradi Firefoxa, LibreOffice bo nasledil Microsoft Office. Kasneje bodo zamenjali tudi operacijski sistem, in sicer so se odločili za najpopularnejšo Linuxovo distribucijo Ubuntu. Povedali so, da so v pilotni fazi projekta Ubuntu že namestili na 1000 računalnikov.

Zaradi migracije bo 70 odstotkov celotnega proračuna za IT namenjenega odprtokodni...

79 komentarjev

V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov

Slo-Tech - Münchenski mestni svet je po pričakovanjih sledil predlogu odbora za administracijo, ki je pred dvema tednoma dokončno priporočil povratek na Windows in na seji podprl umik Linuxa z računalnikov v mestni upravi. Leta 2003 začeti projekt migracije mestne uprave na Linux, v sklopu katere je potekala tudi temeljita reorganizacija IT-služb, je tako končan. Do leta 2022 bodo na računalnikih ponovno poganjali Windows.

Po končnem glasovanju so razkrili tudi oceno stroškov, ki so jo do glasovanja skrivali. Da bo približno 18.500 računalnikov z Linuxovo distribucijo LiMux in 10.700 računalnikov s starimi verzijami Windows prestopilo na novo različico Windows, bodo zapravili 86 milijonov evrov. Od tega bodo pet milijonov evrov porabili za nadgradnjo strojne opreme, 24...

237 komentarjev

Konec ere Linuxa v Münchnu

The Register - Prihodnji teden bo münchenski mestni svet zabil še zadnji žebelj v krsto Linuxa v mestni upravi. Nekoč največji organiziran prehod organizacije na odprto kodo se je vmes izrodil v največji tovrstni fiasko in največjo vrnitev v Microsoftov objem. V četrtek, 23. 11., bo mestni svet še zadnjič glasoval o dokončnem povratku k Microsoftu, ki ga bo skoraj zagotovo potrdil. Odbor za administracijo in kadre je namreč že sprejel sklep, o katerem bo sedaj glasoval še celoten svet. Ker imata tudi v svetu večino stranki CDU in SPD, presenečenj ni pričakovati.

München je leta 2003 sporočil, da bo preučil možnosti za prihranek s prehodom na odprtokodno programsko opremo. Migracija...

114 komentarjev

Prah okoli Münchenske napovedi vrnitve k Microsoftu se počasi razblinja

Novi Münchenski župan Dieter Reiter (tretji z leve) ob začetku gradnje nove Microsoftove poslovne stolpnice, maja letos

vir: Microsoft
Slo-Tech - Prejšnji teden se je razširila vest, da je ena največjih javnosektorskih migracij na odprto kodo v nevarnosti; oz. še več - da se odkrito razmišlja o vrnitvi na Microsoftovo programsko opremo. Münchenska mestna uprava je namreč napovedala, da je zavoljo čedalje večjega števila uporabniških pritožb naročila novo neodvisno študijo o njihovi smiselnosti prehoda na GNU/Linux (LiMux) in odprto pisarno (OpenOffice.org).

Teden dni kasneje so podporniki LiMuxa pripravili svoj odgovor. Kot pojasnjujejo, je bila študija res naročena, a s precej širšim ciljem, celostno preveriti delovanje vseh informacijskih sistemov v mestni upravi, ne pa specifično proučiti smiselnost vrnitve na Microsoftove rešitve. Dalje naj bi se večina...

421 komentarjev

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

München na pol poti s prehodom na Linux

Slashdot - Maja 2003 se je mestni svet v Münchnu odločil za prehod na odprto kodo - operacijski sistem GNU/Linux, brskalnik Firefox in pisarniško okolje OpenOffice.org. Po ne preveč spodbudnem začetku so z namestitvami pričeli leta 2006; novembra 2008 je namenska Linux distribucija LiMux tekla na 1200 mestnih računalih, dve leti kasneje že "na več kot 3000", nedavno pa so jo namestili že kar na polovico od okvirno 12 tisoč računalnikov. Zaključek načrtujejo karseda hitro, in sicer že naslednje leto.

Prehod na odprto kodo seveda ni nezahtevna operacija in vodja projekta, Florian Schießl, je priznal, da so bile prve časovne ocene zelo naivne. Mestna uprava razpolaga z okvirno 15 tisoč računalniki. Upravljanje z uporabniki, strojno opremo in programsko opremo ni centralizirano, ampak prepuščeno enemu od 21 IT centrov, ki skrbijo za IT infrastrukturo posameznih oddelkov. Dalje, v rabi je približno 300 namenskih MS Windows...

9 komentarjev