»

Hlajenje pod -40 °C tovarniško

X-Bit Labs - Navijalci računalniških komponent vedo, da je za dobro navitje nujno potrebno tudi dobro hlajenje. Načinov za doseganje nizkih temperatur je nešteto, odvisno od naše zagnanosti in potreb. Nekateri se zadovoljijo z menjavo tovarniškega hladilnika, drugi brusijo in polirajo svoje bakrene hladilnike ter jih mažejo z najboljšimi srebrnimi pastami, tretji uporabljajo vodno hlajenje ali Peltierjeve elemente, iskalci ekstremov pa polijejo po računalnikih nekaj litrov tekočega dušika.

OCZ je priskočil na pomoč navijalcem, ki jim slogan Napravi sam ne diši, a bi kljub temu želeli svoj procesor poslati v arktične razmere. Sestavili so sistem Cryo-Z, ki se pritrdi na...

14 komentarjev

Dva nadzorovalnika ventilatorjev

Zalmanov nadzorovalnik ventilatorjev

vir: AthlonXP.com
več strani - [Marley] si je izbral Zalmana: Tokrat so si na AthlonXP.com ogledali Zalmanovo napravo za nadzorovanje ventilatorjev, imenovano ZM-MFC1 Controller. Nadzoruje lahko do šest ločenih ventilatorjev, paše pa v običajno 5.25'' režo. V članku so opravili preprost test ter opisali namestitev nadzorovalnika. Nad napravo so bili prijetno navdušeni.
monster-x pa PC Toys System Maxx: Na Think Techie so si pobliže ogledali zgoraj omenjen pripomoček. Enoto vstavite v prosto 5,25 palčno enoto, nanj priključite ventilatorje in že imate hlajenje pod svojo kontrolo. Na testu so bili z njim zadovoljni, ako pa si ga boste zaželeli vgraditi v svoj mlinček, boste prisiljeni odšteti 25$. Klik!

5 komentarjev

Optimizacija pretoka vode

ProCooling -

Na ProCooling so spisali zanimiv članek, ki podaja praktične nasvete, kako poceni vendar učinkovito izboljšati pretok v vodno hlajenem sistemu s poudarkom na črpalki.

Članek se najprej posveti zmanševanju upora v krivinah cevi, nato pa izgradnji majhnega rezervoarja za črpalko, ki olajša dotok vode v črpalko in s tem izboljša zmogljivosti in prepreči okvare, ki jih lahko povzročijo zračnih mehurčki, nastajajoči ob prevelikem podtlaku. Kar ta članek loči od podobnih je, da so vse modifikacije podprte s teorijo, ki razloži zakaj tako. Obvezno branje za vse vodovodarje!

3 komentarji

Majhna modifikacija DigiDoca 5

Case Junkiez - "Nič ni tako dobrega, da nebi moglo biti še boljše", se glasi reklo, ki je vodilo marsikateremu modifikatorju, med drugim tudi tistim, ki so spisali tale članek na Case Junkiez. Modifikatorji na prej omenjeni strani so se tokrat spravili na DigiDoca 5, priljubljeno "orodje" za odčitavanje temperatur in nadzor ventilatorjev, ki si je v zadnjih časih pot utrl tudi v Slovenijo, in opravili precej enostavno, a toliko bolj izstopajočo modifikacijo. Vse kar so naredili je to, da so za LCD zaslonček prispajkali nekaj modrih LED diod.

3 komentarji

DigiDoc 5 - vsestranski prikazovalnik

Overclockers Australia - V svojih novicah sem obdelal že toliko različnih prikazovalnikov temperature (od Senfu Thermal Proba, preko njegovih variacij, do AUSU I-Panela), pozabil pa sem na DigiDoca, vendar povsem po krivici, saj nudi nekaj zelo dobrih rešitev. Kot prvo naj povem, da DigiDoc 5 ni samo navaden LCD zaslonček, ki preko temperaturne sonde prikazuje temperaturo, ampak precej bolj zajeten kos hardvera, ki zasede celo 5.25" odprtino v ohišju. DigiDoc 5 je v primerjavi z drugimi prikazovalci precej bolj vsestranski, saj prikazuje temperaturo, omogoča vstavitev diska v 5.25" odprtino, ki jo zasede in nadzoruje do 8 ventilatorjev. Poleg vsega zgoraj naštetega, pa ima DigiDoc 5 tudi lep videz, ki bo vsekakor naredil vtis na modifikatorje. Po vsem tem lahko sklepamo, da gre za odlično večnamensko napravo, katere edina težava je, da je ne dobimo v Sloveniji. Šmrk.

1 komentar

Za pogumne

ProCooling - Merjenje temperature pri AMDjevih procesorjih je lahko včasih precej težavno, saj nimajo vgrajenega toplotnega tipala v samem jedru (Athloni 4 ga bodo imeli...). Pri večini novejših matičnih plošč se tipalo nahaja na dnu procesorskega podnožja, toda te temperature so po pravici povedano precej nenatančne. En način je nakup zunanje merilne enote (kakšen DigiDoc pride na misel), druga pa je za tiste bolj pogumne in spretne, saj vključuje rezkanje in modificiranje matične plošče. So pa zato tudi rezultati toliko bolj natančni. Priporočam, da si ogledate članek na ProCoolingu. Mene zmrazi že samo ob pomisli na kaj takega .

5 komentarjev

Digitalno krotenje ventilatorjev

PC Review - Pri PCReviewu so si ogledali lično napravico, na kateri je zaslon lcd, 5 gumbov in en 40mm ventilator. Napravica zgleda prav "kunštno", nje uporaba pa je dobra, saj lahko nanjo priključite 8 ventilatorjev, zraven vsakega pa še termalni senzor. Tej napravici potem nastavite temperature, pri katerih naj se določen ventilator začne vrteti. Nastavite lahko celo temperaturo, pri kateri začne napravica cviliti, če je ta presežena. Zanimiv je tudi gumbek "Force", s katerim vklopimo vse ventilatorje. Test si lahko ogledate tukaj.

7 komentarjev

OptiCompo POFP

Electic Tech - Nekaj za vse, ki se vam ne da plazit za ohišje, ko preklapljate zvočne kable. Nemško podjetje OptiCompo je namreč naredilo nekaj podobnega Live! drive - u, se pravi enoto, ki jo damo v prosto 5,25" režo, povežemo z zvočno kartico in že smo rešeni plazenja okrog računalnika. Test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Test DigiDoca5

3D Chipset - Še en zanimiv članek s ProCooligna danes... gre za test zelo uporabnega overclockerskega pripomočka, DigiDoca5. Gre za majhno kontrolno enoto, ki se pritrdi v prosto 5.25" režo in skrbi za pravilno delovanje ventilatorjev in merjenje temperatur. Na zadevo lahko priključite kar 8 ventilatorjev (seveda pri vseh lahko spremljate vrtljaje) in 8 temperaturnih tipal, napravica pa rezultate sporoča preko majhnega LCD zaslončka. Vsekakor se DigiDoca nebi branil, in tudi pri ProCoolingu jim je bil všeč. Test se nahaja tukaj.

6 komentarjev