»

Abit se poslavlja od trga matičnih plošč

Hexus - Kot vse kaže se bo proizvajalec Abit s koncem letošnjega leta umaknil s trga matičnih plošč. Prve tovrstne govorice so se pojavile že letos maja, vendar jih je Abit takrat zanikal. Po najnovejših informacijah pa naj bi podjetje, ki je od leta 2006 v lasti USI-ja že obvestilo distributerje, da bo s koncem leta prenehal s proizvodnjo matičnih plošč. Vendar omenjena poteza ne pomeni konec samega podjetja, saj se bo le-to preusmerilo v proizvodnjo in razvoj zabavne elektronike, kot so MID (mobile internet device) in digitalnih okvirjev slik.

Več o tem si preberite na Hexus.net

40 komentarjev

Kompatibilnost novih Athlonov

X-Bit Labs - Novi 0,13 mikronski Athloni naj bi bili povsem kompatibilni s starejšimi matičnimi ploščami, v katere smo lahko vtaknili 0,18 mikronske predhodnike s Palomino jedrom. Na x-bit labsih to sklepajo po tem, da se jedro novih XPjev ni spremenili veliko in po podatkih proizvajalcev matičnih plošč, ki trdijo, da ne bodo veliko spreminjali zasnove svojih plošč.

Edino kar bi lahko bil problem, je napetost jedra. Toda ker se večini matičnih plošč da le-to nastavljati, ne bi smelo biti problema. Sam mislim, da bo potreben samo flash BIOSa, ali pa še to ne. Abit ima celo že popravljene BIOSe za nove procesorje, tako da je vsaka skrb odveč. Celotna novica tukaj.

3 komentarji

PowerColor bo izdeloval matične plošče

X-Bit Labs - Kar zanimivo je gledati kako podjetja, ki jih žene sila po zaslužku, v svoje proizvodnje linije vgrajujejo nove programe. Tako so v preteklosti nekateri proizvajalci matičnih plošč začeli proizvajati tudi grafične kartice, pojavljali pa so se že tudi obratni primeri, se pravi, da so poleg grafičnih kartic začeli proizvajati tudi matične plošče. Najnovejši primer takega podjetja bi utegnil biti PowerColor, ki ga marsikdo izmed vas bralcev pozna kot podjetje, ki se je zapletlo v afero z STMicrovimi čipi Kyro in je, kot že številna podjetja poprej, podleglo Nvidiinim ultimatom. No ja, kljub Nvdiinim ultimatom so predstavili serijo grafičnih kartic na podlagi ATI-jevih grafičnih čipov, zavezništvo z ATI-jem pa so sklenili tudi pri bodoči proizvodnji matičnih plošč, na katerih bodo uporabljeni ATI-jevi nabori A4 in ne Nvidiini nForci, kot je bilo predvidevano prej.
Seveda so to zaenkrat še vedno napovedi, ki se lahko spremenijo. Vprašanje je, kako bo podjetje uspelo med velikani, kot...

0 komentarjev

Slabe napovedi za DDR

The inquirer - Po poročilih na The Inquirerju so se VIA, Micron, Samsung in nekaj neimenovanih proizvajalcev matičnih plošč odločili, da znižajo cene svojim izdelkom, ki imajo kakršnokoli zvezo s kratico DDR (pomnilnik, matične plošče, chipseti). Razlog za nižanje cene je, da se prej omenjeni proizvajalci hočejo čim prej znebiti zalog, ki se jim kopičijo v skladiščih. Nekateri proizvajalci so enostavno precenili razmere na tržišču in predozirali proizvodnjo matičnih plošč. Probleme ima tudi VIA, ki se je zapletla z nekaterimi proizvajalci matičnih plošč, ki nameravajo po Intelovem zgledu zraven svojih izdelkov dodajati DDR module.
Vse kaže na to, da ljudje DDR SDRAMA še niso dodobra spoznali in sprejeli, ali pa podpora le-temu zaenkrat še vedno ni potrebna, ker SDRAM popolnoma zadovoljuje potrebe računalniškega tržišča. Proizvajalci pomnilnika bodo tako morali narediti kar dober načrt, kako prepričati ljudi v nakup tega precej obetavnega pomnilnika. Morda bi se nekateri (tukaj mislim predvsem na...

0 komentarjev

Intel bo uporabil chipsete drugih proizvajalcev

The inquirer - Intelov oddelek za matične plošče je bil priča že marsikateremu zanimivemu dogodku. Pred kratkim, ko je AMD tolkel po Intelu s svojimi Athloni, je Intel že resno razmišljal o zaprtju le-tega, vendar se je premislil. Izgleda, da bo Intelov oddelek za matične plošče doletela še ena zanimiva zgodba, vendar tokrat nič tragičnega. Po podatkih na The Inquirerju namerava Intel prvič v zgodovini na svojih ploščah uporabiti chipsete tujih proizvajalcev. Chipsetov tujih proizvjalcev bodo deležne samo plošče, ki bodo podpirale najnovejše Pentium III-S (server) procesorje. Kaj je Intela pripeljalo do tega lahko samo ugibamo.

1 komentar

Večja proizvodnja P4 matičnih plošč

X-Bit Labs - Čeprav se Pentium 4 in Rambus pomnilnik zadnje čase kar nemarno cenita, je proizvodnja plošč, ki podpirajo ta procesor in pomnilnik, še vedno precej nizka. Po podatkih, ki sem jih dobil na X-bitih, dosega proizvodnja P4 plošč 10 % vseh proizvedenih matičnih plošč pri Tajvanskih proizvajalcih. Proizvajalci teh plošč ne proizvajajo radi predvsem zaradi drage proizvodnje, kar jim ne prinese pretiranega dobička (P4 in Rambus zahtevata 6 plastni dizajn matičnih plošč). Nekateri proizvajalci so šli celo tako daleč, da za P4 plošče sploh niso hoteli slišati. Zadnje čase pa se stvari obračajo na bolje. Ker se Socket423 Pentium 4 procesorjem počasi izteka življenjska doba, se bo proizvodnja teh plošč močno povečala (gotovo zaradi tega, ker je Intel znižal marže). Po nekaterih podatkih se bo tista prava masovna proizvodnja začela šele s predstavitvijo Brookdale čipovja, ki bo omogočalo izdelavo 4 plastnih PCB-jev. ...

0 komentarjev

Intelovi serverski načrti

X-Bit Labs - Kljub velikim zaostankom z Itanium procesorjem in verjetni skorajšnji opustitvi proizvodnje matičnih plošč (tudi za strežnike...), ostaja strežniški trg za Intela še vedno zelo pomemben del pogače. To kažejo tudi njihovi načrti za prihodnost... Konec tega leta (4. četrtletje) bomo tako ugledali McKinley čip, ki bo zamenjal Itaniume (čeprav ti še sedaj niso uradno na voljo...). Po vsej verjetnosti bo šlo za prvi Intelov dejansko končan 64 bitni procesor in je Itanium bil le prvi poskus. Podporo procesorju bo zagotavljalo i870 čipovje, namenjen pa bo ogromnim 4- in 8- procesorskim strežnikom. Skupaj z McKinleyem bo na voljo tudi Foster, izboljšana različica Pentiuma4 z 1MB L3 predpomnilnika. Ta procesor bo zamenjal precej uspešne Xeone, na začetku pa bo na voljo pri 1.6GHz. Podprt bo s strani ServerWorks GC-HE čipovja. Zgodaj leta 2002 bo FOsterja zamenjal procesor z (meni precej smešnim) imenom Prestonia. Prestonia bo na voljo z Plumas DDR čipovjem, kaj kmalu pa naj bi prevzel(a?)...

0 komentarjev

Ali bo Intel prenehal izdelovati matične plošče?

X-Bit Labs - Na X-Bitu se poigravajo s precej resnimi špekulacijami, in sicer o nameri Intela, da popolnoma zapusti trg matičnih plošč in se bolj posveti drugim stvarem. Koliko so govorice točne bomo verjetno izvedeli zelo kmalu, toda poglejmo si dejstva, ki govorijo v prid trditvi:
  • Intel bo zaprl tovarno v Puerto Ricu, kjer proizvajajo matične plošče.
  • Intel že dve četrtletji ni odposlal ene same matične plošče.
  • Samo izdelovanje plošč za Intela niti pod razno ni tako donosno, kot so recimo procesorji.
  • Po nekaterih virih naj bi Dell, eden izmed največjih kupcev Intelovih matičnih plošč že stopil v kontakt z največjimi Azijskimi proizvajalci, kot so ASUS, MSI, Gigabyte.
Po tem sodeč je Intelova poteza kar upravičena in sploh ne težko verjetna, toda moramo se vprašati kaj bo s podporo za procesorje višjega ranga. Zaenkrat na svetu ni veliko proizvajalcev, ki so pripravljeni in sposobni izdelovati matične plošče za serverske procesorje najvišjega ranga in tako bi recimo Itaniumi ostali brez podpore, kar...

0 komentarjev