»

Izsiljevalski virus z Windows dobil različico za Linux

Slo-Tech - Na Linuxu smo pred nesnago resda varnejši kakor na Windows, a ta varnost ni absolutna. Tako kot smo v preteklosti že videli posamezne primerke zlonamerne kode za Linux, velja tudi za najnovejšo nadlogo. Kaspersky je odkril Linuxovo verzijo izsiljevalskega virusa RansomEXX, ki se je doslej širil po Windows. Gre za sorazmerno nov kos programske opreme, ki so ga prvikrat opazili junija letos.

A zaradi tega ni bil nič manj aktiven, saj je doslej poskrbel za napade na brazilska sodišča, javni promet v Montrealu, teksaško upravo za promet, Konico Minolto in še nekaj drugih odmevnih primerov. Upravljavci so se specializirani za napade na velike sisteme, kjer lahko iztržijo večjo odkupnino, namesto ukvarjanja s stotaki od fizičnih oseb. Ugotovili so tudi, da nima smisla napadati delovnih postaj v podjetji, saj bodo preprosto pobrisali sisteme in jih na novo postavili iz varnostnih kopij. Zaradi tega izsiljevalski virusi sedaj ciljajo na centralne strežnike.

RansomEXX tudi ni edini, ki je...

34 komentarjev

Kriminalci za izsiljevalskimi virusi zaostrujejo ... izsiljevanje

Ars Technica - Kriminalne združbe, ki upravljajo izsiljevalsko zlobno kodo (ransomware), so se začele posluževati novih prijemov, s katerimi skušajo povečati število tistih, ki se uklonijo njihovim zahtevam. Podatke sedaj ne le zaklepajo, temveč tudi kradejo in jih dajejo na javne dražbe.

Ransomware - izsiljevalski virusi, ki z zašifriranjem ugrabijo podatke in za njihovo izpustitev zahtevajo odkupnino - so že tako vse večja nadloga ustanov širom sveta, toda hekerske kriminalne združbe, ki stojijo za njimi, letos še nadgrajujejo njihovo učinkovitost. Po eni plati ta zlobna koda dobiva zmogljivosti za napade na industrijske sisteme, po drugi pa se med zlikovci širijo prijemi za dodaten pritisk na žrtve.

Decembra lanskega leta je tolpa za virusom Maze začela podatke tudi krasti in prizadete izsiljevati, da jih bo izpustila v divjino, če odkupnine ne plačajo. Treba je vedeti, da je večina napadov na vidnejše ustanove skrbno ciljanih in se razlikujejo od nesnage, ki jo lahko na domač računalnik...

18 komentarjev

ZN: Severna Koreja z internetnimi napadi doslej ukradla dve milijardi dolarjev

Slo-Tech - Združeni narodi v tajnem poročilu, ki so ga dobili pri Reutersu, ugotavljajo, da je Severna Koreja doslej s hekerskimi napadi zbrala že dve milijardi dolarjev. Z napadi zlasti na banke in kriptomenjalnice so pridobili sredstva, ki so jih uporabili v glavnem za razvoj orožja za množično uničevanje ter jedrski in raketni program. Severna Koreja se na poročilo, ki je bilo predloženo Varnostnemu svetu, ni odzvala.

Zakaj bi Severna Koreja uporabljala hekerske napade za financiranje spornih programov, ni težko razumeti. Zaradi sankcij ima Severna Koreja močno otežen dostop do deviz, prav tako ne more nakupovati vseh izdelkov. V poročilu pa ugotavljajo, da Severna Koreja izvaja zelo dovršene hekerske napade, s katerimi...

17 komentarjev

Severna Koreja z virusi v Google Playu lovi prebežnike

Slo-Tech - Severnokorejski državni hekerji so januarja uspeli na Google Play naložiti vsaj tri aplikacije, ki so bile okužene z zlonamerno programsko opremo, namenjeno sledenju in zbiranju osebnih podatkov prebežnikov. Google je omenjene aplikacije odstranil šele sredi marca, ko je bil nanje izrecno opozorjen, razkriva McAfee.

Da se na Google Playu znajdejo tudi nekatere zlonamerne aplikacije, ni nič novega. Zanimivo pa je to, da je bila tokratna akcija usmerjena proti točno določenim posameznikom, ki so prebegnili iz Severne Koreje. Povezave do omenjenih aplikacij so prejeli prek Facebooka in skupno ni bilo okuženih več kot 100 ljudi. S takšno natančno odmerjeno in omejeno okužbo pisci programske opreme poskrbijo, da njihovi programi čim dlje ostanejo neodkriti.

Izmed omenjenih aplikacij sta se dve izdajali za varnostni aplikaciji, ena pa kot...

22 komentarjev

Boeing in mesto Atlanta prizadel izsiljevalski virus

Slo-Tech - Izsiljevalski virus WannaCry, ki je lani pustošil po računalniških sistemih v podjetjih, bolnišnicah in podobnih ustanovah, še ni preteklost. Podobno kot je lani že po koncu prvega preplaha udaril Hondo, jo je sedaj zagodel Boeingu. V ameriškem podjetju se je WannaCry razširil v sredo.

Sledil je takojšnji preplah, saj bi lahko resna okužba lahko upočasnila ali celo ustavila proizvodnjo letal. Vodja inženirjev v Boeing Commercial Airplane Mike VanderWel je takoj vpoklical vse IT-jevce in sporočil, da se je okužba začela v tovarni v North Charlestonu in da grozi, da se bo razširila po širšem sistemu. Do večera so situacijo uspeli obvladati in tiskovna predstavnica Linda Mills je danes v...

5 komentarjev

Bela hiša: WannaCry delo Severne Koreje

Slo-Tech - Svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši Tom Bossert je na novinarski konferenci javno obtožil Severno Korejo, da je odgovorna za razvoj izsiljevalskega virusa WannaCry, ki je maja pustošil po računalniških sistem po celem svetu. To ni prva obtožba Severne Koreje za to početje, je pa ena resnejših. Bossert poudarja, da so počakali, da so imeli trdne dokaze, preden so prst uperili v režim Kim Džong Una. Ob tem dodaja, da je do podobnih zaključkov prišla tudi Velika Britanija, medtem ko je Microsoft tudi izsledil sodelavce iz severnokorejske vlade. Tudi Kanada je za Wanna Cry že obtožila Severno Korejo.

Bossert pojasnjuje, da niso analizirali le kode, temveč tudi tehnike, metodologijo in obnašanje. Vse to kaže, da...

17 komentarjev

Severna Koreja vdrla v vojaške računalnike Južne Koreje

Slo-Tech - Druga hekerska zgodba danes pa se dogaja na korejskem polotoku, kjer se državi pogosto medsebojno obtožujeta za računalniške vdore. To pot so prst v sosedo uperili Južnokorejci, ki Severno Korejo obtožujejo kraje večje količine vojaških načrtov (tudi za likvidacijo Kim Džong Una), ki jih je država pripravila skupaj z ZDA. Napad se je zgodil lani, je povedal član južnokorejskega parlamenta Rhee Cheol-hee, ki se sklicuje na vire na ministrstvu za obrambo. Napad so odkrili septembra, šele sedaj pa je postalo jasno, kako obsežen je bil.

Hekerji so ukradli 235 GB podatkov, med katerimi je zagotovo 300 dokumentov z nižjo stopnjo tajnosti, ni pa še jasno, koliko najstrožje zaupnih podatkov so pridobili. Okrog 80 odstotkov...

16 komentarjev

Hutchins pogojno na prostosti, avtorji WannaCryja začeli unovčevati plen

Slo-Tech - Medtem ko svet spremlja zgodbo pridržanega Marcusa Hutchinsa, ki je zaslovel kot človek, ki je ustavil WannaCry, potem pa ga je pred dnevi aretiral FBI zaradi stvaritve in razpečevanja virusa Kronosa, so avtorji WannaCryja počasi začeli priprave na unovčevanje dobičkov.

Naprej k Hutchinsu, ki ga so aretirali v ZDA po obisku konference DEFCON. Skupaj še z eno neimenovano osebo je obtožen, da je ustvaril Kronos in ga na črnem trgu prodajal, kar se je dogajalo v letih 2014 in 2015. Na ruskih kriminalnih straneh naj bi se Kronos prodajal za 3000-7000 dolarjev, kupci pa so ga uporabljali za zbiranje osebnih in prijavnih podatkov žrtev. Po tednu dni v ZDA bi bil moral Hutchins poleteti domov v Veliko Britanijo, a so ga na...

16 komentarjev

Aretiran raziskovalec, ki je onesposobil WannaCry

Slo-Tech - Marcus Hutchins, ki je zaslovel kot človek, ki je ustavil virus WannaCry, je bil v ZDA pridržan zaradi nepovezanih kaznivih dejanj v zvezi z računalniško varnostjo. Hutchings je ob razsajanju izsiljevalskega virusa WannaCry maja letos registriral nenavadno domeno, katere ime je našel v kodi virusa. Izkazalo se je, da to ustavi širjenja virusa, ki preveri, ali je omenjena domena dosegljiva. Včeraj so v ZDA Hutchinsa, ki se je udeležil konferenc DEFCON in Black Hat, aretirali. Obtožnica ni povezana z WannaCryem.

Triindvajsetletnega Britanca bremenijo drugih kaznivih dejanj, ki jih je zagrešil z virusom Kronos med julijem 2014 in julijem 2015. Gre za dobro znan kos vohunske opreme, ki opreza za prijavnimi podatki v...

28 komentarjev

WannaCry še ni mrtev, težave v Hondi

Reuters - Pričakovali bi, da je izsiljevalski virus WannaCry, ki je pustošil minuli mesec, v celoti pod nadzorom, pa se to še ni zgodilo. Čeprav so popravki za prizadete operacijske sisteme nared že več mesecev in je virus dodobra raziskana in dokumentirana, pa tudi širši javnosti poznana nadloga, je ta teden ohromil eno Hondino tovarno. Ta teden so morali za en dan ustaviti tovarno Sayama blizu Tokia, ker je WannaCry okužil več starejših računalnikov. Izpad proizvodnje ocenjujejo na 1000 vozil. Okužba in ustavitev tovarne sta se zgodili v ponedeljek, so povedali v Hondi, dan pozneje pa so proizvodnjo spet uspeli zagnati. Ostale Hondine tovarne niso bile prizadete in so proizvajale normalno.

Čeprav se je širjenje virusa po začetnem...

15 komentarjev

NSA: WannaCry delo severnokorejskih državnih hekerjev

Napis v angleških bolnišnicah

Washington Post - Ameriška NSA je mnenja, da so izsiljevalski virus WannaCry, ki je minuli mesec povzročil pravi preplah, ko je prizadel na tisoče računalnikov in ohromil številna podjetja in bolnišnice v več kot 150 državah, napisali v Severni Koreji. V poročilu, ki so ga pripravili minuli teden, javnosti pa razkrili šele danes, so ocenili, da je WannaCry delo korejske obveščevalne agencije Reconnaissance General Bureau. Seveda WannaCry ni nastal v vakuumu, temveč so pisci gradili na kodi, ki so jo NSA izmaknili hekerji The Shadow Brokers.

Če ameriške navedbe držijo, je WannaCry prvi izsiljevalski virus, ki so ga napisali kakšni državni hekerji. Doslej je namreč veljalo, da so ti striktno delo kriminalnih združb, ki želijo zaslužiti,...

36 komentarjev

WannaCry okuževal večinoma Windows 7

Slo-Tech - Teden dni po katastrofi, ki jo je povzročil virus WannaCry, je znanih že več podrobnosti o napadu, ki je medtem večinoma ustavljen. Kaspersky Lab je pokazal zanimivo statistiko, kateri operacijski sistemi so bili prizadeti. Zanimivo je, da je bilo kar 98 odstotkov vseh okužb na eni izmed verzij Windows 7, medtem ko je glavni osumljenec Windows XP poskrbel za manj kot promil okužb. Pričakovali bi ravno obratno, saj popravka za Windows XP ni bilo, medtem ko je za Windows 7 obstajal že od marca in bi lahko preprečil okužbo. Seveda je namestitev Windows 7 bistveno več kakor XP, a tako ogromna ta razlika spet ni. Windows 7 najdemo namreč na polovici računalnikov, Windows XP pa na slabih osmih odstotkih.

Več vemo tudi o širjenju. WannaCry je izkoriščal...

56 komentarjev

Microsoft ostro nad NSA: WannaCry ste razvili vi!

Financial Times - Microsoft je včeraj ostro napadel vlado ZDA in njene vohunske agencije zaradi neodgovornega ravnanja s kibernetskimi orožji, kar naj bi vodilo do napada izsiljevalskega virusa WannaCry. „Vlade vseh držav morajo dogajanje zadnjih dni razumeti kot klic k streznitvi,“ so zapisali pri Microsoftu in prvič tudi uradno potrdili to, kar je večina sveta sumila zadnjih 72 ur: WannaCry so razvili pri NSA. Sicer je res, da je bil virus ukraden in da je v zadnjih dneh bil zlorabljen s strani neznane osebe ali skupine in ne ameriški supervohunov. Vendar, tako Microsoft, dogajanje je spet pokazalo, da vlade in državne agencije ne smejo ustvarjati baz o ranljivostih v informacijskih sistemih. „Spet se je zgodilo, da so ranljivosti, za katere je uradno vedela le vlada, bile ukradene in...

59 komentarjev

22-letnik, ki je ustavil WannaCry: Ni še konec!

theguardian.com - "Ni še konec. Hekerji bodo hitro ugotovili, kaj sem storil, samo malo bodo spremenili kodo in virus se bo vrnil," je za The Guardian dejal 22-letni britanski strokovnjak za digitalno varnost, ki je zaustavil izsiljevalski virus WannaCry. Britanec, ki svoje identitete ni želel razkriti (lahko ga najdete na Twitterju @malwaretechblog), je pa poudaril, da še vedno živi doma s starši, je virus ustavil po nesreči.

"Ura je bila tri popoldne in s prijatelji sem ravno jedel kosilo, ko so po internetu zaokrožile novice o napadu na britanske bolnišnice," zgodbo začne @malwaretechblog. Zato se je odločil, da bo preveril, kaj se dogaja. Uspel je najti dele kode virusa na spletu in tako je prišel do zaključka, da se virus povezuje z določeno internetno domeno. "Takrat nisem imel pojma, kaj sem našel." Domeno je avtor virusa...

81 komentarjev

Globalna okužba se širi, proizvodnja ustavljena tudi v Revozu

Države z dokumentiranimi okužbami

Slo-Tech - Izsiljevalski virus WannaCry, o katerem smo poročali včeraj, ko je onesposobil več kot deset britanskih bolnišnic, ne jenja. V zadnjih 24 urah o zaklenjenih računalniških sistemih poročajo iz 99 držav, v katerih je skupno prizadetih vsaj 75.000 računalnikov. Med žrtvami so poleg britanskih bolnišnic tudi španski operater Telefonica, Deutsche Bahn, rusko notranje ministrstvo, Energias de Portugal, FedEx in novomeški Revoz. Po poročanju Radia Slovenija so ponoči zaradi okužbe morali ustaviti proizvodnjo v novomeški tovarni avtomobilov.

Napad se širi izključno zaradi neposodobljenih sistemov, saj vektor EternalBlue izkorišča ranljivost, ki jo je Microsoft zakrpal 14. marca letos. To pomeni, da kdor uporablja posodobljen Windows 7 ali novejši, se napada nima bati. Po drugi strani je večji...

154 komentarjev

Britanske bolnišnice poklenile pod izsiljevalsko programsko opremo

Napis v angleških bolnišnicah

Slo-Tech - Veliki napad z izsiljevalsko programsko opremo je prizadel več kot deset britanskih zdravstvenih ustanov, poročajo z Otoka. Po zadnjih podatkih britanske NHS (National Health Service) je prizadetih vsaj 16 ustanov. Napad ni usmerjen izključno na bolnišnice in je prizadel tudi druge računalnike, dodajajo. Gre za izrabo ranljivosti EternalBlue, ki jo je prva odkrila NSA in uporabljala za lastne potrebe, vdor vanjo s strani Shadow Brokers pa jo je obelodanil celemu svetu. Najverjetneje gre za napad z Wanna Decryptor. O sorodnem napadu z virusom WannaCry pozročajo tudi iz Španije, kjer je velika žrtev operater Telefonica.

The Blackpool Gazette poroča, da je napad povzročil posledice na nacionalni ravni in da so nekatere...

96 komentarjev