» »

Hutchins pogojno na prostosti, avtorji WannaCryja začeli unovčevati plen

Hutchins pogojno na prostosti, avtorji WannaCryja začeli unovčevati plen

Slo-Tech - Medtem ko svet spremlja zgodbo pridržanega Marcusa Hutchinsa, ki je zaslovel kot človek, ki je ustavil WannaCry, potem pa ga je pred dnevi aretiral FBI zaradi stvaritve in razpečevanja virusa Kronosa, so avtorji WannaCryja počasi začeli priprave na unovčevanje dobičkov.

Naprej k Hutchinsu, ki ga so aretirali v ZDA po obisku konference DEFCON. Skupaj še z eno neimenovano osebo je obtožen, da je ustvaril Kronos in ga na črnem trgu prodajal, kar se je dogajalo v letih 2014 in 2015. Na ruskih kriminalnih straneh naj bi se Kronos prodajal za 3000-7000 dolarjev, kupci pa so ga uporabljali za zbiranje osebnih in prijavnih podatkov žrtev. Po tednu dni v ZDA bi bil moral Hutchins poleteti domov v Veliko Britanijo, a so ga na poti na letališču prestregli in aretirali.

Sodnik je določil varščino v višini 30.000 dolarjev, ki jo bodo tudi poravnali, tako da bo Hutchins na sojenje počakal na prostosti, a v ZDA, saj so mu zasegli potni list. Po besedah tožilstva naj bi Hutchins priznal razvoj Kronosa, prvi narok pa je razpisan za torek na sodišču v Wisconsinu. Predvidevati je, da se bo Hutchins s tožilstvom poskusil dogovoriti za priznanje v zameno za milejšo kazen. Do konca postopka Hutchins ne bo smel uporabljati interneta in bo moral nositi GPS-sledilnik.

Avtorji WannaCryja, ki so z virusom vseeno zaslužili nekaj denarja, pa se lotevajo unovčevanja dobičkov. Čeprav je bitcoin anonimen, denarja ne morejo preprosto dvigniti, ker bi pustili na borzah elektronsko sled. Gre za približno 130.000 evrov, ki so jih zbrali z odkupninami. Ta denar so iz denarnice premaknili na borzo Shapeshift.io, kjer so ga zamenjali za kriptovaluto Monero, ki nudi več anonimnosti kakor bitcoin. Za zdaj še niso premaknili vsega denarja, temveč zgolj kakšno tretjino. ShapeShift je kontroverzna menjalnica, ki omogoča menjavo med različnimi kriptovalutami, ne da bi se registrirali oziroma ustvarili račun. Iz ShapeShifta so sporočili, da je dejanja avtorjev WannaCrya v nasprotju z njihovimi pogoji uporabe in da so blokirale vse znane naslove, ki so povezani z WannaCryem. Čeprav ShapeShift sodeluje z organi pregona, bo denar sedaj bistveno teže slediti, saj je Monero skoraj popolnoma anonimen.

16 komentarjev

Furbo ::

Ta borza torej ukrepa, ko je že povsem prepozno? Dobro je vedeti.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Seljak ::

saj je Monero skoraj popolnoma anonimen


Torej ni anonimen in jih lahko izsledijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Seljak ()

shintaro ::

shintaro ::

Seljak je izjavil:

saj je Monero skoraj popolnoma anonimen


Torej ni anonimen in jih lahko izsledijo.


ma naredit tok škode za 142.000$ jim matematika ne gre.. še posebej ne ko pomisliš kolko zapora dobiš za to kar so naredili.

tikitoki ::

Verjetno so pricakovali manjsi kaos in vec denarja. Sicer pa ce zivis v drzavi, ki te ne preganja, problema ni. Je pa res, da po takem clusterfucku bi moral skor v severni koreji se nahajat

s55ma ::

Seljak je izjavil:

saj je Monero skoraj popolnoma anonimen


Torej ni anonimen in jih lahko izsledijo.


Je anonimen. Avtor članka nima pojma.

LeQuack ::

A ni fora Bitcoin-a da ga ne morejo neke vladne inštitucije nadzirati.
Quack !

jest10 ::

Zdej odvisno kakšen nadzor imaš v mislih.

Tr0n ::

Vse se da nadzirat, brez skrbi. :)

harmony ::

Tr0n je izjavil:

Vse se da nadzirat, brez skrbi. :)

Mislis?

BlackMaX ::

harmony je izjavil:

Tr0n je izjavil:

Vse se da nadzirat, brez skrbi. :)

Mislis?


Seveda, jutri se večje države odločijo za prepoved uporabe bitcoina in njegova vrendost drastično pade.

...:TOMI:... ::

Me prav zanima, kako bi to naredili.
Tomi

link_up ::

trapasti ste. V trenutku, ko te ne potrebujejo vec si adijo...zaenkrat to se vedno velja in se nekaj casa bo! Iluzija pa je vsak dan bolj blissna.
In and Out

mulc007 ::

Na koncu bo nekdo odpeljal vreče in folk bo spet skakal iz nadstropij.

Tiger ::

...:TOMI:... je izjavil:

Me prav zanima, kako bi to naredili.

Niti ni tak problem, npr. ameriški FBI ima v lasti večje količine bitcoinov od zaplembe darkweb tržnic. Ko bo ZDA kot država ugotovila, da so bitcoin in ostale virtualne valute uporabne večinoma za nelegalne kriminalne storitve in financiranje terorizma ter da njim samim lastništvo zaplenjenih valut ne pomaga nič, bodo virtualne valute prepovedali. Nato bo NSA verjetno dobila nalogo uničit te valute tako, da onemogočijo normalne transakcije. Svoj kupček virtualnih valut bodo s pomočjo super računalnikov razdelili v mnogo denarnic in ustvarjali transakcije med njimi. Kot veste je število transakcij na sekundo omejeno, zato ljudje svojih valut ne bodo mogli pravočasno prodati, zato bo cena hitro strmoglavila.

Uros!no ::

Smeh :)):)):))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Človek, ki je ustavil WannaCry, priznal sostorilstvo pri drugem malwaru

Oddelek: Novice / Varnost
54409 (3146) XLapse
»

Boeing in mesto Atlanta prizadel izsiljevalski virus

Oddelek: Novice / Kriptovalute
55512 (4062) ZigaZiga
»

NSA: WannaCry delo severnokorejskih državnih hekerjev

Oddelek: Novice / Kriptovalute
369927 (6284) noraguta
»

Aretiran raziskovalec, ki je onesposobil WannaCry

Oddelek: Novice / Varnost
2813456 (10117) Ishmael

Več podobnih tem