»

Microsoft potrdil šibkejši Xbox serije S

Slo-Tech - Microsoft je zatem, ko so informacije že ušle na splet, potrdil, da lahko letos pričakujemo konzolo Xbox Series S, ki bo šibkejša verzija serije X. Poleg tega bo tudi polovico manjša. Obe verziji izideta 10. novembra.

Vseh tehničnih specifikacij še ne poznamo, a za 300 dolarjev bomo dobili konzolo, ki bo podpirala do 120 fps z ločljivostjo 1440p (upscaling do 4K) in imela 512 GB NVMe SSD ter ray tracing. Obe konzoli, torej S in X, bosta imeli enak procesor, ki pa bo v S nekoliko manj privit. Ozko grlo pri S bo, tako se zdi, le 512 GB kapacitete, saj številne obsežnejše igre danes zlahka zasedejo več kot sto gigabajtov. Verzija X bo stala 500 dolarjev in bo za razliko od šibkejše imela tudi pogon UHD-Blu-ray.

Sedaj so vse oči uprte v prihajajoč Playstation 5, ki je tudi nekajkrat zamudil. Kar je Sony pokazal doslej, bo namreč stalo več celo od Xboxa serije X, kaj šele S. Izid Microsoftove konzole bo najbrž Sony spodbodel, da ne odlaša več.



34 komentarjev

Naslednji Xbox bo imel GPU z dvanajstimi teraflopi

Xbox News - Pri Microsoftu so razkrili še nekaj več podatkov o svoji naslednji konzoli, Xbox Series X. Grafični del čipa z močjo dvanajstih teraflopov bo v resnici napravljen na arhitekturi RDNA 2 in poznal strojni raytracing ter variable rate shading. Zanimiva je napovedana zmogljivost korenitega prilagajanja igre strojni zmogljivosti modela konzole, na kateri jo bomo poganjali.

V času, ko se najave z odrov velikih prireditev vse bolj selijo na splet, nam tako Sony kot Microsoft podrobnosti o naslednji generaciji igralnih konzol dostavljata po kapljicah. Po tem, ko so v Redmondu decembra pokazali naziv in podobo prihodnjega Xboxa, so zdaj še okvirno zarisali njegove zmogljivosti. Xbox Series X bo imel CPU s štirikratno močjo tistega v Xbox One, medtem ko bo GPU z dvanajstimi teraflopi osem- do devetkrat hitrejši, oziroma dvakrat hitrejši od tistega v Xbox One X. Potrjena je AMDjeva arhitektura RDNA 2, se pravi Navi druge generacije, skupaj z več tehnologijami, ki smo jih tudi že slutili....

63 komentarjev

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Euro Gamer - Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny...

51 komentarjev

Nova Microsoftova konzola Xbox One X prihaja 7. novembra

The Verge - Prihajajoča Microsoftova konzola, ki smo jo doslej poznali le pod kodnim imenom Project Scorpio, se bo imenovala Xbox One X in bo naprodaj od 7. novembra. Glavni značilnosti sta poganjanje iger v ločljivosti 4K z vsaj 60 sličicami na sekundo ter cena 500 dolarjev, so povedali na sejmu E3. To je 100 dolarjev več kot Playstation 4 Pro, torej bi moral Microsoft v zameno za to razliko ponuditi več. Še zlasti, če bo Sony svoj Playstation v prihodnjih dneh res pocenil, o čemer se špekulira.

In kaj bo ponudil? Grafični procesor s frekvenco 1,17 GHz bo zmogel 6 teraflops. Imel bo 12 GB pomnilnika GDDR5 s prepustnostjo 326 GB/s, a bo za igre na voljo 8 GB, preostanek pa bo porabil operacijski sistem. S tem bo po grafični moči zmogljivejši celo od AMD-jevega RX 480...

31 komentarjev

Znane podrobnosti o konzoli Xbox Project Scorpio

Euro Gamer - Na splet so pricurljale podrobnosti o Microsoftovi prihajajoči konzoli, ki za zdaj imenuje še Xbox Project Scorpio, a ji bo trženjski oddelek zagotovo nadel kakšno manj preprosto ime. Kot je razbrati iz specifikacij, bo nova konzola hitrejša od predhodnikov in konkurence, igre v ločljivosti 4K pa bo poganjala brez težav.

Srce nove konzolo predstavlja 40 grafičnih jeder (Xbox One jih ima 12 pri 853 MHz), ki bodo tekla pri 1172 MHz. Število osenčevalnikov (shader engine) bo dvakrat večje, drugonivojskega predpomnilnika bo štirikrat več. Skupnega pomnilnika bo 12 GB v tehnologiji GDDR5 (12 čipov po 1 GB), ki bodo tako ustvarili 384-bitno vodilo. To bo prineslo prepustnost 326 GB/s, ker je celo več kot pri Nvidiini GTX...

15 komentarjev

Xbox One S prispe 2. avgusta

Microsoft - Svet konzol se spreminja in vmesne verzije bodo očitno postale nekaj običajnega. Po Sonyjevi napovedi PlayStationa 4 Neo je Microsoft prestavil v šesto prestavo in najavil Xbox One S, ki bo na prodajne police prispel že 2. avgusta. Slovenije na seznamu držav še ni, a ker je na njem večina EU in ker Microsoft obljublja tudi hiter prihod na druge trge, konzolo pričakujemo kmalu.

Xbox One S bo na voljo v treh modelih, in sicer s 500 GB, 1 TB ali 2 TB prostora. Najšibkejši model bo stall 300 dolarjev, vsak naslednji pa 50 dolarjev več. Za zdaj datum izida velja le za najmočnejši model, medtem ko bosta šibkejša nekoliko zamudila. Z Xbox One S bo Microsoft poskusil dvigniti popularnost svoje konzole, kar so s pičlim uspehom poizkušali z nižanjem cene osnovnega...

10 komentarjev

Prodaja Xboxa zaostaja za PS4

Slo-Tech - V tekmi med Sonyjevo konzolo PlayStation 4 in Microsoftovo Xbox One za zdaj še vedno vodi prvi, ki je bil boljši tudi pred dvema mesecema. V Redmondu so se namreč pohvalili, da so prodali pet milijonov konzol Xbox One. Ob tem je treba poudariti, da Microsoft v to številko šteje vse konzole, ki so romale na naslove trgovine, ne pa dejanske prodaje končnim kupcem. Le dan pred tem je Sony naznanil, da so prodali že sedem milijonov konzol PS4, kar pomeni, da se vrzel med konzolama veča. Pred dvema mesecema je bil namreč razlika le poldrugi milijon prodanih enot - in ne pozabimo, Sony navaja dejansko prodajo končnim uporabnikom!

Vseeno pa to ne pomeni, da se katera konzola prodaja slabo, saj sta obe...

20 komentarjev

Izšel je Xbox One

Slo-Tech - Dvoboj titanov se je začel. Sonyjev Playstation 4 je izšel v začetku tedna, danes pa je na prodajne police priromal njegov največji konkurent, Mirosoftov Xbox One. Za razliko od Japoncev so Redmondovci novo konzolo začeli prodajati po večjem delu sveta sočasno, tako da jo lahko v Evropi že dobite. Slovenija ne spada v razvito Evropo, če vprašate Microsoft, zato Xbox One uradno pride prihodnje leto. Neuradno je že tu.

Microsoft je pripravil intenzivno reklamno kampanjo, s katero je splavil novo konzolo. Zavzeli so reklamne panoje na Times Squaru v New Yorku, medtem ko so na londonskem Leicester Squaru pripravili dvourno predstavitev. Z interneta lahko snamete celo obvestilo o bolniškem staležu zaradi igranja konzole.

Resnejše je seveda vprašanje, ali je Xbox...

85 komentarjev

Tretja generacija Xboxa je... One?!

vir: The Verge
The Verge - Microsoft je kot naslednika Xboxa in Xbox 360 predstavil Xbox One. Ime je daleč od pričakovanega, saj se je pričakovalo neko nadaljevanje iz prejšnje generacije - večinoma se je v medijih, seveda napak, govorilo o Xbox 720, omenjen je bil tudi Xbox Infinity, oboje pa je daleč od Xbox One. A ime postane neprimerno bolj smiselno, ko upoštevamo vse, kar bo novi Xbox znal in počel v dnevni sobi. Pri Microsoftu so se namreč odločili, da to ne bo več zgolj ena izmed igralnih konzol, temveč bo tretja generacija njihove igralne konzole ključni element avdio-video opreme najbolj družabne sobe v stanovanju.

Sama konzola ima umirjen, celo škatlast izgled, kar spet postane bolj smiselno, ko vzamemo v zakup pričakovano vlogo. Žene oz. prijateljice nimajo pretirane želje gledati neke kričeče, barvaste škatle, zato je takšna oblika...

120 komentarjev