»

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno....

213 komentarjev

Bitcoin najnižje v zadnjem letu

Slo-Tech - Prvikrat po več kot letu dni se je zgodilo, da je tržna kapitalizacija vseh bitcoinov upadla pod 100 milijard dolarjev. Po današnjem pretresu na trgu kriptovalut, ko je bitcoin izgubil več kot 10 odstotkov, so kriptovalute najnižje v zadnjih 12 mesecih. Bitcoin je upadel pod 5300 dolarjev, kjer je bil nazadnje oktobra lani. Tudi tržna kapitalizacija je bila nazadnje tako nizka oktobra lani, čeprav so vmes narudarili nove bitcoine. To pomeni, da kdorkoli je v zadnjem letu kupil bitcoin in ga ni prodajal, je ustvaril izgubo. Ostale kriptovalute so izgubile še nekoliko več. Litcoin je izgubil 13 odstotkov, ethereum pa okrog 12 odstotkov. Tečaji še vedno padajo. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je okrog 180 milijard dolarjev.

Razloga za tako velik padec, potem ko je zadnje tedne bitcoin kotiral na zelo stabilnih nivojih, ni enostavno...

107 komentarjev

Bitcoin najniže letos

Slo-Tech - V zadnjih urah se je tečaj bitcoina na večini borz spustil do 5900 dolarjev, kar je letošnje dno in tudi najnižja vrednost od poka balona sredi decembra lani, ko je njegova vrednost za hip dosegla 20.0000 dolarjev. V polovici leta je bitcoin izgubil 70 odstotkov vrednosti. Nič bolje ne kaže niti ostalim pomembnejšim kriptovalutam, ki so prav tako utrpele hude izgube.

Tržna kapitalizacija bitcoina znaša 100 milijard dolarjev, za njim je ethereum s 44 milijardami dolarjev. Veliki igralci so še ripple z 18 milijardami dolarjev, bitcoin cash z 12 milijardami in eos s šestimi. Vsota sto največjih kriptovalut ima tržno kapitalizacijo 241 milijard dolarjev. Na vrhu norije je ta številka znašala približno dvakrat več. Da postavimo te številke v perspektivo, povejmo, da je konec aprila denarni agregat M1 (gotovina in vloge na vpogled) za evro

50 komentarjev

Velika razprodaja na trgu kriptovalut

Cena bitcoina

Slo-Tech - Leto 2018 se za kriptovalute ni začelo ravno vzpodbudno, zadnje dni pa smo priče veliki razprodaji. Samo v zadnjih 24 urah se je večina največjih kriptovalut pocenila za 10-30 odstotkov. Na ostalih trgih bi takšen nihaj poimenovali zlom, pri kriptovalutah pa je večja volatilnost stalnica, zato obupa še ni zaznati, čeprav nervoza na trgu narašča. Ob tem veterani poudarjajo, da je bitcoin še vsakega januarja izgubljal in dosegel minimum, in da bo tudi tokrat šlo spet navzgor. Teorij, kaj je sprožilo zadnjo razprodajo, je več.

Bitcoin se je danes spustil pod vrednost 10.000 dolarjev, medtem ko je vrh dosegel pred mesecem dni pri skoraj 20.000 dolarjih. Podobno se je ether od vrha pocenil za 40 odstotkov na 850 dolarjev, ripple pa kar za 70 odstotkov na manj kot dolar. Ker so izgubljale tudi ostale...

312 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev

Kar gre gor, mora tudi dol: ether

Vrednost ethra v dolarjih

Slo-Tech - Kriptovaluta ether, ki predstavlja enoto vrednosti v projektu tehnologije veriženja blokov (blockchain) Ethereum, je v zadnjih dveh dneh izgubila 20 odstotkov vrednosti. Kljub popoldanskemu okrevanju za nekaj odstotkov, se na trgu že pojavljajo opozorila, da se je balon dokončno prebodel in da bo v prihodnosti cena še padala. Ether izgublja vrednost že mesec dni, saj je 13. junija dosegel vrh pri tik pod 400 dolarji, danes pa je njegova vrednost med 190 in 200 dolarji. Druga, še popularnejša kriptovaluta bitcoin, je od vrha v začetku junija izgubila skoraj četrtino vrednosti.

Še pred nedavnimi izgubami so kriptovalute še izdatneje pridobivale. Ether je leto začel pri osmih dolarjih, maja pa se je začela eksplozivna rast s 50 dolarjev na 400 dolarjev. To je prvi velik cikel rasti in padca za ether, medtem ko je nekoliko starejši bitcoin že...

71 komentarjev

Bitcoin presegel 2000 dolarjev

Slo-Tech - Dva meseca nismo pogledali, kaj se dogaja z bitcoinom, pa nam je že spet pobegnil v nove rekorde. Včeraj je vrednost bitcoina prvič v zgodovini presegla vrednost 2000 dolarjev. S tem je njegova tržna kapitalizacija dosegla 33 milijard dolarjev.

Bitcoin je prvikrat vrednost 1000 dolarjev sicer presegel leta 2013 v prvem balonu, ki pa se je razpočil na četrtino vrednost. Vse od začetka minulega leta bitcoin pridobiva vrednost. Januarja letos je priplezal do 1000 dolarjev, se potem malo upehal, a kmalu nadaljeval strmo rast. Ta se je aprila še okrepila, tako da je sedaj bitcoin dosegel naslednjo psihološko mejo, torej 2000 dolarjev. To pomeni, da je v zadnjih 12 mesecih bitcoin pridobil več kot 350 odstotkov.

Rastejo tudi ostale kriptovalute. Ripple je v zadnjem mesecu...

130 komentarjev

Bitcoin se je po rekordih nekoliko upehal

Slo-Tech - Kdor je na zadnjem vrhuncu konec leta 2013 kupil bitcoine, je v nadaljevanju zgolj nemočno opazoval padanje njihove vrednosti. Če je počakal do včerajšnjega dne, pa jih je ponovno lahko prodal z dobičkom. Včeraj je namreč bitcoin po vztrajni rasti, ki traja že leto dni, dosegel nove rekordne vrednosti. Za en bitcoin je bilo treba odšteti več kot 1100 dolarjev. Danes se je zgodil eden večjih popravkov v zadnjih mesecih, saj je bitcoin izgubil skoraj četrtino vrednosti in padel pod 900 dolarjev, sedaj pa se njegova vrednost giblje med 900 in 1000 dolarji.

Vrednost bitcoina z manjšimi nihanji raste že od začetka minulega leta, v zadnjih treh mesecih pa se je podvojila. Kateri dejavnik je...

20 komentarjev

Bitcoin najviše po balonu iz leta 2013

Slo-Tech - Najpopularnejša kriptovaluta bitcoin je spet vredna 860 dolarjev, s čimer je dosegla troletni vrh. Več je bil bitcoin vreden le kratek največje mrzlice v začetku decembra 2013, ko je nekaj dni kotiral med 900 in 1000 dolarjev. Sledil je padec do minimuma tik nad 200 dolarji januarja 2015, od tedaj pa vrednost bitcoina spet narašča. Letos je bila rast še posebej izrazita, saj se je vrednost bitcoina podvojila. Decembra smo bili priče tudi največjemu številu transakcij z bitcoinom v zgodovini.

Ker se količina bitcoinov v obtoku v geometrični vrsti povečuje, je z zadnjo rastjo vrednosti bitcoina njegova tržna kapitalizacija dosegla absoluten rekord pri 14 milijardah evrov. To je približno dvakrat več, kot se v slovenski proračun nateče prihodkov vsako leto. Za primerjavo: evrski denarni agregat M1 (gotovina in vloge na vpogled) znaša dobrih 7100...

38 komentarjev

Kitajska domačim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom

Slo-Tech - Po noriji v novembru je zadnji teden na trgu bitcoinov sorazmerno mirno. Tečaj se giblje okrog 1000 dolarjev za bitcoin, pri čemer dnevni nihljaji za več kot deset odstotkov niso presenetljivi. Danes pa je novo bombo spustila Kitajska, ki je svojim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom.

Kitajska centralna banka je namreč danes vse banke v državi obvestila, da ne smejo trgovati z bitcoinom, s čimer želi Kitajska vsaj malo omejiti in regulirati valuto, ki je v zadnjih dveh mesecih skoraj podeseterila svojo vrednost. Velik del rasti izvira prav iz Kitajske, kjer je dostopnost tujih valut omejena. Vlada namreč umetno drži tečaj juana nizko v primerjavi z dolarjem, kar pomaga kitajskim izvoznikom, a predstavlja težavo za prebivalstvo, ki bi želelo kupiti...

43 komentarjev

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.),...

98 komentarjev