»

Redno lakirajte DVDje in se obranite korozije

SMH - Ne, nismo rumeni tisk, zato tovrstnih strokovnih izjav ne bomo pisali. Je pa v njej delček resnice: DVDji rjavijo.

V raziskavah so namreč ugotovili, da naj bi približno 10 % izdelanih DVDjev imelo napako, ki naj bi bila stiku obeh plasti ploščka. Ker o koroziji inu redukciji ne vem prav veliko (sem pač družboslovec), vam predlagam branje novice.

Zanimive so tudi reakcije podjetij: Rohan Byrnes je temeljito (beri: mikroskop) pregledal zbirko svojih prek 350 ploščkov ter našel 4 problematične enote. Te je z izsledki analiz posredoval distributerjema, ki sta jih menda zamenjala -- nekaterim drugim pa naj bi reklamacijo zavrnili, saj je pretekel rok 90 dni. Klik!

Tip zavarovanja, ki ga želim skleniti: zaščita wareza pred naravnimi dejavniki.

3 komentarji

ZlobnaKoda™: Viroza človeka in računalnika, kakšna je razlika?

Slo-Tech - Dr. Rod Daniels je leto dni 'opazoval' računalniške in 'človeške' viruse oz. podobnosti med njimi. Kaj je v svojem delu, Virtual Virology, ugotovil? I, pravzaprav to, da gre za zelo podobna pojava. Obe vrsti virusov se nampreč vtihotapita tako, da se pretvarjata za nekaj drugega. In da, proti obema vrstama se bojujemo z zdravili, ki pa so vse manj in manj učinkovita, saj se virusi prilagajajo.

Padate vznak od smeha? Jaz vsekakor. Pri tej raziskavi gre vsekakor za izjemno koristno trošenje denarja... Apčih!

2 komentarja

Nimda - virus leta

Slo-Tech - Kociju še enkrat hvala.

Proizvajalec antivirusne programske opreme Sophos je virus Nimda razglasil za najbolj nevaren virus v letu 2001. V skladu s Sophosovo evidenco je 50 odstotkov virusnih okužb posledica virusov Nimda in SirCam. CodeRed, sicer medijsko eksponiran, se sploh ni uvrstil na top listo desetih najnevarnejših virusov. Letos so pri Sophosu zabeležili 11160 novih virusev, trojanskih konjev in črvov.

Leto 2002 naj bi bilo še dosti hujše, povečalo se bo število uporabnikov interneta, ki so stalno povezani na omrežje, s tem pa tudi bolj izpostavljeni okužbi z virusi.

5 komentarjev

"Sesuvanje" aparatov GSM

The Register - Sedaj sem končno malo prišel k sebi, tako da sem našel eno dosti zanimivo novico.
Glede na razširjenost virusov, trojanskih konjev in podobne nepotrebne šare na računalnikih je bilo pričakovati, da tudi mobiteli ne bodo dolgo imuni. Tako je Job de Haas, raziskovalec za varnost pri ITSX-u, spisal program za uničevanje mobitelov.
Princip je dejansko preprost, saj računalnika, ki lahko pošilja SMS-e, pošljete sporočilo s pokvarjeno uporabniško glavo. Tako mobitela ni več možno prižgati.
Preden v strahu izklopite svoje "tulilce", vas lahko potolažim, da je to preverjeno samo na par Nokiah ( 6210, 3310, 3330 ), popravi pa se z vstavitvijo SIM kartice v nepokvarjen telefon. Nokiini strokovnjaki so že napovedali rešitev tega problema.
Več tukaj.

22 komentarjev

Računalniški Antrax

Viper's Lair - Ko v svetu velja paranoja zaradi možnega napada z biološkim orožjem, ne smemo pozabiti, da lahko tudi naš hišni ljubljenček dobi to nadlogo. Naš hišni ljubljenček = naš računalnik; nadloga = cela vrsta različnih virusov, trojanskih konjev in podobnega.
Kako se obraniti pred raznoraznimi virusi si poglejte tu. Osebno mi je bil članek malo pomankljiv (dolg je le 2 strani), ampak če imate radi kratke in jedrnate članke je ta kot nalašč za vas. Opiše najpogostejše vrste virusov in da naslove nekaterih najboljših antivirusnih programov.

1 komentar

Zanimiv Sonyev malček

USB Workshop - Ok, priznam, takšne novice ne sodijo ravno na računalniško stran, ampak zadeva se mi je zdela precej zanimiva in dokaj povezana z našimi hišnimi mlinčki. Sony je tako predstavil svojo NHS-MS10 Hi-Fi komponentno, katerega posebnost je to, da sprejema samo Memory Sticke kot glasbene medije in se je sposobna preko USBja povezati z računalnikom. Kakšna je prednost Memory Sticka (največji so trenutno 64MB Sticki, ki so dovolj za okoli 120 minut CD glasbe) pred "navadnimi" CDji ali kakšnim drugim medijem (MDji...) mi zaenkrat še ni popolnoma jasno, mogoče pa boste pri ugotavljanju bolj uspešni vi. Zadeva je za okoli 600$ (ajs, peče ) trenutno na voljo samo na Japonskem, toda verjetno se bo kmalu razširila tudi drugod po svetu. Več tukaj.

0 komentarjev