»

Puč v Mjanmaru spremljal izklop interneta

BBC - Kot je v modernih časih že skorajda navada, politične pretrese spremljajo pretresti v delovanju interneta. V Mjanmaru se je danes zgodil vojaški udar, v katerem je vojska pridržala premierko Aung San Suu Ky. Dogajanje je spremljalo zmanjšanje povezljivosti Mjanmara z mednarodnim delom interneta.

Približno ob 3. uri zjutraj po lokalnem čas se je začela povezljivost zmanjševati. Do 8. ure zjutraj je povezljivost znotraj države upadla za polovico. Težave so državljani občutili tudi v praksi, saj so se zbudili v jutro, ko je bil onemogočen dostop do televizije, radija, lokalnih telefonskih povezav in interneta, je dejal Reutersov novinar iz Mjanmara Wa Lone. Podatki o internetnem prometu kažejo na prekinitve pri vseh operaterjih, tako državnem Myanma Posts and Telecommunications (MPT) kakor tujem Telenorju. Netblocks, ki je analiziral izpad, sklepa, da gre za načrtovano nedosegljivost, saj se je stanje sproti slabšalo. Šele sredi dneva se je začelo izboljševati in do poldneva se je...

2 komentarja

Internetna hitrost: Južna Koreja 1., Slovenija 29., Avstralija 51.

Slo-Tech - Akamai je objavil novo poročilo o stanju interneta v različnih državah, v katerem so primerjali tudi povprečno hitrost povezave do interneta. Na prvem mestu je Južna Koreja s 26,1 Mb/s, sledijo pa Norveška, Švedska, Hongkong in Švica. Slovenija je na solidnem 29. mestu tik pred Avstrijo. Lestvica pa je zanimiva predvsem zaradi na prvi pogled zelo slabega položaja Avstralije, ki seveda ni nič novega.

Kot ugotavlja The New York Times
, je povezljivost do interneta v Avstraliji katastrofalna. Niso redki primeri, ko ljudje velikanske datoteke raje pošljejo na disku po pošti kakor prenašajo prek interneta, ker gre tako hitreje. Navajajo primer glasbenega studia v Melbournu, ki svoje izdelke založniku iger v Brisbanu raje pošlje kar z diskom...

32 komentarjev

Netflix prihaja - na Kubo

Slo-Tech - Začetek normalizacije odnosov med ZDA in Kubo je imel hitre posledice tudi na internetu. Komunistični otoček sredi Karibskega morja je danes uradno dobil Netflix, ki ga še vedno zaman čakamo v dobršnem delu Evrope in seveda tudi v Sloveniji. Netflix je trenutno dostopen v 78 državah ali teritorijih, nimajo pa ga niti Japonska, Avstralija in Nova Zelandija. S tem je postal Netflix eno izmed prvih podjetij, ki je izkoristilo otoplitev odnosov med Kubo in ZDA.

Netflix bo na Kubi stal osem dolarjev na mesec, kar je zelo pomembna podrobnost. Dostopen bo namreč le ljudem s povezavo do interneta (logično) in z možnostjo opravljanja mednarodnih plačil. Kuba ima namreč zapleten sistem dvojne...

17 komentarjev

Me.ga v težavah še pred zagonom

Dotcom s soprogo

NZ Herald News - Kim Dotcom si očitno na vse načine išče publiciteto, ki bi mu koristila pred marčevsko odločitvijo novozelandskega sodišča o njegovi izročitvi ZDA. Primer, ki se je začel z zaprtjem strani Megaupload in njegovo aretacijo, je na trhlih temeljih, zato je težko napovedati, kakšna bo odločitev sodišča. Dotcom pa medtem agitira na različne načine in hkrati provocira.

Pretekli teden je napovedal zagon strani Me.ga, ki naj bi predstavljala evolucijo bivšega Megauploada. Stran naj bi bila dovolj različna, da s tem ne bi kršil obljube, da v času do odločitve sodišča ne bo ustanavljal enakovrstnih strani, a hkrati še vedno toliko podobna, da jo bodo uporabniki vzeli za svojo. Bistvena sestavina naj bi bilo avtomatično šifriranje vsebine. Me.ga bo mogoče res zaživela 20. januarja 2013, kot je...

13 komentarjev

EU bo investirala 9,2 milijarde v širokopasovni internet

vir: BBC
BBC - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je prejšnji teden napovedala velike investicije, s katerimi želi Evropska komisija pospešiti gradnjo širokopasovnega internetnega omrežja na celini in s tem dolgoročno izboljšati konkurenčnost gospodarstva. Evropska komisija naj bi projektu subvencioniranja širokopasovnih povezav v letih 2014-2020 namenila 9,2 milijarde evrov, od česar naj bi bilo 6,4 milijarde evrov namenjenih neposredno vlaganjem v samo infrastrukturo, preostanek pa bo namenjen ustvarjenju enotnega evropskega trga za storitve, ki širokopasovne povezave uporabljajo - e-zdravstvo, internetna varnost, skupni boj proti otroški pornografiji, inteligentna energetska omrežja itd.

Do konca leta 2020 naj bi po...

65 komentarjev

Avstralski politiki obljubljajo hiter internet

The inquirer - V Avstraliji bodo še pred koncem tega leta volitve, eno od pomembnejših vprašanj, ki bi jih lahko odločilo in se trenutno močno izpostavlja, pa je ponudba širokopasovnega interneta širom celine. Opozicija je izjavila, da namerava le-tega nuditi 98 odstotkom prebivalstva, medtem ko obstoječa vlada sedaj pravi, da bo šla še za odstotek dlje.

Koalicija tako namerava z investicijami, vrednimi dve milijardi avstralskih dolarjev (nasprotna stran bi porabila še več kot dvakrat toliko denarja), prebivalce urbanih delov povezati s tehnologijo FTTN, medtem ko naj bi internet v oddaljena območja prinesle brezžične tehnologije. Hitrost bo povsod vsaj 12 Mbps.

Trenutno stanje širokopasovnih povezav v Avstraliji ni preveč bleščeče, večinoma so na voljo zgolj kabelske in ADSL povezave, ponekod tudi ADSL2+, a glavna težava je pomanjkanje višjih hitrosti uploada.

Izvorna novica.

27 komentarjev