»

Ameriške obtožbe, da kitajski hekerji vohunijo za raziskavami covida-19

The New York Times - Ameriški FBI in Oddelek za domovinsko varnost (DHS) sta opozorila, da kitajski hekerji napadajo ameriške bolnišnice, farmacevtske družbe in raziskovalne ustanove, ki se ukvarjajo z raziskavami zdravil in cepiv proti novemu koronavirusu. Kdor bo prvi razvil cepivo ali učinkovito zdravilo, bo imel pomembno geostrateško prednost.

To predstavlja resno grožnjo nacionalni varnosti in odzivu na pandemijo, so v FBI in DHS povedali v skupni izjavi za javnost. Na ministrstvu za pravosodje ob tem dodajajo, da Kitajska že dlje časa vohuni za informacijami iz biomedicinskih raziskav, pri čemer je covid-19 novi sveti gral. Zato razmišljajo, da bi vložili obtožnice proti hekerjem. V praksi to ne pomeni veliko, ker ti verjetno ne bodo nikoli stopili v ZDA, jim pa s tem močno otežijo potovanje po svetu, saj ima precej držav podpisane sporazume o izročitvah tretjih državljanov ZDA. Prav tako imajo tovrstne razglasitve pomembno odvračalno funkcijo, saj imajo ameriški državni hekerji pravico napasti...

15 komentarjev

British Airways zaradi kolapsa IT sistema odpovedala večino današnjih letov

vir: BBC
BBC - Pred slabo uro je zaradi velike napake v informacijskem sistemu britanski letalski prevoznik British Airways odpovedal vse lete iz Heathrowa in Gatwicka. Ti naj bi se nadaljevali ob 19. uri. Podjetje je sicer priznalo, da ima težave po vsem svetu, vendar še odkrivajo, kaj točno se dogaja. Zato tudi niso želeli napovedati, kaj se bo dogajalo z drugimi leti prevoznika. So pa pri BA zatrdili, da ni šlo za hekerski napad.

Kljub drugačnim navedbam BA pa o težavah z leti britanskega podjetja pa že poročajo iz Rima, Prage, Milana in še mnogih drugih mest. Zato mnogi tudi ne verjamejo BA, da ni šlo za hekerski napad.

37 komentarjev

Ne Rusija, ZDA: od kje najraje napadajo digitalni kriminalci

uk.businessinsider.com - Novice o digitalnem kriminalu so v zadnjih dveh letih postale stalnica v medijih. Od hekanja volitev, ribarjenja z googlovimi datotekami do napadov z izsiljevalskimi virusi ... digitalnim kriminalcem, pa naj bodo zasebniki ali povezani z državami, domišljije ne manjka. Ker pa se dotični napadi dogajajo po vsem svetu, so se pri ameriškem podjetju Symantec, ki se ukvarja z razvojem programovja za digitalno varnost, vprašali, od kje digitalni kriminalci najraje napadajo. Zato so strokovnjaki podjetja za vsako zlonamerno programsko rešitev, na katero so naleteli v 2016, poizkušali ugotoviti, iz katere države originalno prihaja. Rezultat analize je lestvica 10 držav, katere digitalni...

20 komentarjev

Vse več hekerskih vdorov v banke: v večini primerov gre za "inside job"

Slo-Tech - Hekerji so lani nezakonito dostopali vsaj do 200 milijonov različnih dokumentov finančnih institucij, razkriva analiza IBM. Številka je skoraj za 10-krat večja kot leta 2015, IBM pa je tudi ugotovil, da so finančne institucije najljubša tarča hekerjev – verjetnost, da bodo hekerji napadli finančno institucijo je bila v povprečju za 65 odstotkov večja od verjetnosti napada na podjetje iz drugih sektorjev.

Tako kot v vseh drugih industrijah hekerji najpogosteje uspešno dostopajo do podatkov zaradi človeške napake. Digitalni hudodelci so v 58 odstotkih napadov bili ali del kadrovske sile finančne institucije ali pa so zlorabili napake zaposlenih v teh podjetjih. IBM kot rešitev za napade ne vidi v nadgradnjah informacijskih sistemov, ampak v izobraževanju...

3 komentarji

Bitconi vredni več milijonov dolarjev izpuhteli v piramidni shemi

Slo-Tech - Na začetku smo se spraševali, ali lahko decentralizirana anonimna digitalna valuta bitcoin preživi. Vrednost vsake valute je odvisna od zaupanja vanjo in to ključno pri opazovanju, ali se bo bitcoin prijel ali ne. Za zdaj kaže, da se je dobro uveljavil, saj so ga začele pestiti enake tegobe kakor resnične valute.

Menjalni tečaj med dolarjem in bitcoini lepo poskakuje gor in dol, doživeli pa smo tudi že manjše balončke, ko se je vrednost bitcoina povzpela na 30 dolarjev in upadla za več kot 80 odstotkov. Trenutno je bitcoin spet v bikovskem trendu in se giblje okoli 10-12 dolarjev za bitcoin. Še bolj znamenita prevara, ki se ji očitno ne more izogniti nobena valuta, nobena država in nobeno ljudstvo, je klasična Ponzijeva shema. Svojo inkarnacijo je imela tudi na trgu...

22 komentarjev

Izmenjava datotek preko interneta v EU ne bo kazniva?

Delo - Evropski parlament je v sredo v prvem branju podprl kriminalizacijo kršenja intelektualne lastnine, s čimer bi kot kaznivo dejanje v vseh 27 članicah Evropske unije preganjali vsakršno krajo intelektualne lastnine v pridobitniške namene. So pa poslanci iz zakona izključili kriminalizacijo "piratstva" posameznikov, ki ni izvršeno v pridobitne namene. Tako izmenjava datotek preko interneta ne bi bila kazniva, so sklenili poslanci v Strasbourgu.

Evropski parlament je na koncu v prvem branju direktivo z določenimi popravki podprl s 374 glasovi za, 278 pa jih je bilo proti, dokument pa bo zdaj obravnaval pristojni svet EU.

Več v izvorni novici.

54 komentarjev