»

Hekerji vdirajo prek podnapisov na spletnih platformah za pretočne video vsebine

TrustedReviews - Ste morda med stotinami milijonov ljudi po vsem svetu, ki si ogleduje piratske video vsebine prek spletnih platform, kot so Popcorn-Time, VLC, Kodi in stream.io? Kot razkriva podjetje za kibernetsko varnost Check Point, so podnapisi na omenjenih platformah postali priljubljeno sredstvo za vdiranje v informacijske sisteme s strani hekerjev. Ti podnapise obogatijo s škodljivim programovjem, ki ga spletne platforme avtomatično – skupaj z video vsebino – pretočijo na vaš računalnik ali pametno napravo. Po ugotovitvah Check Pointa je trenutno po svetu okuženih vsaj 200 milijonov osebnih računalnikov in drugih naprav, hekerji pa lahko kadarkoli prevzamejo popoln nadzor nad okuženo napravo.

Koliko časa so na omenjenih platformah za pretočne video vsebine okuženi...

34 komentarjev

Nizozemski sodniki: oboževalci, ki na lastno pest prevajajo podnapise, kršijo zakon

Ars Technica - Podnapise za video vsebine, kot so filmi in TV serije, lahko ustvarjajo samo lastniki avtorskih pravic oziroma tisti, ki imajo njihovo dovoljenje. Tako je odločilo nizozemsko sodišče. Vsi oboževalci, ki sami ustvarjajo podnapise, tako po novem kršijo zakon in se lahko znajdejo v kazenskem pregonu.

Podnapisi so se znašli na sodišču zaradi boja med nevladno organizacijo Free Subtitles Foundation in nizozemskim organov za boj proti piratstvu BREIN. Po mnenju borcev proti nelegalnemu razširjanju avtorsko zaščitenih vsebin se podnapisi oboževalcev uporabljajo le ob gledanju ukradenih video vsebin in da zato taki podnapisi spodbujajo piratstvo. Na drugi strani nevladniki trdijo, da z...

86 komentarjev

Raziskava kaže neučinkovitost režima "three-strikes"

Slo-Tech - Vpliva spletnega piratstva na prodajo avtorskih del ni mogoče enostavno izmeriti, prav tako pa ni mogoče enoznačno kvantificirati učinkov različnih način za boj proti piratstvu. Pisali smo že, da je DRM dosega prav nasproten učinek, saj povečuje piratstvo glasbe, to pa se v bistvu sploh ne zajeda v prodajo. BSA seveda domnevno škodo vrednoti domišljijsko, čeprav Hollywood priznava, da tako hudo vendarle ni. Hočete znanstvene raziskave? Te so celo pokazale, da pirati kupujejo več od nepiratov. Sila zamotano torej.

Potem pa je tu še zloglasni sistem treh prekrškov (three-strikes), ki so ga uvedle že številne države, med njimi Francija, Irska, Tajvan, Velika Britanija in Južna Koreja. Na Irskem mu ne kaže prav dobro, na Novi Zelandiji so učinki prava...

21 komentarjev

Po nizozemski blokadi Pirate Baya promet prek torrentov celo narasel

Extremetech - Na veliko razočaranje protipiratskih organizacij in združenjem lastnikov avtorskih pravic se je promet prek protokola BitTorrent po junijski blokadi zloglasne strani The Pirate Bay v Evropi le še povečal. Spomnimo, da je maja nizozemsko sodišče razsodilo, da morajo nizozemski ponudniki dostopa do interneta onemogočiti dostop do Pirate Baya, a deljenja datotek to ni zajezilo. Britansko sodišče je podobno odločitev sprejelo že mesec pred tem. Zgodilo se je nasprotno.

Nizozemski ponudnik dostopa do interneta XS4All je objavil podatke o prometu, ki kažejo, da želenih učinkov ni. Spodnji graf prikazuje promet prek torrentov od januarja do junija letos, pri čemer rdeča črta označuje začetek nizozemske blokade Pirate Baya. Čeprav naj bi bila stran po navedbah nizozemskih ISP-jev nedosegljiva več kot 90 odstotkom njihovih uporabnikov, to ni prineslo...

58 komentarjev

Italija razmišlja o one-strike zakonodaji

TorrentFreak - Medtem ko se po svetu uveljavljajo tako imenovani three-strikes zakoni in zahteve po filtriranju (Irska, Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Francija), Italijani trenutno razpravljajo o osnutku zakona, ki bi boj proti piratstvu zaostril preko vseh razumnih meja. Italijani bi namreč uvedli one-strike sistem, ki bi uporabnikom izključil dostop do interneta že ob prvem opozorilu o domnevnem kršenju avtorskih pravic.

Pri tem bi imele pravico ponudnikom dostopa do interneta (ISP) opozorila o početju uporabnikov pošiljati vse zainteresirane stranke in ne več le lastniki avtorskih pravic. Izključitev interneta bi...

28 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Evropsko pošiljanje podatkov o letalskih potnikih v ZDA je nezakonito

BBC - Kot poroča BBC News, je Evropsko sodišče presodilo, da je sporazum med EU in ZDA, na podlagi akterega je Evropska Unija ZDA pošiljala podatke o letalskih potnikih nezakonit. EU je ZDA pošiljala imena in naslove letalskih potnikov ter podatke o njihovih kreditnih karticah. Letalska podjetja so ZDA morala 15 minut po vzletu letala poslati več kot 30 osebnih podatkov o posameznem letalskem potniku.

Po mnenju sodišča zaščita osebnih podatkov v ZDA ni ustrezna, zato sporazum nima ustrezne pravne osnove. Sporazumu, ki je bil uradno sklenjen zaradi boja proti terorizmu, je pred tem že nasprotoval Evropski parlament. Kljub temu, da je Evropsko sodišče sporazum razveljavilo, pa je državam članicam do 30. septembra postavilo rok v katerem lahko poiščejo ustrezno pravno osnovo za tak sporazum.

Primer je pred Evropsko sodišče prišel na pobudo Evropskega nadzornika varstva osebnih podatkov.

21 komentarjev