»

Zlomljena zaščita AACS 2 za Ultra HD Blu-ray

Slo-Tech - Na internetu se je znašla piratska kopija (rip) Smrkcev 2. Da se je na internetu znašla kopija nekega filma, ni čisto nič nenavadnega, v konkretnem primeru gre za kopijo v ločljivosti Ultra HD (2160p), ki obsega kar 53,3 GB. Analiza kaže, da gre po vsej verjetnosti za prekopirano ("zripano") zgoščenko Ultra HD Blu-Ray, ki so zaščitene z metodo AACS 2.0, ki je doslej veljala za nezlomljivo, kar je ljudi spravljalo v obup. A nič ni večno.

Če omenjena kopija res izvira iz takšne zgoščenke, kakor trenutne kaže, potem je nekdo uspel to zaščito zlomiti. Na forumih in trackerjih zato že dežujejo čestitke za zdaj še anonimnemu hekerju, ki je to zaščito zlomil. To je...

25 komentarjev

Blu-ray v visoki ločljivosti na PS3 le še prek HDMI-ja

HotHardware - Ob predstavitvi je bil PlayStation 3 po mnenju mnogih eden najugodnejših predvajalnikov optičnih medijev Blu-ray, ki je poleg predvajanja filmov omogočil še igranje iger ter celo brskanje po spletu. Od predstavitve PS3 so se predvajalniki Blu-ray seveda pocenili bolj, kot PS3, torej je edina prednost širši nabor funkcionalnosti. V kratkem naj bi v trgovine prišla nova različica, poznana pod oznako K, ki pa ne bo prinesla večjih sprememb. Pravzaprav zgolj odvzema eno funkcionalnost, predvajanje filmov v visoki ločljivosti s ploščkov Blu-ray prek komponentne povezave.

Nedavno je bil dokončno sprejet standard AACS oz. DRM, prisoten na ploščkih...

5 komentarjev

Legalne kopije HD-DVD in Blu-ray filmov

Daily Tech - Na pritožbe mnogih, ki želijo ustvariti varnostne kopije popolnoma legalno kupljenih video materialov, so se odgovorni za zaščito ( AACS LA) digitalnih vsebin na v naslovu omenjenih ploščkih končno omehčali. Padla je dobrodušna odločitev, da kupcem dovolijo prakticiranje z zakonom določenih pravic in jim omogočijo izdelavo ene kopije za lastne potrebe, pri čemer ne bo treba na nelegalen način razbijati zaščite. Podrobnosti o tehnični izvedbi zaenkrat še niso znane, povedano pa je bilo, da se bodo ob uvedbi novosti lastniki starih komponent in vsebin morali potruditi z nadgradnjo svoje opreme. Izvorna novica

5 komentarjev

AACS razbit

Gizmodo - Tako, kot je pred leti padel CSS, je sedaj padla zaščita, ki jo uporabljajo optični mediji nove generacije. Sistem, imenovan AACS, je heker, ki se na na doom9 forumih predstavlja z imenom Muslix64, lastnoročno razbil, obenem pa izdal tudi programsko opremo (januarja bo objavil še izvorno kodo), s pomočjo katere lahko redki lastniki HD-DVD in Bluray enot in ploščkom enostavno izdelajo varnostno kopijo.

Več o zadevi na Gizmodu in v izvorni temi na doom9, ogleda vreden je tudi posnetek, ki ga je avtor ponudil kot dokaz.

23 komentarjev

HD DVD in Blu-Ray filme se da kopirati

Heise - AACS - Advanced Access Content System naj bi zaustavil piratsko in tudi ostalo presnemavanje vsebin. A so spregledali veliko luknjo. Filme je mogoče kopirati s preprostim pritiskom na tipko "Print Scrn", kar so odkrili pri reviji C't - Computer Tehnik. Postopek pridobitve filma v polni HD resoluciji je nekoliko mukotrpen, ker je potrebno sestaviti vse posamezne slike v celoto, a je vseeno izvedljiv.

Napaka naj bi bila v Intervideo WinDVD predvajalniku za omenjena formata. Toshiba zato namerava izdati nadgradnje za grafiko in WinDVD njihovega prenosnika.

Podobno bodo verjetno reagirali tudi pri ostalih proizvajalcih. Nenazadnje naj bi novi filmi vsebovali nadgrajeni AACS, ki ne bo dopustil predvajanja v primerih nenadgrajenih ostalih gonilnikov oz. programja. Tako naj bi bila preprosta luknja zakrpana.

48 komentarjev

Večina monitorjev ne bo predvajala HD-DVD filmov

PC World - Kako? Da ne bo? Ne bo. Naši prijatelji pri MPAA so rekli, da bodo lahko HD DVD-je predvajali samo sistemi, ki bodo imeli vgrajeno DRM tehnologijo, oz bodo podpirali t.i. HDCP standard. Kaj to pomeni?

Današnji monitorji ne vsebujejo nobene tehnologije za digitalno upravljanje z avtorskimi pravicami, zato se filmi na njih sploh ne bodo prikazovali, oziroma bodo prikazani v dosti slabši kvaliteti. Filmska industrija izvaja tudi pritiske nad Microsoftom, ki mora v svoj operacijski sistem vgraditi tehnologijo AACS, če želi, da se bodo lahko na novi generaciji Windowsev predvajali zaščiteni ploščki predvajali.

Novost bo po žepu udarila tudi lastnike dragih zaslonov, ki bodo morali zamenjati le-te, če bodo želeli gledati sodobne filme. Tudi vztrajanje na Windows XP vas ne bo rešilo nove tehnologije, ker ti ne bodo kompatibilni z novim formatom.

Dobrodošli v krasnem novem svetu DRMja.

126 komentarjev