»

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

AOpen Tube vs. Terratec Aureon 5.1 Sky

Lost Circuits - Zvok na računalu je lahko dobra alternativa domačim DVD komponentam. Lahko je uporaben ne samo za DVD, ampak tudi igre. Na Lost Circuits so spisali zanimiv članek v katerem so primerjali v naslovu omenjeni zvočni kartici (Pri AOpen-u je zvočna vgrajena na matično ploščo).

V uvodu so pisali o tem kako se je sploh začelo z zvočnimi karticami ter se spraševali ali je že vgrajena zvočna kartica na nForce2 dobra. Vas zanima kako se obnese Audigy 2 proti malo prej...

3 komentarji

GA-7VRXP

Tweak Town - S predstavitvijo Viinega nabora KT333, ki končno ponuja ATA-133, podporo pomnilniku PC2700 DDR SDRAM in še nekaj dobrot, so se pojavile številne matične plošče, ki ciljajo na OEM ali na bolj prestižni overclockerski trg. Med ploščami, ki spadajo na slednje področje smo lahko že dalj časa opazovali Epoxove primerke, sedaj pa se je matičnim ploščam na KT333 čipovju pridružil še Gigabyte s svojo ploščo GA-7VRXP. To ploščo so opisali na znani strani Tweak Town in niso si mogli kaj, da je nebi opisali s samimi presežniki. Seveda upravičeno, saj se je Gigabyte iz dokaj neznanega proizvajalca s predstavitvijo AMD-jevih procesorjev spremenil v velikana na področju matičnih plošč. Test je napisan zanimivo in ni razvlečen, poleg tega pa boste iz njega izvedeli marsikatero zanimivost o tej izjemni plošči. Priporočeno branje.

0 komentarjev

Hercules XPS 210 ter 510 zvočniki v navezi z Gamesurround Muse XL in Fortissimo II zvočnima karticama

Dan's DATA - Mogoče malce pozno, a vseeno. Pri Danu so se odločili stestirati Herculesove izdelke. Tako so v roke dobili dve zvočni kartici in dva seta zvočnikov. Za zvočniška sistema so ugotovili, da spadata med cenejše sisteme. Pri XPS 210 (kateri so 2.1 zvočniki), se vse komande nahajajo na wooferju, kar zna biti malce nerodno, so pa drugače privlačne črno-modre barve ;) Tudi pri XPS 510 se vse komande nahajajo na wooferju, so pa v celoti črni. Z zvokom obeh so bili navdušeni. Kar pa se tiče zvočnih kartic, bom krajši. Muse XL je ena izmed najcenejši (kvalitetnejših) zvočnih kartic na trgu, Fortissimo pa je za malce več denarja, tudi dobra kartica z "podporo" 5.1 zvočnikom. Kot grajo so omenili starost driverjev na priloženem CDju....

1 komentar

Nekdo posluša

Mlacom - Na Slo-techu neprestano tulimo, da bi bilo zelo lepo, če bi kakšen uvoznik v Slovenijo poleg standardnih matičnih plošč, procesorjev in grafičnih kartic uvozil še kakšne overclockerske posebnosti. Z veseljem ugotavljam, da nas nekdo posluša.
Mlacom je po tem, ko je uvozil znano Artic Silver Compuound II termalno pasto in blazno priljubljene Zalman coolerje, uvozil (ali pa kar naročil pri kakšnem okoliškem obrtniku ) še distančnike. Ja, tiste stvari, ki pazijo na vaše krhke AMD-jčke, da se ne zlomijo. Sicer se da tako stvar narediti tudi doma, a jo, sploh ker je cena ugodna, kupim.

5 komentarjev

FIC predstavil KT266 matično ploščo

X-Bit Labs - FIC je na področju matičnih plošč, ki podpirajo AMD-jeve procesorja kar znano podjetje, saj je bil eden izmed prvih podpornikov prvih Athlonov. Pred kratkim so predstavili svojo prvo matično ploščo, ki bazira na KT266 chipsetu - AN11. Ker plošča bazira na KT266 čipovju, podpira tudi Viino V-Link tehnologijo, ki omogoča višje hitrosti sistemskega vodila (266 MHz). Plošča ima 1 AGP 4x, 5 PCI, 1 ACR in 3 DIMM (do 3GB of DDR SDRAM), vsebuje pa še Viino zvočno kartico, ki je integrirana v Southbridge, ATA 100 krmilnik s podporo RAID-u in 4 USB vtiče. Zraven plošče dobimo tudi nekaj uporabnih programov, omogoča pa tudi overclockerske nastavitve. Več o plošči tukaj.

0 komentarjev

OptiCompo POFP

Electic Tech - Nekaj za vse, ki se vam ne da plazit za ohišje, ko preklapljate zvočne kable. Nemško podjetje OptiCompo je namreč naredilo nekaj podobnega Live! drive - u, se pravi enoto, ki jo damo v prosto 5,25" režo, povežemo z zvočno kartico in že smo rešeni plazenja okrog računalnika. Test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

ABIT Dolby Surround Soundsystem

Overclockers Online - Po velikih uspehih na področju matičnih plošč in kasneje tudi grafičnih kartic, se tvrdka ABIT podaja tudi v svet zvoka in zvočniških naprav. Sestavili so zanimiv sistem zvočnikov za prostorsko ozvočenje vašega računalnika poleg pa nudijo tudi zvočno kartico z njihovim logotipom. Naj takoj povem, da ne gre za kakšen HighEnd sistem ampak predvsem za cena/kvaliteta optimiziran sistem, ki pa kljub vsemu ponuja veliko.Set 6ih njihovih zvočnikov vas bo olajšal za 210$, če pa želite tudi zvočno kartico, bo vaša denarnica tanjša še za dodatnih 55$. Edina resna zamera gre zvočni kartici - EAX in A3D nimata strojne podpore. Vsekakor pa je cena ugodna. Zelo izčrpen članek najdete tukaj.

0 komentarjev