»

Državljan D: Kibernetsko vojskovanje - Slovenija, Evropa, svet

Slo-Tech - Ko človek pomisli na kibernetsko vojskovanje, se mu pred očmi najverjetneje izrišejo podobe ameriške filmske industrije. Zamaskirani posamezniki za prenosniki besno tipkajo in ob pritisku na tipko ENTER kamera preskoči na eksplozijo jedrske elektrarne na drugem koncu sveta. Resnično kibernetsko vojskovanje je precej drugačno od filmske upodobitve, opozarjajo naši sogovorniki. Predvsem je veliko manj romantično in precej bolj strukturirano. V kibernetskem vojskovanju sodelujejo državne vojske, večje organizirane skupine plačancev in posamezniki-strokovnjaki, ki sodelujejo z eno ali z drugo skupino.

Zavod Državljan D v četrtek, 13. 4. 2017 ob 18h v Poligonu na Tobačni organizira okroglo mizo, na kateri bosta svoje znanje delila:

izr. prof. dr. Uroš Svete iz katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani

mag. Dobran Božič, direktor urada za varovanje tajnih podatkov Slovenije

Pogovarjali se bomo o trendih kibernetskega vojskovanja, pripravljenost Slovenije...

17 komentarjev

Cryptoparty Slovenija 2016

Slo-Tech - Letošnji Cryptoparty Slovenija 2016 nadaljuje serijo letnih dogodkov zavoda Državljan D, na katerih se osredotočamo na kibernetsko zasebnost, anonimnost in komunikacijske pravice v digitalnem okolju. Letošnji Cryptoparty Slovenija 2016 se bo odvijal 1. 3. 2016 (v torek) ob 18. uri v ljubljanskem Poligonu na Tobačni.

Po lanskoletni premieri se tokrat Cryptoparty Slovenija spet vrača s štirimi predavanji in okroglo mizo. Gorazd Božič (SiCERT) bo v svojem predavanju opozoril na pomembnost socialne komponente pri digitalni varnosti in zasebnosti, Urad Vlade RS za varovanje tajnih podatkov bo predstavil Strategija kriptologije Republike Slovenije, mag. Andrej Tomšič iz Urada informacijskega pooblaščenca bo opozoril na potrebo po spremembi razmišljanja o zasebnosti v digitalnem svetu, dr. Matej Kovačič pa bo predaval o zasebnosti v svetu pametnih mobilnih telefonov. Po predavanjih bo sledila tudi okrogla miza s predavatelji, kjer bo tema pogovora t.i. vladni backdoor dostop, o katerem...

5 komentarjev

gov.si mora pasti!

Slo-Tech - Ne, tokrat ne gre za lapsus iz parlamenta v debati o sporazumu ACTA. Včeraj popoldne (enkrat po tretji uri) je namreč brez predhodne napovedi s spleta izginila skoraj kompletna vsebina vladnih strežnikov. V času vedno bolj pogostih spletnih napadov in kibernetskega vojskovanja bi človek lahko pomislil -- dogaja se. We are under attack!, a je bil razlog bolj preprost -- načrtovan a nenapovedan remont.

Da so remont izvedli v petek popoldne, najbrž ni naključje. Vsi normalni ljudje splet potrebujejo samo na delovnem mestu, sploh če gre za vladne vsebine in vsebine javne uprave. Delo ob petkih po eni uri popoldne predstavlja vsaj povečano korupcijsko tveganje, če že ne česa več. Zato je logika nenapovedanega gašenja infrastrukture v času, ko itak nihče več ni v službi transparentna in hkrati zelo zaskrbljujoča. Kaže namreč na problematično razumevanje informacijske družbe in informacijske tehnologije, ki je pač samo še en avtomat s prigrizki. Ko zmanjka prestic, je zadevo pač

215 komentarjev

Domače branje: Misha Glenny: Dark Market (2012)

Slo-Tech - Ko je britanski novinar Misha Glenny poročal o balkanskih vojnah, je dobro spoznal tudi balkansko mafijo. Njegova prva „mafijska“ knjiga McMafija (v slovenščino je prevedena kot Vsemogoča mafija) se začne v Bolgariji, se sprehodi po nekdanji Jugoslaviji, odpotuje proti vzhodu do Rusije, se ustavi v Indiji, prepotuje Afriko in do zadnje strani zamenja več lokacij kot filmi o agentu Jasonu Bournu.

V Vsemogoči mafiji pokaže, kako deluje globalni organizirani kriminal, s čim se ukvarja, kakšne metode uporablja in kako tesno je prepleten s kapitalom in politiko. Med drugim pojasni tudi razloge, zakaj je prav Nigerija postala znana po spletnih „nigerijskih prevarah“ – kriva je bila nafta in državljanska vojna –, ter nakaže, kako hitro se bodo organizirane kriminalne združbe naučile izkoriščati internetne potenciale in razvijati nove „poslovne modele“, ki jih zakoni še dolgo ne bodo znali opisati ali zajeziti.

Prav kiberkriminal je glavna tema Glennyjeve najnovejše knjige Dark Market....

14 komentarjev

Direktor MI5 svari, da kitajski hekerji napadajo britanska podjetja

Schneier.com - V začetku meseca so nekateri britanski mediji poročali, da je direktor britanske tajne službe MI5 Jonathan Evans, direktorjem 300 večjih britanskih podjetij poslal pismo, v katerem jih opozarja, da so tarče kitajskih obveščevalnih kibernapadov.

Direktor MI5 trdi, da napadalci prihajajo iz vrst kitajskih državnih organizacij. Kitajska vlada naj bi obveščevalno spremljala velika gradbena in naftna podjetja, pa tudi odvetniške pisarne in ostala podjetja, ki poslujejo s Kitajsko ali upravljajo s strateško pomembnimi informacijami.

Direktor MI5 tudi trdi, da kitajski vladni hekerji za vohunjenje uporabljajo posebej napisane trojanske konje ter je predstavnikom podjetij poslal digitalne prstne odtise (kontrolne vsote) teh programov ter IP naslove strežnikov iz katerih se izvajajo napadi.

Gre za prvi primer, ko je predstavnik Britanije Kitajsko uradno obtožil elektronskega vohunjenja. Da ima Kitajska posebne oddelke za kibernetsko bojevanje in kibernetsko vohunjenje v okviru vojske, pa...

10 komentarjev