»

Tudi na Nizozemskem požigajo bazne postaje zaradi teorij zarote o 5G

Slo-Tech - Po požigih baznih postaj v Veliki Britaniji pred tednom dni so se incidenti preselili še na Nizozemsko. Časnik De Telegraaf poroča, da so minuli teden na Nizozemskem poškodovali štiri bazne postaje. Zažgali so bazne postaje v krajih Rotterdam, Liessel, Beesd in Nuenen, je dejal Rob Bongelaar, direktor Fundacije Monet, ki nadzoruje postavljanje baznih postaj in v imenu operaterjev (KPN, T-Mobile, Vodafone) sodeluje z obalstmi. Incident v kraju Groningen še ni potrjen kot požig. Na pogoriščih so storilci pustili tudi slogane proti omrežju 5G, zaradi česar oblasti napade povezujejo z nasprotniki uvajanja nove generacije mobilnih omrežij.

Nizozemska protiteroristična enota (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) je v sporočilu za javnost zapisala, da so v preteklem tednu zabeležili več incidentov v okolici oddajnikov, vključno s požigi in sabotažami, za kar je najverjetnejši razlog nasprotovanje tehnologiji 5G. Dodajajo, da gre za zaskrbljujoče dogodke, ki so...

56 komentarjev

V Veliki Britaniji zaradi teorij zarote gorijo bazne postaje

Slo-Tech - Britanska policija preiskuje požare na vsaj štirih baznih postajah (Birmingham, Liverpool, Melling, Belfast), ki so izbruhnili ta teden. V Birminghamu in Belfastu je zagorelo v četrtek, v Liverpoolu v petek. Sumijo, da je šlo za namerne požige, a preiskava še poteka, zato vzroka za požare še ne morejo potrditi. Glede na objave na družbenih omrežij in usklajenost požarov pa sumijo, da so požari povezani s teorijo zarote o vplivih mobilnega omrežja 5G na širjenje novega koronavirusa.

Na Facebooku se je začel širiti poziv k požigu baznih postaj, ki ga podjetje po prvih prijavah sploh ni umaknilo. Z nadlegovanjem in verbalnimi napadi se spopadajo tudi delavci, ki vzdržujejo ali postavljajo telekomunikacijska omrežja. Situacija postaja dovolj nevzdržna, da je podjetje Openreach, ki je del BT, javno prosilo, naj javnost ne nadleguje delavcev, ki polagajo optične povezave, ker te nimajo ničesar s 5G. Britanski regulator medijev Ofcom je ob tem medijem zagrozil s sankcijami, če bodo...

48 komentarjev

Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto

Slo-Tech - V četrtek smo v Sloveniji dobili prvo delujočo bazno postajo za 5G, ki so jo v BTC-ju postavili v podjetju A1. Za zdaj gre le za testno postavitev, je pa to vseeno vpogled v to, kaj ponuja prihodnost. Poleg bazne postaje je to pametna naprava, ki meri še vrsto drugih okoljskih parametrov in lastnega sevanja.

Ob postavljeni bazni postaji je bilo s telefonom Huawei Mate 20X moč prenašati podatke s hitrostjo 700 Mb/s, teoretično pa bi šlo do 1 Gb/s. Do pokritosti večjega dela države s 5G bo še trajalo, saj so bazne postaje bistveno dražje (omenja se faktor pet), hkrati pa jih zaradi manjše prodornosti signala potrebujemo več. Testna bazna postaja oddaja na frekvenci 3,5 GHz, kar ni toliko več od 3G in 4G, da bi bila prodornost bistveno slabša. Se pa razlike poznajo. Bazna postaja je Nokiina in ker je stala na obstoječem omrežju, so latence enake kakor pri LTE, torej okrog 20 ms. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi 5G na višjih frekvencah (26 GHz), čeprav uradnih načrtov za to še ni.
...

140 komentarjev

Kaj bo prinesel 5G

Slo-Tech - O prihajajoči generaciji mobilnih povezav in preizkušanju tehnologij beremo čedalje pogosteje, a v resnici si 5G vsak proizvajalec trenutno predstavlja po svoje, saj enotnega standarda še ni. Dobiti ga imamo novembra, ko bo Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) po vsej verjetnosti potrdila osnutek tehničnih zahtev za IMT-2020, ki so ga predstavili ta teden. V njem so zapisane tehnične zahteve, ki jih morajo omrežja 5G izpolnjevati. Ko bodo tehnične zahteve znane, sledi dejanska praktična implementacija standarda.

Bazne postaje (posamezne celice) za 5G bodo morale podpirati skupno hitrost 20/10 Gb/s, ki se bo razdelila med vse povezane naprave. Na kvadratni kilometer bodo morale podpirati milijon povezanih naprav, kar ni tako veliko, kot se sliši. 5G namreč...

60 komentarjev

Omrežja 5G bodo podpirala 20 Gb/s

Slo-Tech - Mednarodna zveza za telekomunikacije (ITU) je na kongresu v San Diegu potrdila preliminarno definicijo prihajajočega standarda 5G za mobilna omrežja naslednje generacije, medtem ko končno različico pričakujemo oktobra. Bistvena specifikacija je prenosna hitrost 20 Gb/s na nivoju omrežja, kar je dvajsetkrat več od 4G. To pomeni, da si lahko končni uporabniki obetajo hitrosti od 100 do 1000 Mb/s. 5G bo pripravljen na internet naprav, tako da naj bi na kvadratnem kilometru omogočal povezljivost milijona pametnih naprav s povprečno hitrostjo 100 Mb/s. Trenutno je pri nas teoretična omejitev 4G 150/50 Mb/s, v praksi pa so hitrosti glede na obremenitev omrežja sorazmerno nižje.

Delovna skupina za 5G pri ITU bo v letih 2016-2018...

11 komentarjev

Ericsson preizkuša tehnologijo za 10-gigabiten 5G

Computerworld - Mobilna omrežja pete generacije (5G) so sicer še nekaj let oddaljena, saj niti 4G še ni razširjen po vsem svetu - tudi pri nas je pokritost bolj luknjičasta - a razvoj poteka že s polno paro. Ericsson že testira tehnologijo, ki obljublja hitrosti do 10 Gb/s in zelo nizke zakasnitve, so sporočili. Ob tem velja poudariti, da seveda Ericsson ni edini, ki se ukvarja s 5G. Delujoče prototipe imajo tudi na Japonskem, v finskih Nokii, Veliki Britaniji iv ZDA.

Na odprtem so že dosegli hitrosti 2 Gb/s, v svojem laboratoriju na Švedskem pa celo 5 Gb/s. Testiranje trenutno poteka s kombijem, ker je tehnologija še prevelika, da bi jo prenašali naokoli. Kombi se vozi po Stockholmu in preverja hitrost povezave.

Tako visoke hitrosti so dosegljive, ker uporabljajo MIMO...

9 komentarjev

Britanci dosegli 1 Tb/s prek 5G

Slo-Tech - Raziskovalni z Univerze v Surreyju so v laboratoriju dosegli hitrost brezžičnega prenosa podatkov 1 Tb/s na tehnologiji, ki bi lahko postala 5G. Čeprav nova generacija podatkovnega prenosa po mobilnih omrežjih še ni standardizirana, podjetja po celem svetu že preizkušajo nove možnosti. Samsung je na primer dosegel 5 Gb/s, Japonci pa še dvakrat več. Estonci kanijo do leta 2020 hitrost še podeseteriti.

Britanci so dosegli 1 Tb/s, a je treba takoj povedati, da gre za laboratorijski test, medtem ko sta Samsungov in japonski rezultat iz realnega sveta. V SUrreyju so podatke pošiljali na razdalji 100 metrov v delu spektra okrog 100 MHz, kaj več pa niso povedali. Dodali so še, da preizkuse izven laboratorijskega okolja pričakujemo v letih 2016-2017, prve...

13 komentarjev

Samsung dosegel 7 Gb/s prek 5G

Samsung - Čeprav je standard 4G LTE še zelo svež in se še vedno nadgrajuje, proizvajalci mobilnih telefonov in omrežne opreme že preizkušajo njegove naslednike. Do uradne standardizacije 5G nas loči še precej časa, a to ni ustavilo Samsunga, Ericssona in Nokie pri testiranju prototipov. Korejci so uspeli doseči rekorden prenos s hitrostjo 7,5 Gb/s.

Tolikšno hitrost prenosa podatkov so dosegli z uporabo frekvence 28 GHz, ki so jo preizkušali že lani. V tem času so hitrost prenosa povečali za sedemkrat. Frekvenčno območje 28 GHz se v današnjih tehnologija še ne uporablja, ker so visoke frekvence manj odporne na ovire; zaradi tega danes vztrajamo v pasu 800 MHz - 2,6 GHz. Samsung trdi, da lahko te težave omilijo z lastno tehnologijo HAAT (Hybrid...

0 komentarjev

Samsung preizkuša mobilno tehnologijo 5G

Slo-Tech - Medtem ko se pri nas mobilno omrežje četrte generacije (4G LTE) šele dobro uveljavlja, Samsung že preizkuša njegovega naslednika. Tehnologijo, ki še nima uradnega imena niti podpore telesa za standardizacijo, so kakopak poimenovali 5G. Prvi testi so več kot vzpodbudni.

Da bi povečali hitrost prenosa podatkov, so uporabili spodnji del pasu Ka z valovi frekvence 28 GHz (valovna dolžina 10,7 mm). Znano je, da valovi visokih frekvenc omogočajo prenos večje količine podatkov, a imajo slabši doseg in odpornost na ovire. Samsung je uspel zagotoviti delovanje v omenjenem pasu v razdalji dveh kilometrov od bazne postaje (uporabili so 64 elementov v AAT - adaptive array transceiver), kar je sicer slabše manj od trenutnih omrežij, a...

12 komentarjev