»

Intel prodal več dvojedrnikov

X-Bit Labs - Po besedah Intelovega podpredsednika Stacyja Smitha je bila več kot polovica prodanih Intelovih procesorjev v četrtem četrtletju lanskega leta dvo- oziroma štirijedrnikov, kar se je zgodilo prvič po pojavu večjedrnih x86 procesorjev. Zasluga za prevlado dvojedrnikov gre predvsem procesorjem Core 2 Duo, Pentium D in večjedrnim Xeonom, ter vedno manjši ponudbi enojedrnih Pentium 4, Celeronov in Xeonov.

Več o tem na X-bit labs.

36 komentarjev

Izšli Celeroni D

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno predstavil svoje prve Celerone, ki so grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji -- Celerone D. Ti prihajajo s četrt megabajta drugonivojskega predpomnilnika (kar je dvakrat več, kot ga je imela prejšnja geracija), 533 MHz FSB (prej 400 MHz) in ukazi SSE3, ki jih je premierno predstavil Prescott. V nasprotju z dražjimi Pentiumi, Celeroni ne podpirajo tehnologije HyperThreading.

Intel bo ponudil Celerone D 335, 330, 325 in 320, ki tiktakajo pri 2,8, 2,66, 2,53 in 2,4 GHz, stanejo pa 117, 89, 79 in 69 dolarjev v pošiljkah po tisoč. S podnožjem PGA478 lahko sedejo na plošče s čipovji serij i845, i865 in i875.

Zanimiva je tudi črka D v imenu, saj je to prvikrat, da se katerikoli Celeron imenuje kako drugače kot preprosto Celeron. Spomnimo se, prvi Klamathi s 266 MHz so bili Celeroni in tako je ostalo do Northwoodov z 2,8 GHz. Zakaj se je Intel odločil nove Celerone poimenovati še z D, ni znano. Klik!

12 komentarjev

Zadnji NetBurst Celeroni za prenosnike

X-Bit Labs - Intel je danes uradno predstavil zadnji Mobile Celeron procesor za prenosnike, ki temelji na arhitekturi NetBurst (nima zveze z internetom) in jo najdemo tudi v namiznih Pentiumih 4 in Celeronih.

Novi procesor, ki ne bo imel svojega naslednika, tiktaka pri 2,5 GHz, v velikih količinah pa je na voljo za 149 dolarjev. Spomnimo še, da ima procesor 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, 400 MHz FSB; zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, porabi pa največ 35 W energije. Več o tem.

1 komentar

Duron, ki se spominja svojih korenin

Overclockers.ru - Overclockers.ru, ljudje ki so nam prvi pokazali kako navijati Durone in spremeniti Radeona 9500 v 9700, znova orjejo ledino. Tokrat so svojo pozornost vnovič namenili Duronom. Ako morda ne veste, je edino kar te ločuje od njihovih "čistokrvnih" bratcev odsotnost 192 KB drugonivojskega predpomnilnika.

V nekaterih primerih pa je razlika precej bolj banalna in se jo da strniti v pojem "nepovezan L2 mostiček". Kako je to mogoče, porečete. Iz preprostega razloga. AMDju se bolj splača, da izdeluje vsa jedra po istem proizvodnem procesu in jih nato, glede na povpraševanje, pohablja. Ni pa temu vedno tako. Nekateri Duroni so očitno zbirk, ki mu ves predpomnilnik ne deluje pravilno in so bili zato...

14 komentarjev

Pentium 4 na 3.3 GHz

HotHardware - Pentiumi 4 so znani kot dobro overclockabilni procesorji, toda ... Bi verjeli, da lahko Pentiuma 4 spravite na 3,3 GHz? Če porečete ne, poglejte na to stran, kjer so s projektom Vapochill uspeli naviti Pentiuma 4 do onemoglosti, saj so dosegali temperature do -20°C. Vsekakor, zanimivo branje, klik!



Zahvala za to novico pa gre tudi x-biteu, ki me je nanjo prijazno opozoril. [;)]

3 komentarji

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev

Kako do skrite igre

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Za vse, ki imate Ericsone T39 ali R520, so na Gambitu objavili pravilen postopek pritiskov, s katerimi pridete do "izvenserijske" igre kača. Postopek je naslednji: najprej pojdite v meni Igre, vstopite v Erixa in ko se pojavi startna stran igre pritiskajte tipke v naslednjem vrstnem redu: Leva puščica, desna puščica, #, 1, 2 (na nekaterih modelih je potrebno pritiskati: Leva puščica, desna puščica, #, 1, 2, 3 ali levo, desno, 1, 3). Obstaja še tretja serija pritiskov, s katerimi lahko aktivirate Kačo: 1, 2, 3 ali 7, 8, 9. Načeloma vsaj eden izmed navedenih načinov deluje, seveda pa je to nedokumentirana funkcija telefona, za katero ni zagotovila o delovanju.
Več o tem.

10 komentarjev

Celeron na arhitekturi Pentiuma 4

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Po zadnjih podatkih pripravlja Intel cenejšo različico procesorja Pentium 4, ki bo namenjena manj zahtevnim računalniškim sistemom. Kot pišejo na svoji strani naj bi v prodajo prišla v drugi polovici naslednjega leta. Intel naj bi nove Celerone izdeloval na osnovi trenutne arhitekture Pentiuma 4 z uporabo jedra Willamete. Pentium 4 Celeron bo vseboval 128 KB drugonivojskega predpomnilnika kar je pol manj od trenutno aktualnih Pentium 4. Celerone bo podpiral nabor veznih čipov Brookdale-GL, ki bo vseboval tudi integriran grafični procesor.

0 komentarjev

VIA trdno odločena o P4X266

DigiTimes - Zaradi vsestranskih pritiskov (zadnje čase najbolj s strani lastnih delničarjev), je VIA morala zavzeti bolj trdno in uradno stališče o P4X266 čipovju. Kot veste, se Intel in VIA o tem čipovju prerekata že kar nekaj časa, saj Intel ljubosumno zavrača možnost licenciranja arhitekture Pentiuma4, kar pa je nujno potrebno, če hoče VIA čipovje izdati. VIA pa se vseeno ne namerava ukloniti in tako je spregovoril kar sam predsednik, gospod Wen-Chi Chen in zagotovil, da bomo P4X266 zagotovo videli v tretjem četrtletju! S tem se seveda povečuje nevarnost tožbe s strani Intela, toda VIA ta riziko enostavno mora sprejeti. Gospod Chen je prav tako zagotovil, da P4X266/DDR platforma dosega precej boljše rezultate, kot i850/RDRAM. Tako smo dobili uradno potrditev govoric in neuradnih benchmarkov, ki po internetu krožijo vse od Computexa. Več o tej zgodbi lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Še na kratko

X-Bit Labs - Intel je danes objavil svoj Intel Celeron procesor s frekvenco 850Mhz. Procesor ima 128KB drugonivojskega predpomnilnika (L2) in zunanjo frekvenco 100MHz FSB. Cena kosa pri velikih količinah (1000 kosov) je $138. Seveda pa ta novi Celeron ni tekmec AMD-jevemu Duronu, ki ga prekaša v vseh testih. Razlika med Duron-om in Celeron-om je (po objavljenih specifikacijah) le v drugonivojskem predpomnilniku (L2). Duron ima namreč "le" 64KB drugonivojskega predpomnilnika (kar mu pomaga pri navijanju ), Celeron pa 128KB.

14 komentarjev

Arhitektura P4, 2. del

Ace's Hardware - Ace's Hardware je objavil še drugi del njihovega zelo tehnično poglobljenega članka o Pentiumih4. Spet moram poudariti, da bo članek zanimal predvsem tiste, ki jih dejansko zanima kako in zakaj računalniki delujejo ter v čem so prednosti in pomanjkljivosti arhitekture Pentiuma4. Članek je namreč na nekaterih mestih kar precej tehničen in težaven za razumevanje, tako da lahko večina "navadnih" računalničarjev zadevo kar preskoči. Drugi pa kar kliknite sem.

0 komentarjev