»

Možnost izgube podatkov pri uporabi ext4

Slo-Tech - Kot poročajo na H-online se je v sistemu za beleženje programskih hroščev prihajajočega Ubuntu 9.04 pojavilo večje število poročil o težavah pri uporabi ext4 datotečnega sistema.

Ubuntu Linux 9.04 je še v razvoju, izšel pa naj bi prihodnji mesec. Privzeto bo uporabljal preizkušen datotečni sistem ext3, na voljo pa je tudi novi ext4. Žal pri tem prihaja do nekaterih težav.

Uporabniki namreč poročajo o sesutjih neposredno po nalaganju namizja KDE 4, posledica katerega je izguba vseh ustvarjenih datotek, vključno s konfiguracijskimi.

Kot je pojasnil razvijalec ext4 Theodore Ts'o je težava v tem, da ext4 zaradi optimizacije zapisovanja uporablja zakasnjeno pisanje podatkov na disk. Zakasnitve pa so lahko tudi do 60 sekundne. Če v tem času pride do sesutja sistema, pride do izgube podatkov. Enake težave se lahko pojavljajo tudi pri drugih sodobnih datotečnih sistemih, npr. XFS in Btrfs.

Dolgoročna rešitev je, da razvijalci aplikacij le-te napišejo tako, da bodo upoštevali lastnosti...

34 komentarjev

Hans Reiser je policiji pokazal lokacijo trupla svoje nekdanje žene

Ars Technica - V ponedeljek je Hans Reiser, veleum za datotečnim sistemom ReiserFS, policiji pokazal lokacijo trupla svoje nekdanje žene. K temu naj bi ga prepričal njegov odvetnik, v zameno za razkritje, pa naj bi Hans Reiser iztržil znižanje zaporne kazni z najmanj 25 na najmanj 15 let. Identiteta trupla še ni potrjena, prav tako še ni gotovo, da se bo Reiserju kazen dejansko znižala. Za nameček naj bi Hans Reiser priznal, da je svojo ženo zadavil.

Spletna mesta povezana z IT področji pa že pišejo osmrtnice za ReiserFS, katerega razvoj naj bi zamrl skupaj z neslavnim zaključkom Reiserjevega podjetja Namesys. Po drugi strani pa gre za odprtokodni projekt in z razvojem lahko nadaljuje kdorkoli. Morda bomo končno lahko videli koliko zdržijo argumeti odprtokodne skupnosti. Predvsem argument, da se dobri kosi programske opreme lahko razvijajo naprej, četudi se glavni razvijalec odloči (ali pa je v to prisiljen) da razvoj in podporo opusti.

Seveda pa bo Hans Reiser sedaj imel vsaj 15 let državne...

25 komentarjev

Nov datotečni sistem ext4 prestopil v fazo testiranja

Slashdot - Datotečni sistem ext3 poznamo linuxaši že zelo dolgo, sedaj pa končno prihaja njegov naslednjik, ext4. Ext4 vsebuje vse lastnosti ext3 sistema, med drugim so mu pa dodali podporo diskovju v velikosti 1020 petabytov. Druga novost pa je, da ext4 zapisuje podatke oz. natančneje datoteke v celoti na eno zanjo rezervirano mesto na disku, in s tem zmanjšuje fragmentacijo. Andrew Morton, eden od razvijalcev linux jedra je vključil ext4 v razvojno vejo jedra 2.6.19-rc1-mm1, sistem pa bi naj bil pripravljen za vsesplošno uporabo v roku šest do devet mesecev, bo pa le omejeno združljiv s sedanjim datotečnim sistemom ext3.

42 komentarjev

Primerjava datotečnih sistemov za Linux

Slashdot - Za razliko od Oken in večine operacijskih sistemov, ki so omejeni na ponavadi le en datotečni sistem, je v Linuxu tudi tu na voljo izbira. Zato je zelo pomembno, da ugotovimo, kateri nam najbolj ustreza in predvsem temu je namenjen hitrostni preskus dnevniških datotečnih sistemov. Najbolje so se odrezali JFS, ReiserFS in XFS, presenetljivo pa je zaostal ext3, ki je privzet v večini distribucij. Klik!

10 komentarjev

Slackware 8.1

Slashdot - Danes me je presenetila novica, izšel je namreč novi Slackware, verzija 8.1. Pričakujemo lahko obremenitev vseh strežnikov, ki gostijo distribucijo, kajti veliko navdušenih uporabnikov bo takoj planilo po njem. Kaj je novega:
  • KDE 3.0.1,
  • GNOME 1.4.1
  • Mozilla 1.0
  • podpora datotečnim sistemom ext3, ReiserFS, JFS in XFS
  • Podpora številnim novim SCSI in ATA RAID kontrolerjem

10 komentarjev

Linux datotečni sistemi

Linux Today - Večina Linux distribucij zaenkrat uporablja že precej 'obrabljen' datotečni sistem ext2 (extended filesystem 2).
Stvar je sicer hitra in učinkovita, ima pa nekaj pomankljivosti v katerih jo konkurenti kot so NTFS, XFS in JFS precej prekašajo. Ena glavnih mankajočih lastnosti je predvsem tako imenovan 'journaling', kar pomeni, da se na disk najprej napišejo načrtovane spremembe šele nato pa se izvršijo. S to tehnologijo je povišana zanesljivost, saj se vam datotečni sistem pod nobenim pogojem ne more nikoli zares sesuti (v teoriji :). Hkrati pa tudi 'pobirnje' traja občutno manj časa, saj sistem nima problemov z ugotavljanjem kaj je šlo prejšnjič narobe (fsck, scandisk, chkdsk in podobni odpadejo).
Seveda je Linux na udaru in v razvoju je mnogo rešitev. Poleg večje zanesljivosti navadno prinašajo tudi povečano hitrost in druge cukerčke. Prvi tak je ReiserFS, ki je že prisoten v zadnjih uradnih Linux jedrih 2.4 (že dolgo pa ga podpira distribucija SuSe). IBM je na Linux prenesel...

6 komentarjev