»

Pirhi tudi v pametnih avtomobilih

Slo-Tech - Avtomobili postajajo čedalje pametnejši in čedalje bolj podobni računalnikom, kar vključuje tudi pirhe (easter eggs). Gre za skrito funkcionalnost v programski opremi, do katere lahko pridemo le s posebnimi ukazi, in sega od preprostih slik ter seznamov programerjev do simulatorjev letenja v Excelu 97. Svoj čas so bili pirhi zelo priljubljeni, dandanes pa zaradi strožjega nadzora koda, h kateremu so botrovali tudi čedalje domiselnejši virusi, pirhov ne najdemo več tako pogosto. Razen v Tesli. Nova posodobitev programske opreme za Teslo Model X in Model S prinaša v avtomobile dva nova pirha.

Če v Tesli Model X na kontrolnem zaslonu pet sekund pritiskamo na logotip, potem pa vnesemo kodo holiday ali modelxmas, aktiviramo disko sekvenco (

10 komentarjev

Iz Tesle: vpoklic X, prenova S, napoved 3

Tesla Model 3

Slo-Tech - Medtem ko se Tesla ubada z nepričakovanim zanimanjem za napovedan novi model Tesla Model 3 z osnovno ceno 35.000 dolarjev, za katerega so v nekaj dneh prejeli 325.000 resnih prednaročil (z aro 1000 dolarjev), morajo reševati tudi problem starejšega Modela X, ki gre na vpoklic. Zaradi nevarnih zadnjih sedežev v tretji vrsti bo približno 2700 vozil moralo na izredni servis. Testiranje je pokazalo, da lahko zaradi slabih tečajev ob trku zadnji sedeži zletijo iz svojega položaja in resno poškodujejo potnike v vozilu. To ni prvi vpoklic Teslinih vozil, saj so že lani vpoklicali 90.000 Modelov S zaradi težav z varnostnim pasom, pogosti pa so tudi pri ostalih proizvajalcih.

Vseeno smo v zadnjih dneh pozornejši na Teslo, saj Model 3 napoveduje, da bo postal prvi električni avtomobil...

43 komentarjev

General Motors spodbuja prijavo hroščev

Ars Technica - Avtomobili s svojo elektroniko postajajo čedalje pametnejši, pa četudi sploh še niso samovozeči. Zato je dobrodošla odločitev General Motorsa, da kot prvi klasični proizvajalec avtomobilov (Tesla ga je že prehitel) razpiše program za prijavo hroščev in ranljivosti, ki jih raziskovalci in hekerji odkrijejo v njihovih vozilih.

Tu ne gre za nedolžne luknje, kar sta poleti pokazala raziskovalca, ki sta uspela prevzeti popoln nadzor nad Jeepom Cherokeejem. To je bil le najbolj znan napad na ranljivost v vozilu, sicer pa imajo večje ali manjše luknje praktično vsi avtomobili. Doslej je bil odziv proizvajalcev napadalen, saj so grozili s tožbami, zato se večina raziskovalcev niti ni odločala za razkritje kakršnikoli najdenih ranljivosti.

Zato je razveseljujoča odločitev...

2 komentarja

Musk obljublja samovozeče Tesle do konca leta 2017

Slo-Tech - Elon Musk si je pridobil renome človeka, ki mu projekti ne le uspejo, temveč kar pozlatijo. SpaceX ne vozi v vesolje le satelitov, temveč želi kmalu tudi ljudi, hkrati pa je prvi v razvoju raket za večkratno uporabo. Električna vozila Tesla so v ZDA že precej pogost pojav na cesti, vozijo pa se tudi po Evropi. PayPala sploh ni treba posebej omenjati. Musk pa se loteva tudi bolj smelih projektov, kot so transportne cevi za ljudi (hyperloop), lastne šole ipd. Sedaj je Musk neskromno najavil, da bodo v dveh letih na cesto postavili popolnoma avtonomno vozilo znamke Tesla.

Kot pravi Musk, imajo vso potrebno tehnologijo že danes, treba jo je le sestaviti skupaj in preveriti. Tesla Model S se lahko že danes vozi bolj ali manj...

32 komentarjev

Toyota vlaga 50 milijonov dolarjev v raziskave samovozečih avtomobilov

Wired News - Tudi japonska Toyota se pridružuje čedalje daljšemu seznamu proizvajalec avtomobilov, ki se ukvarjajo s konceptom avtonomnih vozil. Toyota je sicer še lani zatrjevala, da je njihova prioriteta večja varnost in da ne bodo razvijali avtomobila brez voznika, a letos vlagajo 50 milijonov dolarjev prav v raziskave slednje tehnologije.

Omenjeni znesek bodo v naslednjih petih letih porabili za postavitev in obratovanje raziskovanih centrov, v katerih bodo skupaj z raziskovalci z MIT-a in Stanforda razvijali tehnologijo inteligentnih vozil. Na MIT-u se bodo ukvarjali z napredno arhitekturo, ki bo vozilom omogočala zaznavati in interpretirati okolico, medtem ko bodo na Stanfordu delali na področju računalniškega vida in...

58 komentarjev

Pirhi v programih

ComputerWorld - Velika noč je nadvse primeren čas, da se spomnimo računalniških pirhov oz. v angleščini easter eggs. Gre za skrita sporočila, šale, aluzije, podpise in druge domislice, ki jih avtorji programov malo za šalo in malo za res vgradijo v programe. V zadnjih letih so nekatera podjetja, denimo Microsoft, sicer prepovedala programerjem vstavljanje pirhov v programe. Logika je takšna, da če so programerji uspeli v program z vednostjo odgovornih ali brez pretihotapiti tovrstno kodo, bi lahko enako storili s kakšno zlobno kodo, kar postavlja pod vprašaj integriteto programja. Temu navkljub še vedno najdemo marsikakšno velikončno jajce. Na ComputerWorld so pripravili pregled desetih najbolj zanimivih.

11 komentarjev