»

Radikalna transparentnost po slovensko, del 2

Slo-Tech - Kot kaže, je trenutni teden kot naročen za večanje transparentnosti v slovenski družbi. Poleg javnega razkritja transparentnega delovanja poštnega strežnika podjetja Telemach smo se tako v torek zvečer lahko seznanili tudi z bazo naročnikov digitalnega paketa Dela.

Časopisna družba Delo je v okviru svojega testiranja nadgradenj informacijskega sistema po nesreči uspela poslati 1420 elektronskih sporočil svojim naročnikom na način, ki je vključeval navajanje vseh ostalih prejemnikov v polju prejemnik.

Po besedah tiskovne predstavnice Dela Dolores Plemeniti je šlo za hudo tehnično...

14 komentarjev

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp, ki ga poznamo po priljubljeni aplikaciji za pošiljanje sporočil po mobilnih telefonih prek podatkovne povezave, sicer pa ga je letos kupil Facebook, je napovedal partnerstvo z WhisperSystems. Sporočila bodo šifrirana od pošiljatelja do prejemnika, tako da jih ne bo mogel prestreči in prebrati nihče, niti WhatsApp sam. To pomeni, da tudi organi pregona ne bodo mogli dobiti sporočil, ker WhatsApp šifrirnega ključa ne bo imel. To pomeni, da 600 milijonom uporabnikov WhatsAppa ne bo treba storiti ničesar, pa se bodo pomenkovali šifrirano.

WhisperSystems je partner pri projektu, ki je razvil protokol TextSecure, katerega bo WhatsApp uporabljal za dostavo sporočil. Odjemalec za Android že podpira šifrirano izmenjavo besedilnih sporočil, medtem ko...

9 komentarjev

Daimler v boju proti podopustnem kupu e-pošte: brisanje

vir: Time
Time - Nemški avtomobilski gigant Daimler se je odločil, da bo brutalno obračunal s težavami, ki jih povzroči gora elektronske pošte, ki zaposlene pričaka po vrnitvi z dopusta. Pošiljatelj bo prejel obvestilo, da je prejemnik na dopustu, in kontakt človeka, na katerega se lahko obrne za nujne primere. Hkrati bo v samodejnem odzivu jasno zapisano, da bo poslano sporočilo izbrisano in da ga nameravani prejemnik ne bo videl.

Gre za razširjen problem elektronske pošte, ki leti po celem svetu ob najrazličnejših urah. Nekateri delodajalci (in pa tudi nekateri zaposleni) pričakujejo odgovore ob urah ali dneh, ko se ne dela. V Nemčiji in Franciji so te že...

56 komentarjev

Simobil draži kratka sporočila na tuje številke

Finance - Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije Simobil je sporočil, da se njihovim uporabnikom obetajo podražitve. Podražili bodo pošiljanje kratkih sporočil (SMS, MMS) na telefonske številke neslovenskih operaterjev. Doslej je bilo pošiljanje sporočil obračunano po enotni ceni, ne glede na ciljno številko. Odslej bo drugače.

Cena za pošiljanje sporočil na tuje številke bo znašala 0,15 evra na sporočilo, medtem ko cena za slovenske številke ostaja enaka, torej odvisna od paketa. V številnih paketih je v osnovni mesečni pavšal vključena določena količina kratkih sporočil. Sporočila na tuje številke bodo odslej izvzeta iz teh pavšalov in se bodo plačevala po dejanski porabi, bo pa na voljo nova...

58 komentarjev

Gmail dobil funkcijo razveljavi pošiljanje

vir: Google
CNet - Google je objavil, da je v spletni odjemalec za dostop do poštnega predala na Gmailu vgradil funkcijo, ki jo bodo najbolj pozdravili temperamentnejši narodi. Da bi nam prihranili zadrego pri prenaglem pošiljanju sporočil, katerih vsebino ali pa neprave prejemnike obžalujemo milisekunde po stisku gumba pošlji, so v okviru eksperimentalnih funkcij Google Labs dodali možnost Undo Send. Tako lahko uporabniki v petih sekundah po pošiljanju e-sporočila svoje dejanje razveljavijo brez posledic za zdravje, odnose ali transakcijski račun.

Gmail je sicer že doslej vseboval nekaj funkcij, ki so uporabnika varovale pred samim seboj. Tako je, recimo, Google opozoril, če je bila v tekstu sporočila beseda attached, sporočilo pa ni imelo priloge. Google Aps (Gmail za podjetja) je denimo z oranžno barvo posvetlil prejemnike sporočila, ki niso znotraj podjetja, da ne bi slučajno poslali zaupnih informacij v svet. Lani pa je...

19 komentarjev

Spam lahko dobite tudi zaradi napake pri pošiljanju e-pošte

Slo-Tech - Pred kratkim se je na nas obrnil bralec Slo-Techa, ki se je preko programa Socrates Erasmus prijavil na mednarodno izmenjavo študentov. Kmalu zatem pa je dobil reklamno sporočilo nekega podjetnika, ki se ukvarja z jezikovnimi tečaji, sporočilo pa je bilo poslano vsem Socrates Erasmus študentom. Ker je šlo za komercialno ponudbo, ki s programom izmenjave studentov nima nič skupnega, je bralca seveda zanimalo kje so dobili njegov e-mail.
Po kratkem preverjanju je bilo ugotovljeno, da je pošiljatelj elektronske naslove dobil od svojega prijatelja, ki se je tudi prijavil na izmenjavo študentov. Kje pa jih je dobil on?
Izkazalo se je, da je Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani študentom, ki so bili v program sprejeti, po elektronski pošti poslala obvestilo. Vendar pa niso poslali obvestila vsakemu posebej, pač pa vsem skupaj in to na tak način, da so lahko vsi prejemniki videli ostale prejemnike sporočila (vsi prejemniki so bili navedeni pod "To:" in ne pod "Bcc:").
Z...

6 komentarjev