»

V oblačne storitve udarila strela iz oblaka in onesposobila Azure AD

Slo-Tech - Microsoftovi inženirji so imeli zadnje dni precej dela, saj je imel večji del sveta težave z dostopom do storitev Azure in Office 365. Razlog je bil precej nenavaden, in sicer je šlo za udar strele. Ta je v torek dopoldne udarila v bližini Microsoftovega podatkovnega centra blizu San Antonia, kar je povzročilo nihanja v električnem omrežju. Zaradi motene dobave električne energije je prenehal delovati hladilni sistem, zaradi česar se je podatkovni center ustavil. Težave niso bile omejene le na ZDA, temveč so jih čutili tudi v Evropi, zavlekle pa so se še v sredo.

Glavni problem je predstavljala preobremenitev ostalih strežnikov. Alex Simons iz Microsofta je pojasnil, da je nekaj večjih...

19 komentarjev

Windows Server 2016 je tu z Docker Engine

Microsoft - Danes je uradno izšla (release to manufacturing) nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema za strežnike: Windows Server 2016. Kot je zadnja leta že v navadi, gre za strežniško inačico zadnje namizne verzije, torej v tem primeru Windows 10. Microsoft jo je po pričakovanjih predstavil na konferenci Ignite, ki bo do petka potekala v Atlanti. Splošna dobavljivost (general availability) sledi sredi oktobra.

Novosti v Windows Server 2016 je precej (varnostne, omrežne ...), glavni odliki pa bosta brez dvoma Nano Server in podpora za kontejnerje (containers). Prvi je okleščena verzija operacijskega sistema, ki je namenjena uporabi v oblaku. Kar se tiče kontejnerjev, pa je Microsoft uporabil Docker Engine. Osnovno...

34 komentarjev

Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Microsoft - Microsoft je včeraj predstavil poslovne rezultate za fiskalno leto 2016, ki se je zaključilo konec junija. V minulih treh mesecih so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev prihodkov in 3,1 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z enakim obdobjem lani so prihodki sicer upadli za osem odstotkov, a so imeli lani v tem času dve milijardi dolarjev izgube, kar je bila posledica ponesrečenega nakupa Nokie in s tem povezanih prevrednotenj vrednosti navzdol. Tudi v zadnjem četrtletju so še imeli 1,1 milijarde dolarjev stroškov zaradi prestrukturiranja in odpuščanja v enoti za mobilne telefone Nokia.

V celotnem poslovnem letu 2016 je Microsoft ustvaril 16,8 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot...

46 komentarjev

Microsoftov SQL Server prihaja na Linux

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo sredi prihodnjega leta izdal verzijo SQL Serverja, ki bo tekla na Linuxu. Prav se prebrali, SQL Server prihaja na Linux oziroma je že tu, saj je zaprta beta verzija za preizkuševalce že na voljo.

Spomnimo, da je Steve Ballmer leta 2001 dejal, da je "Linux rak, ki se v smislu intelektualne lastnine prime vsega, česar se dotakne" (mislil je seveda na licenco GPL). A časi so se spremenili, še zlasti po februarju 2014, ko je vodenje podjetja prevzel Satya Nadella in njegovi izjavi, da ima Microsoft rad Linux. Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je dejal, da se veseli sodelovanja z Microsoftom, ko ta pripravlja SQL Server za Linux.

Microsoftove molzne krave se počasi spreminjajo, in so še kaj drugega kot Office in Windows....

126 komentarjev

Microsoftovi rezultati solidni: padec prihodkov, rast dobička, Bing končno iz rdečega

Microsoft - Microsoft je včeraj objavil poslovne rezultate za minulo četrtletje, ki je v njihovih poslovnih knjigah označeno kot prvi kvartal fiskalnega leta 2016, s katerimi je navdušil investitorje. Delnice podjetja so poletele za 10 odstotkov in dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih - dražje so bile na vrhu internetnega balončka leta 1999. V zadnjih treh mesecih so v Redmondu zabeležili 20,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ob tem pa ustvarili 4,6 milijarde dolarjev dobička ali dva odstotka več kot v lanskem četrtletju. Delničarjem so izplačali za 6,9 milijarde dolarjev četrtletnih dividend.

Glavna razloga za upad prihodkov sta močan dolar in slabša prodaja strojne opreme z...

13 komentarjev

Microsoft upokojil Windows Server 2003

Microsoft - S precej manj pompa kot lani, ko se je končala brezplačna podpora za Windows XP, je Microsoft danes uradno nehal podpirati Windows Server 2003. Čeprav je operacijski sistem star dobrih 12 let, še vedno poganja okrog 60 odstotkov podjetij. Po Microsoftovih podatkih je lani julija Windows Server 2003 tekel še na 24 milijonih računalnikov, novejših podatkov pa niso razkrili. To pomeni, da ti od danes dalje ne bodo več dobivali varnostnih popravkov in drugih posodobitev za sistem. Microsoft uporabnikom starega sistema priporoča, da ga nadgradijo na Windows Server 2012 R2, Azure oziroma Office 365. Mike Schutz iz Microsofta sicer pravi, da je velika večina strežnikov danes že nadgrajena.

Konec podpore v resnici pomeni točno to - prenehanje...

2 komentarja

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev