»

Apple II po 23 letih dobil novo nadgradnjo

Slo-Tech - Od zadnje programske nadgradnje računalnikov iz družine Apple II je minilo že dobrih 23 let in seveda nihče ni resno pričakoval, da bomo za že zdavnaj upokojeno linijo sistemov videli še kakršnekoli posodobitve. Pa bi se zmotili. John Brooks je ljubiteljsko pripravil novo verzijo ProDOS 2.4, ki teče na vseh Applih II, tudi prvih [] in []+. Spomnimo, prvi Apple II je na trg prispel leta 1977, serijo pa so upokojili leta 1993. ProDOS je eden izmed alternativnih sistemov za Apple II, ki je z nami od leta 1983.

V praksi bo novo verzijo operacijskega sistema ProDOS lahko preizkusil le malokdo, saj Applov II ni prav veliko. Kdor bi se rad le malo pozabaval, ga lahko zažene v spletnem emulatorju. V ProDOS-u 2.4 najdemo Bitsy Bye...

23 komentarjev

Apple dobil novega drugega moža

The Wall Street Journal - Apple je dobil novega operativnega direktorja (COO), ki v hierarhiji podjetja predstavlja drugo najvišjo funkcijo, takoj za izvršnim direktorjem Timom Cookom. Odgovorno funkcijo prevzema dosedanji podpredsednik Jeff Williams, ki je v Applu zaposlen že od leta 1998. Od leta 2004 je bi podpredsednik proizvodnega oddelka, od leta 2010 pa je nadzoroval celotno Applovo verigo dobaviteljev do končnega izdelka in podpore. Odigral je ključno vlogo pri uspešni splavitvi iPhona, kasneje pa se je posvetil projektu Apple...

17 komentarjev

Rekordna cena za Apple-I

Time - Ena izmed najboljših investicij je bil nakup prvega Applovega računalnika, ki so ga pod imenom Apple-I za 666,66 dolarja (približno 2000 današnjih evrov) začeli prodajati leta 1976. Njegova vrednost bi se vam do danes nominalno več kot potisočerila!

Steve Jobs in Steve Wozniak sta takrat prodala vse vrednejše imetje, da sta si lahko privoščila razvoj in proizvodnjo. Sestavili in prodali so slabih 200 enot, izmed katerih naj bi bilo danes delujočih še okrog petnajst (skupno pa jih je evidentiranih 63). Zanimivo je, da je prodaja sprva šepala in da so komajda prodali 50 enot, ki jih je v paketu naročila trgovina Byte Shop. Kasneje so prodali še 150 enot. Apple je že leto pozneje začel prodajati Appla-II in vabil vse kupce prve verzije k nadgradnji.

V sredo...

5 komentarjev

Prodali Apple-I za pol milijona evrov

BBC - Ta konec tedna so v Nemčiji na dražbi prodali delujoč primer računalnika Apple-I iz zgodnjih Applovih let. Zanj je neznani prodajalec od neznanega kupca iztržil dobrega pol milijona evrov. A vse vendarle ni neznano; zanimiva je zlasti predzgodba.

Prazgodovine tukaj ne bomo na široko obnavljali. Apple je računalnik Apple-I izdal leta 1976, ki sta ga mukoma spravila skupaj Steve Jobs in Steve Wozniak. Takrat je moral Jobs prodati svoj avto, Wozniak pa svoj drag kalkulator, da sta sploh lahko sfinancirala razvoj in gradnjo. Apple-1 ni bil nič več kakor osnovna plošča, ki je dobila različna ohišja in zaslone.

Trenutno obstaja še kakšnih 40 primerkov Appla-I, zato je to zelo cenjen računalnik. Ne zaradi svoji sposobnosti, ki jih danes...

4 komentarji

Izvorna koda prvega Prince of Persia najdena, rešena in objavljena

Reševanje kode s starih disket

GitHub - Ena najbolj kultnih videoiger v zgodovini je Prince of Persia, ki je izšla leta 1989 za Apple II in postavila letvico za tisti čas izjemno visoko. Igra je prinašala precej boljšo animacijo kot takratna konkurenca, s svojim načinom igranja pa je navdahnila nov žanr iger, v katerih protagonist sicer skače po različnih platformah, a se giblje zelo realistično. Spričo svoje priljubljenost je Prince of Persia kmalu tekla na vseh mogočih operacijskih sistemih in računalnikih, sledilo pa ji je vrsto nadaljevanj znotraj iste franšize.

Sedaj je javno dostopna tudi izvorna koda prve igre. Ta je bila dolgo časa pogrešana in je veljala za izgubljeno. Jordan Mechner, ki je leta 1989 napisal Prince of Persia, je konec marca letos

56 komentarjev

Monitorjev računalniški muzej na gostovanju

Slo-Tech - Muzej starih računalnikov in druge računalniške opreme, ki so jo pri reviji Monitor zbirali dolga leta, prihaja na gostovanje v Kiberpipo. V petek, 24. februarja, ste ob osmih zvečer vabljeni v Kiberpipo, Kersnikova 6, kjer bo razstaviljenih nekaj zanimivih primerkov.

Med drugim si boste lahko ogledali Apple II, eno prvih pravih tipkovnic za Spectrum (Ines), Iskrinega Partnerja, nekaj približkov prenosnih računalnikov (IBM 5100 portable, Olivetti M10), nekaj terminalov (Robotron A5120, Kopa video terminal), enega prvih resnih kalkulatorjev (Hewlett-Packard 85), pa tudi že skoraj zaresnega Macintosha model SE/30.

Na siliki: Kopa

19 komentarjev