»

Konzola Pandora je tu

Slashdot - Po napovednih dveh mesecih čakanja od prednaročil, ki sta se sprevrgla v poldrugo leto, je vendarle izšla najzmogljivejša ročna konzola Pandora. Gre za križanca med konzolo in računalnikov, ki ga razvija konzorcij OpenPandora in ga poganja odprtokodni operacijski sistem Ångström Linux. Zmore emulirati druge sisteme, poganjati polno namizje, dostopati do spleta in seveda poganjati igre. Pandora ima procesor ARM Cortex™-A8 s 600 MHz, jedro 430 MHz TMS320C64x+™ DSP, 256 MB pomnilnika, 512 MB bliskovnega pomnilnika, 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 800x480, podporo za Wi-Fi, Bluetooth in USB 2.0, avtonomijo 10 ur in osnovno tipkovnico QWERTY s 43 tipkami.

29 komentarjev

OS X 10.4 Tiger je zunaj!

Ars Technica - Včeraj je bil verjetno srečen dan vseh Mac uporabnikov, kajti Apple se je potrudil in je tako kot je bilo obljubljeno 28. aprila izdal naslednika OSX Panther. Seznam pomembnih sprememb je ogromen, bojda so jih v zadnjih 18 mesecih opravili čez dvesto. Za vse tiste, ki vas zanima kako izgleda operacijski sistem za drugačne - na ars technici so se potrudili in spisali zelo poglobljen pregled sprememb.
Zame, kot windows uporabnika so spremembe tipa: "računalnik deluje hitreje z novim OS" še vedno nekaj neverjetnega. Ob vseh dodatkih, ki jih uporabniki OSX dobijo vsakih 12-18 mescev je to skoraj neverjetno. Kdaj smo lahko nazadnje uporabniki Windowsov lahko zatrdili isto?

Včasih si želim da bi imel maca.

Dodatek: Apple je že na sodišču zaradi imena "Tiger", očitno se "Tiger Direct" ne strinja z uporabo. Več.

214 komentarjev

Nakupovalni vodič: Trdi diski in pomnilnik

AnandTech - Kljub dejstvu, da se je te dni začela šola, in -- predvidevam -- da boste veliko manj časa namenili računalniku, so se fantje na Anand Techu vseeno potrudili in spisali zanimiv nakupovalni vodič za vse tiste, ki bodo našli dovolj časa (in denarja) za nakup novih komponent.

Tokrat so se posvetili pomnilniku, ki nas vedno znova preseneča z visokimi prepustnostmi, in trdim diskom. Ako imate kaj preveč časa, si lahko razširite obzorje z aktualnimi komponentami na trgu. Klik!

0 komentarjev

Vplivi pogodbe med VIA in Intelom

X-Bit Labs -

Prejšnji teden smo poročali o sklenitvi sporazuma med VIA in Intelom, s čimer so se zavezali, da se bodo prenahali medsebojno tožariti. Kakšne bodo dolgoročne posledice tega dogovora seveda ne moremo vedeti, a so se na X-Bit Labs vseeno potrudili in spisali svoje mnenje, kako bo ta dogovor vplival na svetovni računalniški trg.

Če na hitro povzamemo dejstva za vse, ki se vam ne ljubi brati članka:
  • VIA lahko sedaj legalno izdeluje P4 čipovja in konkurira Intelu;
  • Intel bo dobival odstotke od vsake prodane plošče;
  • večja konkurenca na tem področju, kar bo prisililo proizvajalce k racionalnejšemu obnašanju;
  • sámi izdelovalci čipov bodo nedvomno na boljšem; vprašanje je, kako bo z izdelovalci matičnih plošč;
  • Kentron Technologies je še eno podjetje, ki izrazito pridobilo s podpisom te pogodbe.
Celoten članek je na voljo na tem naslovu, zagotovo pa ni odveč poudariti, da lahko o dolgoročnih vpliv bolj ali manj zgolj špekuliramo; točnih informacij pač ni.

1 komentar

Mi smo zakon

FiringSquad - Računalničarji namreč. Vsaj jaz tako mislim... Tu si MORATE prebrati spopad med konzolami in računalniki. Avtor našteje nekaj slabosti in prednosti računalnika ter nekaj slabosti in prednosti konzole. Ta članek JE OBVEZNO branje za vsakogar, ki se smatra za vsaj malo povezanega z računalniki! Sicer je avtor bolj na strani konzol (kao so mu všeč preproste stvari), ampak je se je vseeno potrudil in spisal zelo objektiven članek.

3 komentarji