»

Kaj prinaša prihajajoča uredba o baterijah

Slo-Tech - Minuli teden je Evropski parlament na plenarni seji potrdil besedilo nove uredbe o baterijah in odpadnih baterijah, ki ga je bil Parlament v pogajanjih uskladil s Svetom. S tem se sprejetju bliža predlog, ki ga je Komisija prvikrat predstavila decembra 2020, s katerim želijo okrepiti zelene ukrepe na področju baterij. Ti vključujejo tako recikliranje kot tudi trajnostni dizajn izdelkov, kjer bo možno baterije enostavno zamenjati.

Med drugim spremenjena uredba predvideva, da morajo biti baterije v napravah enostavno zamenljive, ne le na servisu, temveč morajo imeti to možnost tudi uporabniki. V besedilu piše, da se za to ne smejo potrebovali specialna orodja, toplotni posegi ali topila. Kaj točno so specialna orodja, kaj pa so komercialno dostopna, ni opredeljeno. Električna vozila, baterije za lahka vozila (LMT), denimo električne skuterje in kolesa, in industrije baterije s kapaciteto nad 2 kWh bodo potrebovali posebne oznake in deklaracijo o ogljičnem odtisu. Te baterije bodo za...

72 komentarjev

Združeno kraljestvo: Ni EU, ni gostovanja

Slo-Tech - Ko je Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo in ko se je izteklo prehodno obdobje, je precej prej samoumevnih ureditev prenehalo veljati. Posamezniku zelo očitno je brezplačno gostovanje v ostalih državah EU, ki ga je Komisija mukoma uspela vsiliti pred štirimi leti. Ob izstopu iz povezave so vsi britanski operaterji trdili, da bodo obdržali dotedanjo ureditev, a so drug za drugim snedli besedo. Naslednji je Vodafone, ki bo januarja ponovno uvedel dražje tarife za gostovanje v EU (brezplačna ostaja le Irska). Sprva bodo spremembe veljale le za tiste, ki bodo sklenili naročnino ali zamenjali paket po 11. avgustu, a sčasoma bodo stare pakete zamenjali vsi.

Slovenski operaterji so prav tako uvedli dražje gostovanje na Otoku. Telekom Slovenije od aprila letos zaračunava pribitke. Podobno je tudi A1 podražil telefoniranje iz Velike Britanije (ter Bob). Maja je enako storil tudi Hofer Telekom. Nekateri operaterji določena omrežja, denimo Vodafone, obravnavajo kot partnerska...

84 komentarjev

Evropska komisija za podaljšanje mobilnega gostovanja po letu 2022

Evropska komisija - Od leta 2017 je mobilno gostovanje v EU izenačeno z uporabo mobilnega telefona v domačem omrežju, kar je bil sklepni korak večletnega zniževanja cen, ki se je začelo leta 2009, trenutno pa ga ureja uredba iz leta 2012 (uredba 531/2012). Ob tem pa smo kar malo pozabili na njen iztek, saj uredba velja le do junija 2022. Da bi ugodno gostovanje ohranili, bo treba sprejeti novo uredbo, za kar si Evropska komisija že prizadeva.

Iz Bruslja so danes sporočili, da je Komisija predlagala novo uredbo, ki bo za naslednjih 10 let zagotovila gostovanje kot v domačem omrežju (RLAH), hkrati pa prinesla še nekaj dodatnih ukrepov. Med drugim predlog nove uredbe posebej ureja najvišje veleprodajne cene, zagotavlja večjo transparentnost in izboljšuje pogoje gostovanja tako, da morajo biti med gostovanjem na voljo enako kakovostne storitve (npr.: če imamo v domačem omrežju zakupljeno uporabo 5G, mora biti dostopen tudi v gostovanju). V praksi to pomeni, da bodo ostale vse pridobitve trenutne uredbe,...

47 komentarjev

EU pripravlja ukrepe za cenejšo čezmejno dostavo

Slo-Tech - Evropska komisija že dlje časa ugotavlja, da so stroški dostave paketov in pošiljk v različne države Evropske unije v nesorazmerju z dejanskimi stroški in pogosto diskriminirajo kupce iz manjših držav. Primeri, ko Amazon za dostavo paketa v Nemčijo ne zaračuna poštnine, dostava v Slovenijo pa lahko stane tudi 20 evrov, krnijo enotni evropski trg in potrošnike odvračajo od spletnih nakupov. Še bolj izrazit primer nesorazmerja je dostava dvokilogramskega paketa iz Nizozemske v Španijo, ki stane devet evrov, medtem ko poštnina za isti paket v obratni smeri stane 30 evrov. Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Saint-Louis v Bruslju, je pokazala, da so poštnine za čezmejno dostavo od tri- do petkrat višje kot za primerljivo dostavo...

133 komentarjev

Drugi predlog Evropske komisije odpravlja časovno omejitev gostovanja

Europa.eu - Po slabem sprejemu prvega predloga Evropske komisije za zaščito operaterjev pred zlorabami po vseevropski ukinitvi mobilnega gostovanja so v Bruslju predstavili osnutek novega. V njem je Komisija poizkusila v večji meri upoštevati pomisleke, ki so jih imeli potrošniki na prvotno predlagano časovno omejitev poceni gostovanja na 90 dni letno, kar bi prizadelo zdomce, gostujoče raziskovalce in študente, čezmejne migrante in druge, ki dlje kot tri mesece letno bivajo v drugih državah. Nov predlog uvaja pojem trajnih vezi in upošteva posameznikovo prebivališče.

Po osnutku novega predloga, katerega končno verzijo bomo dobili do 15. decembra, bodo uporabniki v...

19 komentarjev

Odprava roaminga za 90 dni na leto

Slo-Tech - Prihodnji 15. junij je dan, ki se ga veseli marsikateri uporabnik mobilne telefonije. Še posebej, če je veliko v tujini. Od takrat naprej naj bi bilo zaradi lani sprejete uredbe o enotnem telekomunikacijskem trgu končno konec dodatnih stroškov za roaming. Ampak včeraj predstavljeni osnutek pravil poštene uporabe dodaja nov zasuk.

Evropska komisija v teh pravilih, ki gredo v javno posvetovanje in o katerih se mora izreči še evropski nadregulator Berec, postavlja precejšnje omejitve. V ospredju je časovna omejitev, saj bo mogoče domače količine iz naročniških paketov ali na predplačniških računih izkoriščati največ 90 dni na leto. Kot piše v osnutku, bi s tem...

39 komentarjev

Evropski ministri podprli odpravo mobilnega gostovanja

Heise - Evropski ministri so danes na zasedanju v Luksemburgu podprli dogovor o ukinitvi mobilnega gostovanja, ki so ga junija sklenili Evropski parlament, Evropska komisija in Evropski svet. S 15. junijem 2017 bo ukinjeno mobilno gostovanje v državah EU. To pomeni, da operaterji pogovorov, sporočil in prenosa podatkov v tujih omrežjih ne bodo smeli zaračunavati dražje kot v domačem omrežju. Ministri so predlog sprejeli brez razprave, s čimer je padla še zadnja potencialna ovira za ukinitev gostovanja.

Do junija 2017 pa se bodo še naprej zniževale cene. Aprila prihodnje leto bo maksimalni pribitek na nacionalno ceno za gostovanje padel na 0,05 evra za minuto...

32 komentarjev

Evropski parlament potrdil nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v četrtek na rednem majskem plenarnem zasedanju potrdil dogovor, ki nadaljuje nižanje stroškov cen za mobilno gostovanje v državah EU. Projekt je EU začela že leta 2009 in od tedaj vsako leto progresivno znižala najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov pri gostovanju v tujih omrežjih. Direktiva se je iztekla letos, zato je EU pripravila in v četrtek sprejela njeno nadaljevanje.

Za sprejetje uredbe je glasovalo 578 poslancev, proti jih je bilo 10, prav toliko se jih je vzdržalo. S potrditvijo v Parlamentu je uredba preskočila že zadnjo pravno oviro in je sedaj obvezujoča za vse države članice.

Kakor je...

14 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev

EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo...

81 komentarjev

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

TG Daily - Visoki računi za storitve mobilne telefonije nekaterih nesrečnežev so povzročile, da je vpogled v tematiko naredila kar Evropska Unija. Rezultat je, da so uvedli enotne cene za storitve, ko uporabniki nekega operaterja gostujejo v tuji državi (t.i. roaming). Bolj znana sta predvsem dva primera. V prvem je nemški turist na dopustovanju v Franciji prek mobilnega telefona prenesel in pogledal neko oddajo ter nato od svojega, nemškega operaterja dobil račun za kar 46.000 €. V drugem primeru je šlo za britanskega študenta na izmenjavi, ki mu je v enem mesecu uspel nabrati za 9.000 € stroškov...

43 komentarjev