»

Facebook odpustil svojo ekipo za "ustvarjanje trendov", trendi ponoreli

theguardian.com - Potem, ko smo celo poletje brali o Facebookovem pristranskem moderiranju vročih tem, je Facebook potegnil drastično potezo in v poskus omejitve poslovne škode odpustil celotno ekipo, ki se je ukvarjala s trenutno vročimi temami.

Pri tem so kot kaže pozabili, da je bil njihov algoritem za izbiro tem sprogramiran ob predpostavki nadzorovanega strojnega učenja, kar je po ukinitvi "nadzora" seveda nemudoma povzročilo težave. Facebook sicer trdi, da je sprememba posledica njihove želje po hitrejši rasti in večje spodobnosti obdelovati večje količine podatkov, ne pa odziv na obtožbe o politični pristranskosti nasproti republikancem.

Kot posledica popolne avtomatizacije Facebook trendov so se tako pojavile teme za katere je vsem jasno, da se v starem sistemu ne bi zgodile.



Kako pomemben je za vašo uporabniško izkušnjo vaš filter bubble?

5 komentarjev

WhatsApp bo delil uporabniške podatke s Facebookom in pripeljal oglaševalce

Slo-Tech - WhatsApp je dobil prenovljene pogoje uporabe, ki med vrsticami dovoljujejo, da v določeni meri začnejo združevati podatke z WhatsAppa in Facebooka, ki je podjetje pred dvema letoma kupil. Prav tako novi pogoji uporabe tlakujejo pot za večjo komercializacijo storitve prek oglaševanja.

Facebook je za WhatsApp plačal veliko denarja. Za 19 milijard dolarjev so dobili podjetje s storitvijo, ki Facebooku še vedno dela izgubo. Če naj ostane storitev brezplačna, a je treba iz nje iztisniti kak dolar, bo treba tržiti pač osebne podatke.

V novih pogojih uporabe piše, da bo WhatsApp odslej delil telefonsko številko uporabnika s Facebooom. To ne pomeni, da jo bodo drugi uporabniki Facebooka videli, pomeni pa, da bo Facebook dobil povezavo med dvema bazama podatkov (uporabniki WhatsAppa in Facebooka). WhatsApp...

27 komentarjev

Facebook in AdBlock Plus: kdo bo koga?

Slo-Tech - Proizvajalec priljubljenega dodatka za brskalnike za blokiranje reklam AdBlock Plus in Facebook sta se zapletla v pravcato bitko, v kateri trenutno vodi slednji, a si dogodki hitro sledijo. AdBlock Plus je eden izmed dodatkov za blokiranje reklam v brskalnikih, ki pa ima nekoliko kontroverzen način financiranja. Ne blokira čisto vseh reklam, temveč vzdržuje seznam dovoljenih (whitelist), ki se vseeno prikazujejo. AdBlock Plus pravi, da gre za oglase, ki niso moteči in ki dejansko doprinesejo k spletu, a po drugi strani je eden izmed potrebnih pogojev za uvrstitev na ta seznam tudi finančnih prispevek oglaševalca.

Facebook po drugi strani živi od reklam, zato je vsaka grožnja njihovemu prikazovanju uporabnikom...

71 komentarjev

Facebook Messenger bo dobil šifriranje pogovorov

Facebook - Facebookov Messenger se pridružuje množici aplikacij za pošiljanje sporočil, ki omogočajo šifriranje pogovorov med uporabniki (end-to-end), s čimer na tehničnem nivoju preprečujejo prisluškovanje in prestrezanje sporočil. Za razliko od Viberja in WhatsAppa, kjer so pogovori šifrirani na vseh napravah, bo Facebook storitev splavil postopoma. Za začetek le v samostojni aplikaciji Facebook Messenger za Android in iOS, ne pa tudi v pogovorih na drugih platformah (recimo spletni vmesnik ali Windows Phone). Ker Facebook še nima zadovoljivega algoritma za varen prenos ključa, je šifriranje omejeno na eno samo napravo - od koder smo sporočilo poslali, samo tam ga bomo tudi brali.

Šifrirane pogovore so poimenovali Secret Conversations in bodo sprva na voljo omejenemu številu uporabnikov, saj bo Facebook storitev najprej...

10 komentarjev

Facebook pod obtožbami o pristranskosti novic

Slo-Tech - Na internetu je toliko različnih informacij, novic in mnenj, da jih nihče ne more niti preleteti, kaj šele prebrati. In zato imajo danes neverjetno moč algoritmi, ki odločajo, kaj bomo videli in kaj bomo brali. V zadnjih dneh je za pravcati škandal poskrbel Facebook, ki naj bi namenoma nižje rangiral in redkeje prikazoval republikansko obarvane novice v ameriški predsedniški bitki. Vmešal se je celo Senat.

Nobena skrivnost ni, da na internetu živimo v majhnem mehurčku. Dokler je ta vsaj približno reprezentativen in odslikava realnost, se s tem nihče pretirano ne ukvarja. Vsi vemo, da npr. Google zadetke pri iskanju razvršča tudi glede na preteklo zgodovino iskanja, obiskane strani, geografsko lokacijo in še kak parameter.

Precej prahu pa je dvignila novica,...

29 komentarjev

Facebook ima resen problem: ljudje delijo čedalje manj

Bloomberg - Današnji Facebook je precej drugačen od Facebooka v mladih letih, tako da bi ju že kar težko vzporedili. Razlike niso le vizualne, temveč tudi vsebinske. Facebook ugotavlja, da ljudje dandanes na Facebooku delijo precej manj osebnih vsebin, kot so to počeli nekdaj, manj pa zaostaja objavljanje povezav do različnih vsebin - videoposnetkov, člankov, fotografij itd.

Facebook ima danes 1,6 milijarde uporabnikov, ki so si v desetletju obstoja storitve nabrali zajetno število prijateljev. Ti segajo vse od tesnih prijateljev do sodelavcev in bežnih znancev. Slednjih je nujno več kot tistih prvih, zato so tudi javne objave na zidu precej drugačne, kot so bile v porodnih časih Facebooka, ko smo bili na njem vsi ena malo večja družina.

Veliko se o ljudeh izve tudi...

100 komentarjev

Nič več elektronskih naslovov @facebook.com

BBC - Se spomnite, ko je pred poldrugim letom Facebook elektronske privzete naslove vseh svojih uporabnikov spremenil na domeno @facebook.com? To je pomenilo, da kar na enkrat v Facebooku niste več videli pravega elektronskega naslova svojih prijateljev, ampak le uporabniško ime na domeni facebook.com. Pošiljanje pošte na račun je pomenilo, da se bo ta znašla v pomenkih v Facebooku, kar je lahko problem, če vaš sogovornik Facebook bolj redko uporablja.

Storitev je v resnici še nekoliko starejša, saj jo je Facebook vpeljal že leta 2010, a je veliko prahu dvignila šele ob prisilni spremembi leta 2012. Ideja je bil združenje vseh načinov komunikacije, tako da bi lahko v Facebookov...

25 komentarjev