»

Izteka se dobavljivost Windows 10

Heise - Microsoft se je upokojevanja starejših operacijskih sistemom lotil nadvse resno. Po koncu nepreklicnem podpore za Windows 7 in 8.1 izpred tedna dni se sedaj bliža še konec prodaje Windows 10. V Microsoft Store ga bo moč kupiti le še do 31. januarja, s čimer se bo začela zadnja faza v življenjskem ciklu operacijskega sistema. Podpora za obstoječe lastnike, kar vključuje varnostne popravke, bo na voljo do 14. oktobra 2025. Microsoft vsem priporoča, da kupijo novejši Windows 11.

To pa ne pomeni, da Windows 10 ne bo možno več dobiti. Licence bodo še vedno prodajali drugi preprodajalci, denimo Amazon, eBay in lokalni prodajalci. Ti bodo licence prodajali do razprodaje zalog, kar lahko traja še kar nekaj časa. Prav tako velja spomniti, da je prodaja rabljenih licenc v Evropi legalna, zato se ni bati, da bi res zmanjkalo licenc, če bi si jih kdo močno želel.

Za poslovne uporabnike, ki uporabljajo volumsko licenciranje, se kaj dosti spremenilo ne bo. Ti imajo še vedno dostop do vseh...

47 komentarjev

Windows 10X bo zamudil, morda ga sploh ne bo

Slo-Tech - Windows 10X, ki ga je Microsoft obljubljal za letos, bo še nekaj časa počakal ali pa ga sploh ne bo. Pred dvema letoma je Microsoft na novinarski konferenci o liniji Surface predstavil Surface Duo, Surface Neo in Windows 10X. Slednji bi moral biti povsem nova različica Oken, namenjena prepognjenim oziroma poklopnim napravam. Medtem ko je Surface Deo ugledal luč sveta, Surface Neo bolj na pol, je Windows 10 X sploh ni.

Microsoft se je odločil, da Windows 10X ne bo izšel letos in da ga ne bo v obliki, kakršno so napovedovali. Razvoj se je preusmeril nazaj v Windows 10. To postavlja vprašanja, ali bomo sploh kdaj dobili kaj poleg običajnih Windows. Poizkusov je bilo veliko, uspehov pa bolj malo. Windows RT, Windows 10S in sedaj Windows 10X so vsi končali svojo pot. Pričakovati je, da bo Microsoft kdaj v prihodnosti pripravil pravi Windows 10 za ARM, medtem ko okleščena verzija Windows 10X v bitki proti chromebookov ostaja obsojena na neuspeh. Bo pa Microsoft nekaj tehnologij, ki so...

14 komentarjev

Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7

ComputerWorld - Operacijski sistem Windows 7 je star že dobrih devet let, a še vedno vztraja na več kot tretjini osebnih računalnikov, s čimer le malo zaostaja za Windows 10. A vseeno bo prihodnje leto 14. januarja konec razširjene podpore za ta operacijski sistem. To pomeni, da se bo končalo obdobje, ko je Microsoft brezplačno odpravljal varnostne ranljivosti in izdajal druge popravke. A vseeno to še ne pomeni, da bo Windows 7 takoj mrtev.

Najprej sledi faza ESU, ki traja do tri leta. V tem času lahko veliki institucionalni uporabniki plačajo za izredno podporo, ki bo v tem času še zagotavljala...

184 komentarjev

Surface in Windows 10 Enterprise kot storitev

Microsoft - Microsoft si želi, da bi prihodnost programske in strojne opreme postalo najemanje oziroma uporaba kot storitev, s čimer bi si zagotovili reden finančni tok. V tem smislu so na Worldwide Partner Conference v kanadskem Torontu danes predstavili, kako bo v prihodnosti mogoče Surface in Windows 10 Enterprise kupiti kot storitev.

Po dobrem odzivu na Office 365 je Microsoft napovedal, da bo na enak način mogoče dobiti tudi operacijski sistem Windows 10 Enterprise za podjetja. Skupaj z Office 365 in Enterprise Mobility + Security bo na voljo tudi v kompletu Secure Productive Enterprise. Verzija E3 bo imela inačice E3 vseh treh komponent, verzija E5 pa inačice E5.

Konkretno - Windows 10 Enterprise E3...

23 komentarjev

Microsoft zaradi Nokie četrtletje sklenil z največjo izgubo

Microsoft - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki se je končalo junija in je predstavljajo tudi konec fiskalnega leta 2015, ustvaril 2,1 milijarde dolarjev čiste izgube, so sporočili iz Redmonda. Glavni razlog za izgubo kljub 22,2 milijardam dolarjev prihodkov, kar je zgolj pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je prevrednotenje naložbe v Nokio. Kot smo že pisali, je Microsoft odpisal 7,6 milijarde dolarjev in napovedal, da bodo odpustili 7800 ljudi. Skupni stroški z vključenimi odpravninami in drugimi izdatki zaradi prestrukturiranja bodo predvidoma narasli na 8,4 milijarde dolarjev. Spomnimo: Microsoft je za Nokio odštel 9,5 milijarde dolarjev, že lani pa so odpustili 18.000 zaposlenih.

Tako se kljub dobrim poslovnim rezultatom...

62 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Microsoftov dobiček nekoliko upadel

Microsoft - V tretjem četrtletju fiskalnega leta 2015, ki se je za Microsoft pravkar zaključilo, so v Redmondu ustvarili 21,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je temu navkljub zmanjšal za pet odstotkov in dosegel 6,6 milijarde dolarjev. Nekaj dobička, približno 190 milijonov dolarjev, je odnesla integracija in prestrukturiranje prevzete Nokie. Vseeno so nekoliko presegli pričakovanja Wall Streeta, zlasti pa so investitorje navdušili z vrnitvijo 7,5 milijarde dolarjev v obliki izplačil dividend in odkupa lastnih delnic.

Prodaja storitev, zlasti Office 365 in Azure, raste in pomembno prispeva k prihodkov, medtem ko prodaja Windows in Office upada. Windows 10 pričakujemo v naslednjih mesecih in bo - tako upa...

47 komentarjev

Windows 10 bo nared junija

Neowin - Microsoftov prihajajoč operacijski sistem Windows 10 bo nared (RTM) v mesecu juniju, trdijo na spletni strani Neowin. Napovedani datuma izida se sicer lahko še zamakne, a Microsoft naj bi bil zelo resen pri trenutnem načrtu, vsekakor pa bomo Windows 10 dobili še letos. S tem se Microsoft odmika od tradicionalnega avgustovskega datuma izida, ki je veljal od Viste dalje. S premikom na zgodnejši datum želijo uloviti tudi kupce novih računalnikov na začetku šolskega leta, ki so jih ob RTM-verziji avgusta zamudili.

Ko Microsoft pripravi končno verzijo operacijskega sistema (release to manufacturing, RTM), jo pošlje proizvajalcem strojne opreme, ki prilagodijo in sestavijo računalnike zanjo. V prosto prodajo (general availability) potem pride dva do tri mesece...

311 komentarjev

Microsoft pokazal Office za Windows 10

Microsoft - Microsoft je pokazal prihajajoč pisarniški komplet Office za Windows 10, ki je sedaj dostopen v obliki Technical Preview. To pomeni, da ga lahko člani ustrezne skupine že snamejo z interneta. Glavna novost je univerzalnost, saj bodo iste aplikacije tekle na telefoni, tablicah in osebnih računalnikih; skratka na vsem, kar bo poganjalo Windows 10. Končno verzijo pa bomo dobili do konca leta.

Pisarniški komplet sestavljajo Word, Excel, PowerPoint, Outlook in OneNote, pri čemer lahko ta hip prenesemo in preizkusimo le prve tri. Ker so programi napisani enotno za vse naprave, je uporabniški vmesnik prilagojen tudi za uporabo brez tipkovnice in miške na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. In tako bo Office za Windows dobro tekel tako na majhnem...

16 komentarjev