»

Seagate napovedal triterabajtni disk

Slashdot - Seagate je potrdil, kar se je potihoma pričakovalo že več tednov: iz njihovega proizvodnega oddelka prihaja trdi disk s kapaciteto 3 TB. Na voljo naj bi bil še letos. Pri tem so morali poleg gostote zapisa rešiti še nekaj drugih programskih problemov, saj je svoje zobe ponovno pokazal mrtvi DOS.

V dosovskih časih se je postavil standard naslavljanja LBA tako, da je uporabljal 32-bitne naslove in 512-kilobajtne sektorje. Skupno to pomeni, da je zgornja omejitev velikosti diska 2,1 TB, kar se je pred tridesetimi leti zdelo nezaslišano. Ker smo vse nove programe pisali na vrh stare krame, je Seagate ta prastara omejitev sedaj ugriznila nazaj.

Da so jo zaobšli, so uporabili naslavljanje z Long LBA, ki prostor opiše z več biti in lahko obvladuje večje diske. Tega mora podpirati tudi operacijski sistem. Takšna sta za zdaj 64-bitna Windows Vista in Windows 7, vse skupaj deluje tudi na predelanem Linuxu, medtem ko testi proizvajalca kažejo, da Windows XP lahko pokažejo tudi samo 990 MB...

11 komentarjev

Blogerji dosegli spremembo imena

WTF?!

vir: CNet
CNet - Wisconsin Tourism Federation, oz. WTF, ima, roko na srce, zelo ponesrečeno ime oz. okrajšavo le-tega. Pred tridesetimi leti, ko je bila federacija, ki skrbi za spodbujanje turizma v zvezni državi Wisconsin, ustanovljena, okrajšava imena ni izstopala. A v zadnjih tridesetih letih je prišlo do svetovnega pojava, ki mu pravimo internet. Z njim so bile ustvarjene tudi okrajšave za razne izraze, ki na spletnih klepetalnicah in forumih pomagajo pri izražanju (ne)odobravanja z argumenti drugih obiskovalcev. Okrajšava WTF je, na nesrečo federacije, dokaj poznana tudi izven sveta zagrizenih geekov, seveda ne v povezavi s turizmom. Po stalnem zbadanju na raznih straneh in blogih je bila kaplja čez rob, da se je logotip federacije znašel na strani YourLogoMakesMeBarf.com (vaš logo mi gre na...

12 komentarjev

Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežja

Guardian - Prejšnji teden je v Indiji v ekplozijah več bomb umrlo 42 ljudi, odgovornost za napad pa je s pošiljanjem elektronskega sporočila prevzela skrajna islamska organizacija z imenom Indijski mudžahedini.

Indijska policija je seveda takoj izsledila IP naslov pošiljatelja in izvedla racijo. Namesto v prostore teroristične organizacije pa je vpadla v stanovanje 48-letnega Američana.

Izkazalo se je, da sporočila ni poslal on, pač pa je nekdo očitno zlorabil njegovo nezačiteno brezično dostopno točko. Po poročanju časnika The Hindustan Times je omenjeni 48-letnik tehnika, ki mu je brezžično dostopno točko namestil, sicer prosil, naj mu spremeni privzeto geslo, vendar ta tega ni želel storiti.

Še en razlog več, da sami zaščitite svoja domača brezžična omrežja.

49 komentarjev

Robotska roka nadzorovana z mislimi

Prvi prototip, po enem letu

vir: Wired Blog
Wired Blog - Dean Kamen, izumutelj Segway-ja je danes na konferenci All Things Digital predstavil rezultat dela inženirjev pri njegovem podjetju DEKA - robotsko roko, ki jo lahko invalidi nadzorujejo s pomočjo misli. Projekt, ki se je začel ko je ameriško obrambno ministrstvo bilo soočeno z nizkim številom mrtvih vojakov in visokim številom ranjencev z manjkajočimi udi, je morala ekipa pri DEKI rešiti v dveh letih, a jim je prvi uporaben prototip uspelo razviti že v enem letu.



Dosežek, ki bo vsekakor močno olajšal življenje ljudem, ki so ostali brez rok, spada med največje dosežke na področju razvoja prostetičnih udov. Če na primer konvencionalne proteze marsikateri invalid naj ne bi uporabljal zaradi njene teže in nepraktičnosti,...

38 komentarjev

Želite poslati svojim najdražjim sporočilo po smrti?

Schneier.com - Na internetu se je pojavila spletna stran You've Been Left Behind, ki zainteresiranim omogoča pošiljanje elektronskega sporočila po smrti.

Letna naročnina na storitev stane 40 USD, spletna stran pa omogoča, da svojim najdražjim pošljete ljubeče sporočilo, v katerega pa lahko vključite tudi (citat s spletne strani): "dostop do svojega bančnega ali borzno-trgovalnega računa, opis skritih vrednih predmetov" in podobne za vaše najdražje pomembne informacije.

Vse te informacije so na strežniku shranjene v šifrirani obliki, hkrati z njimi pa se na strežniku varno spravljen nahaja tudi šifrirni ključ.

V primeru, da se boste torej odločili za uporabo omenjene storitve torej na strežnik nikakor ne pozabite vpisati vseh vaših gesel in naložiti certifikatov za spletno bančništvo. Morda vam bodo vaši svojci po smrti globoko hvaležni. Morda pa vam bo kakšen spletni goljuf hvaležen tudi pred vašo smrtjo...

26 komentarjev

Trinajstletnik izključen iz šole

Slo-Tech -

Nek oče je želel biti dober oče, zato je svojega sina poučil o splošnih računalniških osnovah. Med drugim pa mu je tudi pokazal, kako lahko z DOS ukazom pošiljaš sporočila prek mreže.

Sine pa je navdušen nad odkritjem to zadevo pokazal svojim prijateljem v šoli. Ob tem je približno 80 računalnikov prejelo sporočilo "Hey!", med drugim tudi ravnateljevo, ki pa je sporočilo preprosto ignoriral.

Toda šolska administratorica in učiteljica je zadevo vzela resno in storilca vprašala, če je to res on naredil in ga povprasala kako, potem pa ukrepala naprej. Zadevo je prignala tako daleč, da je bil sine za tri dni izključen iz šole.

Ob vsem tem se avtor prispevka sprašuje, kaj je otrok sploh storil napak. Ni poslal sporočila z "grdimi besedami", ni uporabljal kake ZlobneKode™, samo pognal je vgrajen DOS ukaz. Med drugim pa je možno t.i. "Messenger service", ki skrbi za pošiljanje in prejemanje takih sporočil, tudi izklopiti. Klik!

Kaj pa vi, že znate pošiljati sporočila prek omrežja?

69 komentarjev

Simbolična napaka?

Slashdot - Ko se je opravila največja združitev v zgodovini ZDA (govorimo seveda o Time Warner inc. ter America Online), so bili vsi evforično srečni, da bo lahko v Ameriki končno nastopila konkurenca Microsoftu. In res, gre jim kar dobro na vseh področjih, na katerih se podjetji sedaj dopolnjujeta. Eden od simboličnih ukrepov, ki je sledil združitvi, je bila tudi popolna zamenjava programske opreme za pošiljanje elektronske pošte. Tako so vsi Timeovi delavci, od izvršnega direktorja pa vse do novinarjev, po novem uporabljali AOLovo programsko opremo. Rezultat? Kar dva odstotka vseh poslanih sporočil naj ne bi bilo dostavljenih. Ko je kdorkoli hotel poslati množično obvestilo po elektronski pošti, ga je sistem razglasil za "spammerja" ter brisal sporočila. Takih pripetljajev je bilo dosti, zgodilo se je pa celo to, da je Time ob sklepanju pogodbe za objavo reklam moral poslati predogled reklame po elektronski pošti. Zaradi očitno slabo spisane programske opreme je moral pomočnih dotičnega...

1 komentar

E-mail

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

Pred tridesetimi leti je Ray Tomlison poslal prvo elektronsko sporočilo in se s tem zapisal v anale zgodovine kot oče elektronske pošte. Tomlison je inženir pri podjetju BBN Technologies, v teh dneh pa je zopet postal slaven zaradi tretje obletnice elektronske pošte. Ray pravi, da se ne more točno spomniti vsebine sporočila, ve pa, da je bilo zapisano z velikimi črkami kar bi danes veljalo za pristno nesramnost v komunikaciji. Tomlison je inspiracijo dobil ob nekem programu za prenos datotek med računalniki. Razvil je svoj programček in ga začel uporabljati za pošiljanje elektronskih sporočil preko tedanjega predhodnika interneta; omrežja, ki ga je vzdrževalo ameriško obrambno ministrstvo in se je imenovalo ARPA Net.

1 komentar

Le česa se ne spomnijo pri Microsoftu :)

Slo-Tech - Ne, te novice nam ni poslal Žiga, ampak Miha Poklukar:

Očitno nimajo drugega dela kot to, da so postavili velik X iz škatel pred Nintendovim štabom v USA. Besni privrženci Nintenda pa že načrtujejo povratni udarec (govori se o razstrelitvi kompletnega štaba v Redmondu).

Hm, glede zadnje izjave, mi na misel pride samo slavni stavek iz legendarne Renaultove reklame za Kangooja : "Ja, pa kaj še" .

6 komentarjev