»

Španija oglobila Amazon in Apple zaradi kartelnega dogovarjanja

Slo-Tech - Španski varuh konkurence CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) je ugotovil, da sta Amazon in Apple z dogovarjanjem kršila pravila prostega trga in nezakonito omejevala konkurenco, zato ju je oglobil. Apple bo moral plačati 143,6 milijona evrov, Amazon pa 50,5 milijona evrov. Obe podjetji sta že napovedali pritožbo.

Podjetji sta oktobra 2018 sklenili dogovor, da bo Amazon pooblaščeni prodajalec Applovih izdelkov v Španiji. To je v praksi pomenilo, da je Amazon začel sistematično brisati obstoječe prodajalce Applovih izdelkov, ki so želeli oglaševati oziroma prodajati prek Amazonove platforme. Amazon je omejeval tudi prodajalce iz drugih držav pri prodaji Applovih izdelkov španskih potrošnikom. Omejitve so bile tudi pri oglasih, ki so se prikazovali ob iskanju Applovih izdelkov. Po mnenju CNMC sta podjetji z dogovorom in dejanji, ki so sledila, kršili protimonopolno zakonodajo in ovirali konkurenco.

Apple je dejal, da je bil namen dogovora omejiti prodajo...

12 komentarjev

Splet vnovič dokazal, da je močnejši od sodnih odredb

TorrentFreak - Najbolj vroča knjiga v ZDA ta hip je zagotovo The Room Where It Happened, spisal jo je John Bolton, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Donalda Trumpa in bo uradno izšla jutri. Zlasti je vročico stopnjevala v zraku viseča prepoved izida, ki jo je zaradi prestreljenosti z zaupnimi informacijami zahtevala ameriška vlada.

Minulo soboto je zvezno sodišče razsodilo, da knjiga vendarle sme med bralce. V obrazložitvi sodbe je sicer zapisano, da z izidom postavljajo na kocko nacionalno varnost, a da bi bila kakršnakoli prepoved nesmiselna, saj je maček že davno ušel iz vreče. Knjigo je namreč že prebralo nekaj recenzentov in novinarjev, zato statusa quo po mnenju sodnika ni več mogoče vzpostaviti. Kar je še huje, knjiga se je brž znašla na spletu, eden prvih jo je objavil portal za objavo pobeglih skrivnosti, Distributed Denial of Secrets, čigar strežnik je nato pokleknil zaradi števila zahtevkov za prenos 37 MB velike e-knjige. Sledilo je deljenje prek bolj diskretnih storitev,...

32 komentarjev

Apple začel vračati 400 milijonov dolarjev zaradi kartelnega dogovarjanja

Slo-Tech - Danes se je začel sklepni del Applove poravnave zaradi kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig, ki obsega plačilo 400 milijonov dolarjev odškodnine oškodovanim kupcem e-knjig in 50 milijonov dolarjev sodnih stroškov.

Kupci e-knjig v spletnih knjigarnah Amazon, Barnes & Noble, Kobo in Apple med obdobjem 1. aprila 2010 in 21. maja 2012 pri založbah Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Macmillan (Holtzbrinck Publishers), Penguin Group in Simon & Schuster bodo prejeli 1,57 dolarja za vsako kupljeno knjigo in 6,93 dolarja za knjige, ki so bile na New York Timesovem seznamu najbolj branih (best sellers). To pomeni, da bodo kupci prejeli dvakratnik škode, ki so jo...

0 komentarjev

Apple mora plačati 450 milijonov dolarjev zaradi kartelnega dogovarjanja na področju e-knjig

Ars Technica - Ameriško vrhovno sodišče je danes zavrglo Applovo zahtevo za obravnavo primera kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig z založniki. S tem je Apple izgubil tudi zadnjo možnost, da se izogne plačilu 400 milijonov dolarjev odškodnine kupcem in 50 milijonov dolarjev sodnih stroškov.

Zgodba ima že dolgo brado, saj je ameriško sodišče že leta 2013 ugotovilo, da so Apple in založniki krivi kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig. Apple je namreč založnikom z agencijskim načinom dovolil, da sami določijo cene e-knjig, pri čemer je Apple pobral le 30 odstotkov provizije, hkrati pa je od njih zahteval, da jih nikjer drugje ne prodajajo po nižji ceni. Založniki so cene...

3 komentarji

Applova 450-milijonska poravnava v primeru e-knjig potrjena

The New York Times - Več let trajajoča saga o primerni ceni e-knjig v ZDA se bliža koncu, saj je newyorško zvezno sodišče v petek sprejelo Applovo poravnavo s strankami, v okviru katere bo moral Apple plačati 400 milijonov dolarjev odškodnine in 50 milijonov dolarjev sodnih stroškov. Gre za poravnavo, ki jo je Apple sklenil junija letos.

Julija 2013 je ameriško sodišče Apple in založnike spoznalo za krive kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig, kar je že leta 2012 ugotovila tudi Evropska komisija. Apple je namreč z agencijskim modelom, kjer založniki sami določajo ceno e-knjig, Apple pa pobere le 30-odstotno provizijo, poskrbel za dvig cen e-knjig. Ko so založniki umaknili svoje naslove iz Amazona, kjer so bile cene nižje in v pristojnosti...

4 komentarji

Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Jeff Bezos si želi nižje cene e-knjig, a ne iz altruizma.

Slo-Tech - Če vprašate, koliko bi morala stati e-knjiga, boste dobili toliko kot odgovorov, kot je sogovornikov. Učbeniški odgovor je seveda toliko, kolikor je trg pripravljen plačati zanje, a zgodba ni tako enostavna, ker imajo igralci različne interese.

Trenutno se e-knjige precej drage, saj dosegajo ceno tudi do 15 dolarjev in več. Postavljanje njihove cene je odvisno od modela, ki ga uporablja prodajalec. Medtem ko Apple pušča založnikom proste roke z agencijskim modelom in se zadovolji z deležem od izkupička, je Amazon naklonjen nakupu na debelo in nadaljnji prodaji po ceni, ki bi jo določil sam.

Amazon sedaj intenzivno lobira za spremembe. Ta teden so javno razkrili nekaj številk, ki temeljijo na dejanskih podatkih o prodaji e-knjig. V sporočilu za javnost...

20 komentarjev

Apple kriv kartelnega dogovarjanja o ceni e-knjig

Slo-Tech - Zgodba o malo več kot tri leta starem poskusu Appla in največjih knjižnih založnikov (HarperCollins, Penguin, Simon&Schuster, Macmillan), da bi nam za e-knjige zaračunali slabo polovico več, prehaja v sklepno fazo. Kot smo pisali, so se vsi akterji že lani decembra poravnali z Evropsko komisijo, ji priznali krivdo in se uspeli dogovoriti za milo kazen v obliki "opozorila". Doma v ZDA ni šlo tako mirno; za 166 milijonov odškodnine "v dobro potrošnikov" so se uspeli poravnati samo založniki, ne pa tudi Apple, ki se s pravosodnim ministrstvom (DOJ) ni uspel dogovoriti za "primerni" znesek. DOJ je namreč v roke dobil močno obremenjujoč e-mail Steva Jobsa, v katerem le-ta Rupertu Murdochu (lastniku News Corp in...

29 komentarjev

Pravosodno ministrstvo toži Apple in založnike zaradi dogovarjanja o cenah e-knjig

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje je danes vložilo tožbo zoper Apple ter založnike Hachette SA, HarperCollins, Macmillan, Penguin in Simon & Schuster, po tem ko so pretekli mesec začeli uradno preiskavo. V njej podjetjem očita nezakonito dogovarjanje o cenah e-knjig, s čimer so kršili protimonopolno zakonodajo in izkrivljali trg. Apple in Macmillan sta bila predhodno zavrnila ponudbo pravosodnega ministrstva, da bi spor rešili izvensodno in se poravnali. Nekateri drugi založniki naj bi se bili poravnali, vendar ministrstvo še ni razkrilo podrobnosti o poravnavi.

Glavni očitek je določanje cen e-knjig, ki jih po trenutno veljavnem (dve leti) modelu določajo založniki...

10 komentarjev