»

Kitajska: sateliti SpaceX so se skoraj zaleteli v vesoljsko postajo

Slo-Tech - Kitajska se je uradno pritožila pri Združenih narodih, da se je morala njena vesoljska postaja dvakrat umikati satelitov SpaceX, sicer bi trčili. Kakšne posebne moči v tem primeru ZN sicer nimajo, a Kitajska vseeno zahteva, da opomnijo države podpisnice sporazuma o vesolju, naj se ga tudi držijo.

Kitajci trdijo, da sta bila incidenta dva. Prvi se je zgodil 1. julija letos, ko je satelit Starlink-1095 na višini 382 kilometrov letel tako blizu kitajske vesoljske postaje, da je ta morala izvesti manever za umik. Drugi incident sega v 21. oktober 2021, ko je satelit Starlink-2305 povzročil enako situacijo. Ker je satelit spreminjal orbite, je bilo še teže načrtovati in izvesti umik. Oktobra so bili na vesoljski postaji tudi trije kitajski astronavti.

SpaceX kani v vesolje poslati 12.000 satelitov, ki bodo v nizkih orbitah dostavljali internet svetu. Trenutno je v orbiti skoraj 2000 njihovih satelitov, kar je približno toliko kot vseh ostalih satelitov skupaj. Visoko število predmetov...

39 komentarjev

Falcon Heavy uspešen na svoji najzahtevnejši nalogi doslej

Space - SpaceXova nosilna raketa Falcon Heavy je imela na svojem tretjem poletu po vrsti še posebno zahtevno misijo, saj je morala 24 satelitov ponesti do treh različnih krožnic. Podvig je skoraj v celoti uspel; edina črna pika je padec osrednjega potisnika, ki je ob pristajanju zgrešil ladjo.

Falcon Heavy je trenutno najmočnejša raketa za pošiljanje tovora v vesolje in njena današnja izstrelitev ob pol devetih dopoldan po našem času iz Kennedy Space Centra na Floridi je bila tretja po vrsti. Toda za SpaceX je bil prav ta polet še posebno pomemben. Prvič, tovor je sestavljalo štiriindvajset satelitov, ki jih je bilo treba ponesti do treh različnih orbit. To pomeni vnovična prižiganja raketnih motorjev (Merlin 1D Vacuum), kar je...

7 komentarjev

SpaceX uspešno poslal pod nebo novo generacijo GPS satelitov

Vespucci na poti na izstrelišče

vir: Space
Space - Po nekaj zapletih in s posledično zamudo, je v nedeljo s Cape Canaverala poletela dvostopenjska raketa Falcon 9, ki je v srednjo orbito utirila prvega iz nove generacije GPS III satelitov, poimenovanega Vespucci. GPS III sateliti sicer krepko zamujajo, saj naj bi po prvotnih načrtih prvega splovili že leta 2014, težave pa so se pojavile tudi pred najprej načrtovano izstrelitvijo prejšnji teden; zagodlo jo je viharno vreme nad Florido, zapovrh pa še problemi s temperaturo goriva za prvo stopnjo rakete.

Vseh novih satelitov naj bi bilo do leta 2023 po načrtih skupaj 22, Lockheed Martin, ki je dobil skoraj 8 milijard dolarjev vredno pogodbo za njihov razvoj, pa jih je za zdaj dokončal deset. GPS III sateliti naj bi zagotavljali trikrat natančnejše določanje...

7 komentarjev

SpaceX začel gradnjo satelitskega megaomrežja

Slo-Tech - Po nekaj dneh prelaganja je SpaceX danes vendarle izstrelil prva satelita, ki predstavljata zametek prihajajočega širokopasovnega internetnega omrežja Starlink. Na raketi Falcon 9 so z izstrelišča Vandenberg v Kaliforniji v orbito poslali prva prototipa. Prve stopnje rakete to pot niso lovili, ker je šlo za rabljeno raketo. SpaceX za zdaj prvo stopnjo raket uporablja največkrat dvakrat. So pa, žal neuspešno, poizkusili z mrežo na ladji uloviti del aerodinamične modifikacije oz zaščito tovora (fairing). Glavni tovor pa je predstavljal satelit Paz, s katerim bo španski Hisdesat z višine 514 kilometrov za špansko vlado in druge naročnike slikal planet. A nas bolj zanima Starlink.

Mikrosatelita Microsat-2a in Microsat-2b bosta zbirala potrebne podatke in v...

39 komentarjev

Tretja raketa v Falconu Heavy strmoglavila zaradi premalo zagonske tekočine

Slo-Tech - Izstrelitev trenutno najzmogljivejše rakete Falcon Heavy minuli teden je bil skoraj popoln uspeh, ki ga je zgolj za odtenek skazila izguba srednje rakete. Stranski raketi, ki sestavljata prvo stopnjo Falcona Heavy, sta se spektakularno hkrati vrnili na pristajalno ploščad. Srednja raketa bi bila morala prav tako elegantno pristati, a je namesto tega s hitrostjo 500 kilometrov na uro treščila kakšnih sto metrov stran od ploščadi.

Čeprav sta stranski raketi lepo pristali, ju SpaceX ne bo ponovno uporabil. Razlog je preprost - to je bil prvi, testni polet Falcona Heavy, zato morajo najprej analizirati, kaj se je sploh dogajalo z njima in koliko iztrošeni sta. Glede tretje rakete pa je Elon Musk na novinarski konferenci...

2 komentarja

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Slo-Tech - V nedeljo zvečer po lokalnem času je SpaceX v vesolje poslal satelit Zuma, ki bi moral naloge opravljati za neimenovano ameriško agencijo. Misija je bila tajna, zato podrobnosti o satelitu niso znane, prav tako pa SpaceX ni prenašal celotne izstrelitve. To za izstrelitve vojaških in podobnih satelitov ni nič nenavadnega, je pa tudi v takšnih primerih SpaceX kasneje običajno objavil, da je izstrelitev uspela. To pot pa nič. Oglasil se ni niti proizvajalec satelita Northrop Grumman. Kmalu so se začele širiti informacije, da je šlo nekaj hudo narobe. Po poročanju Bloomberga naj bi Zuma treščil nazaj na Zemljo.

Zuma je v orbito poletel na raketi Falcon 9. Prva stopnja, ki smo jo lahko spremljali v neposrednem prenosu, je...

26 komentarjev

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Slo-Tech - V noči na petek po slovenskem času je SpaceXu uspel veliki met. Po dolgotrajnih pripravah in prelaganju so prvikrat v zgodovini v vesolje poslali raketo, katere prva stopnja je bila rabljena. Misija SES-10 je uspela in v geostacionarno orbito pripeljala komunikacijski satelit podjetja SES. Seveda so nekateri proizvajalci uspeli na Zemljo vračati dele svojih raket, a so bile vse suborbitalne.

SpaceX je že večkrat na Zemljo uspešno vrnil prvo stopnjo rakete Falcon, ki so jo uspeli pristati tako na plavajoči ploščadi kakor na kopnem. To je bil prvi korak na poti k cenejšim vesoljskim poletom, kjer je cilj seveda ponovno uporaba čim večjega dela komponent. Vračanje prvostopenjskih raket je SpaceX že dodobra izpopolnil, toda...

38 komentarjev

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Elon Musk

Slo-Tech - Satelitski internet je danes že zadovoljivo hiter, a so zakasnitve za normalno uporabo obupno prevelike; geostacionarni sateliti so pač daleč. Rešitev je uporaba satelitov, ki so v nizkih orbitah, kar pa seveda pomeni, da jih potrebujemo mnogo več. Recimo štiri tisoč. SpaceX je predstavil smel načrt, kako bi v naslednjem desetletju zagotovili hiter dostop do interneta povsod na Zemlji. Podrobnosti so v dokumentaciji, ki so jo prijavili FCC-ju.

Internet bi zagotavljalo 4425 satelitov, ki bi krožili na višini 1150-1330 kilometrov, kar je že dovolj blizu, da zakasnitve ne bodo tako moteče. Medtem ko ima današnji satelitski internet latence okrog 600 milisekund, naj bi sateliti v nizki orbiti omogočali brskanje z...

28 komentarjev

SpaceX bo le uporabil obnovljeno raketo

Slo-Tech - SpaceX za ponovno uporabo že nekaj časa uspešno lovi rakete, ki v vesolje vozijo satelite in drug tovor, a nobene izmed njih ni še dejansko vnovič uporabil. V skladišču se jih je nabralo že šest, še nekaj pa je takih, ki na Zemljo niso padle povsem kontrolirano. Sedaj smo končno dobili oprijemljivejše informacije, kdaj in katero raketo bo ponovno poslal v vesolje. To bo raketa, ki je 8. aprila letos proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla tovorno kapsulo Dragon, sama pa uspešno pristala na plavajoči ploščadi.

Naročnik, ki bo zadovoljen s to raketo, je luksemburško podjetje SES, ki ima v vesolju obsežno konstelacijo satelitov. Proti koncu leta bo reciklirani Falcon 9 za SES v orbito ponesel 5,3-tonski...

26 komentarjev

SpaceX uspešno testiral pristalo raketo

engadget - SpaceX je po nekaj uspešnih vrnitvah rakete na zemljo v četrtek izvedel uspešen test ponovne uporabe tako vrnjene rakete.



Uspešen test predstavlja naslednji korak k bistveni pocenitvi poletov v zemljino orbito, katerih cena je z vstopom SpaceX na trg že tako precej padla. Podjetje napoveduje prvo komercialno ponovno uporabo pristale rakete za jesen, pod pogojem da bodo do takrat našli stranko, ki bo v zameno za nižjo ceno poleta v orbito pripravljena tvegati tovor.

Ponovna uporaba rakete namreč zahteva stranko (ter njeno zavarovalnico), ki je pripravljena tvegati ne-najcenejši tovor v zameno za nekajmilijonski popust.

21 komentarjev

SpaceX petič uspešno vrnil raketo, pripravlja prvi ponovni let

Slo-Tech - SpaceX je uspel ponovno uspešno vrniti prvostopenjsko raketo na Zemljo, kar jim je doslej uspelo že petkrat: trikrat na plavajoči ploščadi in sedaj tudi drugič na kopnem. S tem so pokazali, da je tudi vračanje na kopno že domala rutinsko, kar je pomemben dosežek. A pred SpaceX je še en velik korak - kakšno izmed teh raket bo treba še vdrugo poslati v vesolje, da vidimo, ali so resnično sposobne še enega leta. SpaceX kani to storiti še letos. Že aprila so napovedovali, da bo to junija, pa se je malo zavleklo. Jeseni pa naj bi šlo zares.

Z najnovejšo izstrelitvijo je SpaceX postavil dva svoja rekorda. Poleg drugega povratka rakete na kopno so namreč uspešno izstrelili sedem misij v letu 2016, kar je največ doslej. To je...

15 komentarjev

Povratek rakete tudi za SpaceX še ni rutinski

Slo-Tech - Po treh zaporednih uspešnih povratkih prve stopnje rakete Falcon 9 je SpaceX po včerajšnji izstrelitvi raketo izgubil, kar opozarja, da je vračanje in ponovna uporaba rakete še vedno eksperimentalen postopek. SpaceX je včeraj 16.29 uri po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral v orbito poslal dva komunikacijska satelita (117 West B in ABS-2A) za podjetji Eutelsat in Asia Broadcast Satellite.

Utirjenje satelitov je bil primarni cilj, ki je brezhibno uspel, vrnitev rakete pa zgolj sekundarni, eksperimentalni cilj, saj je postopek še vedno v razvoju. Za primerjavo: SpaceX-u je uspelo raketo vrniti štirikrat od devetih poizkusov, pri čemer so bili uspešni že v vseh možnih kombinacijah (na kopno in ploščad, iz visoke ali nizke orbite). To pot na plavajočo ploščad ni šlo po načrtih.

...

22 komentarjev

SpaceX prvostopenjsko raketo vrača že rutinsko

Slo-Tech - Z nekoliko pretiravanja smemo reči, da SpaceX svoje prvostopenjske rakete na zemljo vrača že po tekočem traku. Konec minulega leta jim je uspel pristanek na kopnem, prejšnji mesec pa tudi na plavajoči ploščadi, kar je neprimerno težje. Včeraj jim je to uspelo ponovno.

Da bo ta tehnologija res uporabna, mora biti predvsem zanesljiva, kar pri vesoljskih poletih ni enostavno. Z včerajšnjo izstrelitvijo rakete Falcon 9 in pristankom prve stopnje na plavajoči ploščadi so postopek uspešno zaključili že tretjič. Prav tako so prvikrat ujeli raketo, ki je satelit ponesla zelo visoko in je posledično letela zelo hitro. Z raketo so namreč v geostacionarno transferno orbito poslali japonski telekomunikacijski satelit JCSAT-14 (prva stopnja seveda ni šla vse...

32 komentarjev

Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Slo-Tech - SpaceX je včeraj proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelil tovorno kapsulo Dragon, ki jo je z Zemlje ponesla raketa Falcon 9. V petem poizkusu je SpaceX uspel doseči popolnoma kontroliran pristanek rakete na plavajoči ploščadi, kar odpira pot do raket, ki jih je mogoče uporabiti večkrat.

Rakete za enkratno uporabo so potratne, kar je bil tudi eden izmed razlogov za zaključek programa Space Shuttle. Brez stopenjskih raket v vesolje pač ne moremo, a lepo bi bilo, če bi lahko prve stopnje ponovno uporabili, za to pa morajo pristati v enem kosu. SpaceX razvija raketo Falcon 9, ki je sposobna tudi tega.

Prvi uspešen poskus je bila izstrelitev lanskega januarja, ko se je Falcon 9 na zemljo vrnil, a ne najbolj nadzorovano ("trd" pristanek...

20 komentarjev

SpaceX uspešno izstrelil satelit, povratek rakete manj uspešen

Slo-Tech - Po tednu dni prestavljanja je SpaceX danes ponoči vendarle izstrelil raketo Falcon 9, na kateri je satelit, namenjen za geostacionarno orbito. Povratek prvostopenjske rakete na ladjo pa je bil po pričakovanjih neuspešen, čeprav je SpaceX decembra takšno raketo že kontrolirano vrnil na kopno.

Glavna naloga misije je bila seveda v vesolje poslati telekomunikacijski satelit za podjetje SES, kar jim je tudi uspelo. Ne sicer v prvo, ampak šele v petem poizkusu. Prvikrat bi bili morali poizkusiti že 24. februarja, pa so zaradi težav s črpanjem tekočega kisika izstrelitev odpovedali. Podobno se je zgodilo še štiri dni pozneje, še dva poizkusa pa so odpovedali enkrat zaradi kombinacije težav in enkrat zaradi neprimernega vremena.

Za razliko od prejšnjih uspešnih izstrelitev to pot potrebujejo...

6 komentarjev

Falcon 9 uspešno pristal in se prevrnil

Space - SpaceX je včeraj izstrelil misijo CRS-6, s katero so v plovilu brez posadke Dragon na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljali nekaj manjših satelitov (Arkyd 3 in Flock-1e) ter redne zaloge za obratovanje ISS in bivanje na njej, skupno dve toni tovora. Pomembnejši del misije pa je bil to pot tisti, ki ni šel na ISS, temveč se je vrnil na zemljo.

Sveti gral vesoljskih poletov so rakete za ponovno uporabo, kar pri stopenjskih raketah ni enostavno doseči. Da tovor pride v orbito, je treba prazne stopnje rakete odmetavati, pri čemer je lepo, če je povratek na Zemljo nadzorovan. To želi doseči Elon Musk v svojem podjetju SpaceX. Januarska izstrelitev CRS-5 z raketo Falcon 9 je šla po načrtih, le povratek rakete Falcon 9 se ni posrečil. Prvo stopnjo rakete bi morali...

50 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev