»

Našima hekerjema grozi ameriški zapor

vir: Pixabay

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Washingtonu je sporočilo, da so vložili obtožnico proti četverici, osumljeni kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar, kraje identitet, vdiranja in izsiljevanja, vse to v povezavi s spletnim forumom Darkode. Med njimi sta tudi dva prebivalca naše države, in sicer Matjaž Škorjanc iz Maribora, znan tudi po vzdevku Iserdo, drugi pa je Mentor Leniqi iz Gorišnice, sicer srbski državljan. Poleg njiju sta med obtoženimi še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick. Mccormicka je ameriška policija pridržala že lani, trojica tujcev pa je za zdaj še na svobodi, sodišče pa je izdalo nalog za njihovo aretacijo.

Obtožnica jih dolži, da so od leta 2008 pa vse do 2013 kradli osebne...

88 komentarjev

Kralj spama po petih letih obsojen na poltretje leto zapora

Sanford Wallace

Slo-Tech - Na Sanforda Wallacea, samooklicanega kralja spama, smo skorajda že pozabili, saj se je v mediji nazadnje znašel leta 2011, ko je ameriško tožilstvo zoper njega vložilo kazensko obtožnico zaradi 27 milijonov poslanih spamerskih sporočil. Po petih letih je postopek končan. Wallace je bil obsojen na dve leti in pol zapora ter plačilo 310.000 dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leti 2008 in 2009, ko je med novembrom in marcem prek 500.000 računov na Facebooku poslal 27 milijonov spamerskih sporočil. Wallace je nezakonito pridobil prijavne podatke za te račune, s svojim...

19 komentarjev

Kitajski preprodajalec programov v ZDA obsojen na 12 let zapora

Bloomberg - V ZDA so obsodili kitajskega državljana, ki je razpečeval programsko opremo in si s tem pridobil precejšnjo protipravno premoženjsko korist. V zaporu bo moral preživeti 12 let. Obsojena je bila tudi njegova žena, ki mu je pomagala.

Primer je zanimiv, ker gre za eno najvišjih kazni in ker je obsojeni 36-letni Xiang Li kitajski državljan, ki je kazniva dejanja opravljal iz Kitajske. Po besedah tožilstva gre za prvi primer, kjer je bil obsojen tuji državljan, ki je svoje početje opravljal izključno v tujini. Toda preprodajal je programsko opremo, ki je last ameriških podjetij, od koder so bili tudi njegovi kupci. To pa je že dovolj, da se je v primer vmešalo ameriško pravosodje.

Lija so aretirali junija 2011, ko je...

18 komentarjev

Začenja se kazenski postopek zoper kralja spama

Sanford Wallace

PC Magazine - V ZDA se je začel postopek zoper znanega spamerja Sanforda Wallacea, ki si je nadel nadimek kralj spama in se že poldrugo desetletje ukvarja s služenjem denarja z razpošiljanjem spama. Med leti 2008 in 2009 je zlorabil tudi omrežje Facebook, prek katerega je z uporabo prijavnih podatkov uporabnikov, pridobljenih v ribarskih napadih (phishing), poslal 27 milijonov spamerskih sporočil.

Uporabnikom in njihovim prijateljem je na zid na Facebooku lepil reklamna sporočila, zaradi česar ga je Facebook izključil. Denar je dobil od oglaševalcev, saj so ljudje klikali na sporočila,...

27 komentarjev

Še en spamer oglobljen

Kraljestvo spama

vir: The Age
The Age - Na vsesplošno zadovoljstvo so na križ pribili še enega plodnega spamerja, ki je bil odgovoren za dobršen del spama v naših nabiralnikih. Lance Atkinson iz Christchurcha v Novi Zelandiji, ki je zadnja leta sicer živel v Avstraliji, je bil obsojen na plačilo 16 milijonov dolarjev kazni zaradi razpošiljanja spama. Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je že lani zamrznila njegovo premoženje, ko so uvedli preiskavo, sedaj pa ga izdatno je oglobila.

Atkinson je sicer že pred tem priznal pošiljanje spama, za kar ga je novozelandsko sodišče kaznovalo s 100.000 dolarji (50.000 evrov), kar se je Američanom zdelo premalo. Nič čudnega, saj so z dvema milijonoma spamerskih sporočil, ki so jih poslali...

11 komentarjev

Facebook iztožil 711 milijonov dolarjev

Največji spamer

CNet - Facebook je v boju proti ribarjenju februarja letos vložil tožbo zoper spamerskega kralja Sanforda Wallacea in še dva pomočnika, ker naj bi ti z ribarjenjem od uporabnikov zbrali podatke za dostop do njihovih računov pri Facebooku. Te so nato uporabljali za razpošiljanje spama prek omrežja.

Kalifornijsko sodišče je včeraj izreklo sodbo, s katero je ugotovilo, da je Wallace kršil Can-Spam Act in preliminarno prepoved uporabe Facebooka, zaradi česar mora plačati 711 milijonov dolarjev odškodnine. Facebookov prvi pravnik Sam O'Rourke je dejal, da...

13 komentarjev

Ralsky se je izrekel za krivega

Alan Ralsky

Slashdot - Alan Ralsky je ime, ki ga verjetno pozna vsak skrbnik filtrov proti spamu in administrator strežnikov, saj je eden izmed najbolj dejavnih spamerjev na svetu. Prvikrat je bil v zaporu že leta 1992, takrat za 50 dni zaradi prodaje neregistriranih vrednostih papirjev, kasneje pa je bil obsojen še mnogih kaznivih dejanj.

Te dni je v svojo kartoteko bržkone dodal naslednji žig, saj se je s skupaj s še štirimi kompanjoni izrekel za krivega v postopku, ki teče na sodišču v Detroitu. V njem peterici očitajo načrtovanje in izvedbe mednarodne delniške prevare, nekaterim posameznikom pa še pranje denarja in kršenje zakona proti spamu (CAN-SPAM).

Glavna obtožba je bila zaradi tako imenovane taktike pump and dump, kjer so ljudem prek...

8 komentarjev