»

Je učenje pisanih črk še smiselno?

i-programmer - Naslednji generaciji finskih prvošolčkov (2015/16) očitno več ne bo potrebno vaditi malih in velikih pisanih črk. V prenovljenem učnem načrtu namreč ta del več ne bo obvezen, saj ga bosta zamenjala učenje pravilnega (desetprstnega, slepega) tipkanja po tipkovnici oz. učenje tipkanja na mobilnih telefonih.

Gre se za trend v izobraževanju, ki zadnje čase dobiva veliko podpore in izvira iz preprostega dejstva, da ljudje vedno manj ročno pišemo. Pa če že, velika večina več ne uporablja več pristne pisane pisave (37%, sodeč po eni od študij), ampak hibrid med njo in pisano (55%, 8% piše samo tiskane črke). Za današnjo mladino to seveda velja še toliko bolj. Namesto tega se toliko več tipka. Zato se zdi toliko bolj smiselno,...

133 komentarjev

Večina gesel ni varnih

RockYou celo ni dovoljeval posebnih znakov

vir: HotHardware
HotHardware - Varnostno podjetje Imperva je podrobneje analiziralo bazo 32 milijonov gesel, ki so postala javna zaradi varnostne luknje na strani RockYou.com in prišli do nadvse zanimivih ugotovitev. Večina gesel je daleč od varnih in zanje pravzaprav ni potrebno razbijanje, saj je dokaj visoka verjetnost za pravilen rezultat že ugibanje. Deset najpogosteje uporabljanih gesel v bazi je (številka v oklepaju pove število uporabe):
  • 123456 (290,731)
  • 12345 (79,078)
  • 123456789 (76,790)
  • Password (61,958)
  • iloveyou (51,622)
  • princess (35,231)
  • rockyou (22,588)
  • 1234567 (21,726)
  • 12345678 (20,553)
  • abc123 (17,542)
Skoraj tretjina gesel je tako dolgih le 6 ali celo manj znakov, skoraj dve tretjini jih vsebuje zaporedje številk oz. črk (npr. qwerty, 20. najpogostejše geslo z dobrimi 13.000...

46 komentarjev

Nov manjši fićr™ v forumu

Slo-Tech - Ker ste nekateri res pretiravali s podpisi, smo se odločili, da bo potrebno urediti tudi to področje vašega umetniškega udejstvovanja. Od sedaj naprej so podpisi lahko dolgi največ tri vrstice ter največ osemdeset znakov na vrstico. Vsi podpisi, ki ne ustrezajo umetniškemu kriteriju, bodo po krajšem prehodnem obdobju odstranjeni.

33 komentarjev

SATA trdi diski

OC Workbench - Novejše matične plošče že dolgo podpirajo Serial ATA, a trdih diskov ni in ni bilo. No, med prvimi so zbrali pogum pri Seagateu in izdali serijo SATA trdih diskov. Prav te trde diske so si tokrat ogledali na OC Workbench.

Poleg njihove hitrosti je velika prednost tudi kablovje, saj ne uporabljajo standardnih 80-žilnih flat kablov, temveč tanke in okrogle kable, ki pripomorejo k boljši prevetrenosti ohišja. Diski serije Baracuda imajo kapaciteto 80 GB ter 120 GB. Vsi trdi diski se vrtijo pri 7200 obratih na minuto in imajo 8 MB predpomnilnika, v delovanju pa dve sekundi preživijo pod obremenitvijo 63G (naj bi). Članek je poln benchmarkov in testov, ki vas lahko prepričajo v njihove sposobnosti. Diski so primerni tudi za tiste, ki nimate SATA krmilnika, saj prav tako dobro delujejo v ATA100 načinu. Klik!

0 komentarjev

Zbirka trikov in napotkov za optimizacijo Windowsov

Jaz - Andrej mi je danes poslal eno res uporabno povezavo, ki jo moram res deliti z vami. Gre za ogromno stran, ki je polna najrazličnejših trikov in napotkov za optimizacijo in boljše delo z Windows (9x, NT, 2k...) operacijskimi sistemi. Stran je resnično grda in zabasana, toda odlične vsebine jih res ne gre odrekati. Res vam moram predlagati, da zberete pogum in se poglobite vanjo... izplačalo se bo! Še enkrat thnx, Andrej!

3 komentarji

Vesela novica...

Jaz - Danes sem zbral pogum in ukinil preverjanje velikih in malih črk. Tako, da od sedaj naprej ni več pomembno s kakšnimi črkami se logirate. Vsak, ki mi od danes naprej izjavi, da mi sistem ne dela, ker njemu vrača "napačno geslo", bo ustreljen.[:D]

6 komentarjev

Obvestilo

Jaz - Zaradi še vedno visoke uporabe @email.si e-mailov, vas ponovno obveščam, da zaradi nepripravljenosti siola, da bi uredil DNS reverse lookup, pošiljanje emailov z našega serverja na email.si NE DELUJE. Do rešitve tega problema uporabljajte druge naslove... In ponovno: Skripta za prijavo RAZLIKUJE VELIKE in male ČRKE. Zato le-te pišite TOČNO tako, kot ste jih napisali pri vnosu novega uporabnika (z vsemi VELIKIMI in malimi ČRKAMI ter PRESLEDKI vred). Zahvaljujemo se za razumevanje.

5 komentarjev

Obvestilo

Jaz - Ponovno vas obveščamo, da sistem pri prijavi RAZLIKUJE VELIKE in male ČRKE. V primeru, da takoj po vnosu novega uporabnika sistem javi "Napačno geslo", to pomeni, da NISTE PRAVILNO vnesli svojega uporabniškega imena in gesla (z vsemi velikimi in malimi črkami ter presledki vred)[:D]

4 komentarji