»

Vabljeni na majsko srečanje Open data v Ljubljani

podcrto.si - Ta petek, 27. maja bo ob 18. uri v Kreativnemu centru Poligon na Tobačni 5 drugo letošnje Open data srečanje.

Open data srečanja so redna neformalna srečanja posameznikov in ustvarjalcev projektov, ki se ukvarjate z zbiranjem, analizo, vizualizacijo in omogočanjem prostega dostopa do podatkov. Srečanja so odprta za vse, tudi tiste, ki bi se s temo radi šele seznanili ali spoznali ostale člane #OpenData skupnosti.

Vsako srečanje ponuja tudi možnost neformalne predstavitve projektov, ki so na kakršen koli način povezani z odprtimi podatki. Tokrat boste lahko udeleženci poslušali tri predstavitve:

  • Jure Čuhalev bo na konkretnih primerih predstavil Dobre prakse pri shranjevanju in objavljanju odprtih podatkov. Vsi si želimo več odprtih podatkov in njihovo...

7 komentarjev

Poglejte v podatke iz CERN-a

Slo-Tech - Eksperimenti, ki jih poganjajo v velikem hadronskem trkalniku v CERN-u, proizvajajo ogromne količine podatke, ki jih znanstveniki analizirajo in iz njih občasno izluščijo dokaze za obstoj na primer Higgsovega bozona. Kogar pobliže zanima, kako so videti surovi rezultati, si jih lahko sedaj pogleda, saj je kolaboracija CMS (Compact Muon Solenoid) v javno rabo poslala 300 TB podatkov, kar predstavlja približno polovico vseh zbranih podatkov.

To ni za velike javno financirane projekte nič neobičajnega, saj je navada, da se po analizi podatkov in objavi vseh relevantnih člankov vse podatke spusti v javnost. Nazadnje so v javnost 27 TB podatkov poslali novembra 2014, tokratna zbirka pa...

4 komentarji

Dogodek - Prvi CocoaHeads Slovenia Meetup

Slo-Tech - V četrtek, 5. februarja se bo ob 18.00 odvijal prvi CocoaHeads Slovenija Meetup, prostor za katerega so prijazno odstopili v kreativnem centru Poligon na Tobačni ulici 5 v Ljubljani. CocoaHeads je mednarodna skupina, ki združuje razvijalce na Applovih iOS in OS X plaformah in razvoj aplikacij za jabolčne naprave bo tema tudi tega srečanja.

Na prvem srečanju bomo ob nekaj krajših predavanjih izmenjali mnenja o tehnologijah, praksah in programskih jezikih. Pripravili smo tri predavanja: Matej Bukovinski bo predstavil PSPDFKit, Dal Rupnik bo predstavil kako rešuje Continuous Integration, Goran Blažič pa bo razložil Background Sync. Za konec bomo nekaj časa preživeli še skupaj ob pijači, ki bo na voljo v baru.

Na dogodek je vabljen vsakdo, ki ga zanimata platformi iOS in OS X. Zaradi lažje organizacije smo organizirali prijave na CocoaHeads Meetup, udeležba je brezplačna!

3 komentarji

Na internetu brezplačno dostopni rokopisi in knjige iz starega in srednjega veka ter raziskave Svetovne banke

Ars Technica - Univerza v Oxfordu in Sveti sedež sta napovedala načrt, po katerem bodo v prihodnjih štirih letih digitalizirali poldrugi milijoni strani različnih starih tekstov in knjig, ki so bili ustvarjeni pred 16. stoletjem. Po digitalizaciji, ki bo stala okrog dva milijona funtov in jo financira Fundacija Polonsky, bodo digitalizirana dela brezplačno dosegljiva na internetu.

Približno dve tretjini del bo...

17 komentarjev

Objavljen poziv Open Data Challenge

Open Data Challenge

Slo-Tech - Tri organizacije, ki se ukvarjajo z odprtim dostopom do podatkov, Open Knowledge Foundation, Open Forum Academy in Share PSI so objavile poziv za zbiranje idej, aplikacij, vizualizacij in drugih obdelav javno dostopnih podatkov. Ponujajo tudi nagrade za javno objavo novih naborov podatkov s strani državnih organov. Med glavnimi sponzorji so Google, IBM, Microsoft in Talis.

V okviru natečaja Open Data Challenge ponujajo nagrade v skupni vrednosti 20.000 EUR. Rok za prijavo se izteče 5. junija, prijavijo se lahko državljani EU ali organizacije, ki imajo sedež v EU.

1 komentar

Kiberpipa, sezona

Slo-Tech - V torek vas ob 18.30 vabimo na predavanje o OpenStreetMap, projektu prostega zemljevida celega sveta, ki ga lahko vsakdo ureja. Še vedno nastaja in se hitro razširja. OSM ustvarja in ponuja proste kartografske podatke, predvsem zemljevide mest, in jih daje v splošno javno rabo pod licenco Creative Commons.
Projekt OpenStreetMap bomo predstavili z predavanjem in pozvali k srečanju vse, ki so že ali pa bi še radi prispevali k prostemu kartiranju Ljubljane. K sodelovanju vas bo nagovarjal Luka Frelih.

Ob 20.00 sledi otvoritev prostorske...

14 komentarjev