»

Kako je Burger King ugrabil Googlovega Asistenta za lastno promocijo

Ars Technica -
»OK Google, kaj je v Whooper burgerju.« Tako se konča televizijska reklama verige restavracij s hitro prehrano Burger King, ki so jo prvič na malih ekranih predvajali včeraj. Po eni strani je reklama genialna – zadnji izrečeni stavek je namreč prek televizijskih ekranov sprožil googlovega AI sistema na vseh pametnih telefonih, ki so bili v času predvajanja dovolj blizu zvočnikov. In googlov asistent je začel naštevati sestavine Whooperja. Vendar je mašilec žil tokrat očitno šel predaleč.

Prvi je udaril internet

Takoj po prikazu prvega oglasa na televiziji so forumi, twitter in druga spletna družabna omrežja napovedala vojno Burger Kingu. Hitro je postalo jasno, da googlov asistent dobiva podatke o sestavinah Whooperja iz Wikipedije. In posledično je stran...

22 komentarjev

Google pomotoma pobrisal domače usmerjevalnike nekaterih uporabnikov

Slo-Tech - Da so naprave, ki so povezane v oblak, na milost in nemilost prepuščene ponudniku oblačne infrastrukture, vemo že nekaj časa, a so incidenti za zdaj še zelo redki. Kaj lahko gre narobe tudi po pomoti, pa še vedno povzroči obilico nevšečnosti, so ugotovili lastniki Googlovih usmerjevalnikov OnHub in Wifi. Ti so se jim popolnoma ponastavili, tako da so v postopku izgubili vse lastne nastavitve. Uporabniki so to ugotovili, ko so nenadoma ostali brez povezave z internetom.

Do težav je prišlo zaradi napake v Googlovem oblaku, za kar se je velikan iz Mountain Viewa že opravičil. A preproste rešitve ni, saj morajo vsi prizadeti ročno ponovno nastaviti svoje naprave. To ni tako trivialno, saj imajo nekateri precej obsežna domača omrežja s kopico nastavitvami - statične IP-naslove, preusmerjanje vrat...

23 komentarjev

Googlov nov brezžični usmerjevalnik preprosto Wifi

Slo-Tech - Dobro leto dni je minilo od predstavitve prvega Googlovega brezžičnega usmerjevalnika, ki so ga poimenovali OnHub. Čisto soliden kos strojne opreme je stal 200 dolarjev, a še do danes ni izpolnil vseh pričakovanj, ki smo jih imeli zaradi Googlovih obljub. Podpora IPv6 in NAT loopbacku še vedno manjka, USB-priključek je nefunkcionalen itd. Namesto resne nadgradnje, ki bi te pomanjkljivosti odpravila, bo Google na tiskovni konferenci 4. oktobra predstavil nov brezžični usmerjevalnik, ki se bo zelo verjetno imenoval kar Google Wifi. Stal naj bi 130 dolarjev.

Tehnične specifikacije seveda še vedno niso znane, pričakujemo pa, da bo odpravil vrsto naštetih pomanjkljivosti, ki jih ima OnHub. OnHub so pač mimogrede razvili v ekipi Google Fiber in Chrome, medtem ko sedaj vajeti prevzela skupina...

7 komentarjev

Googlov nov operacijski sistem Fuchsia

Slo-Tech - Google bo široki paleti platform, ki so jih razvili, dodal še eno. Na GitHubu se je pojavil nov projekt z imenom Fuchsia, ki je sodeč po opisu nov operacijski sistem. To seveda ni prvi operacijski sistem, ki ga Google razvija, je pa prvi, ki ne bo temeljil na Linuxovem jedru. Uporablja novo jedro Magenta, ki je namenjeno internetu stvari (IoT) in sloni na LittleKernel. Magenta je narejena tako, da omogoča preprost in učinkovit prenos z malega na veliko, tako da lahko teče na vgradnih napravah, pametnih telefonih, namiznih računalnikih itd.

Za uporabniški vmesnik uporabljajo Flutter, glavni programski jezik je Dart, Escher pa skrbi za dobro grafiko. Magenta podpira tako ARM kakor klasično PC-arhitekturo, oboje v 32 in 64 bitih. Google še ni razkril, kakšna prihodnost...

18 komentarjev

Google želi v dnevne sobe s Chirpom

Slo-Tech - Ko je Amazon postavil samostoječo verzijo asistenta, ki opravlja podobno funkcijo kot Applova Siri, in ga poimenoval Echo, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo želel v naše dnevne sobi priti tudi Google. Echo je medtem razpadel na Dot in Tap, zato pa je v povojih Googlov Chirp.

Za zdaj je vse skupaj še neuradno in skrivnostno, a viri blizu podjetja so za Recode povedali, da bo naprava z zdaj še kodnim imenom Chirp podobna Googlovemu usmerjevalniku OnHub. Chirp bo nared še letos, a ne dovolj zgodaj, da bi ga predstavili že na letošnji konferenci Google I/O, ki bo potekala prihodnji teden. Bodo pa verjetno pokazali, kaj vse je z ustrezno strojno in programsko opremo moč storiti - torej nekakšen neuradni demo Chirpa.

...

35 komentarjev

Amazon Echo odslej kot Echo Dot in Tap

Slo-Tech - Amazonov inteligentni črni cilinder Echo, ki stoji v sobi in tiho posluša, dokler ne sliši ključne besede, nato pa zmore tudi kaj povedati ali zaigrati, je dobil naslednika. Dva, izmed katerih vsak opravlja približno polovico tistega, kar je znal Echo. Prvi se imenuje Echo Dot in raje posluša, drugi se imenuje Tap in bolje igra. Znata pa oba oboje.

Echo Dot je pomanjšan oziroma pristrižen Echo, ki meri v višino le še dober decimeter. Načeloma zna isto kot Echo, pri čemer je mikrofon enake kvalitete in je kot v Echu ves čas v pripravljenosti, da sliši ključno besedo, medtem ko so zvočniki manjši in slabši. Stane 90 dolarjev, torej pol manj od Echa.

Druga polovica...

2 komentarja

Amazon bi polepil vaše stanovanje

Amazon - Amazon si želi na vse načine priti v dnevno sobo. Po elektronskem mikrofonu Echo, ki posluša dogajanje v sobi in želi postati družinski član, so predstavili fizične gumbe za naročilo različnih izdelkov, ki naj si jih nalepimo po stanovanju. Ker so idejo predstavili 1. aprila, najprej ni bilo jasno, ali gre za potegavščino ali ne. Sedaj vemo, da Amazon misli resno.

Amazon Dash Button, kot se naprava v velikosti zavojčka žvečilnih gumijev imenuje, lahko naročijo uporabniki Amazon Prime. Če so izbrani v preizkusni program, dobijo te fizične gumbe, ki jih nalepijo na ustrezna mesta v stanovanju. Vsak je namenjen naročilu točno določenega izdelka v točno določeni količini, ko jo lahko nastavimo prek mobilne aplikacije. Gumbi...

12 komentarjev

Amazon predstavil WorkMail

Amazon - Amazon je v sklopu svojih Amazon Web Services danes predstavil WorkMail, ki podjetjem ponuja enostavne storitve za elektronsko pošto in koledar. Gre za neposredno konkurenco Gmailu in Google Calendarju oziroma Microsoftovemu Exchangeu.

Ena izmed pomembnih odlik WorkMaila je šifriranje, saj so vsi podatki med prenosom šifrirani. Storitev omogoča elektronsko pošto, urejanje in sinhronizacijo koledarjev med sodelujočimi, pripenjanje opravil, urejanje seznamov in imenikov ter še nekaj malenkosti.

WorkMail bo podjetja stal štiri dolarje na uporabnika (ali šest dolarjev v kompletu z WorkMail in WorkDocs ter 200 GB prostora) in vsakemu ponuja 50 GB prostora za elektronsko pošto. Hkrati se WorkMail globoko integrira v ostale Amazonove storitve, denimo v podatkovno shrambo Zocalo (WorkDocs, torej konkurenca Dropboxu...

14 komentarjev

Amazon Echo

vir: Amazon
Amazon - Amazon je predstavil novo elektronsko napravo, ki jo lahko še najbolje opišemo kot samostoječi Siri podoben asistent. Echo je četrt metra visok črn cilinder, ki se vključi v elektriko in mirno čepi nekje v prostoru, kjer posluša ukaze in jih izpolnjuje. Ima sedem mikrofonov in več zvočnikov, tako da sliši ukaze iz celega prostora in se nanje glasovno odziva. Krmiliti jo je mogoče tudi z aplikacijo za Fire OS ali Android ali z osebnega računalnika.

Echo je prek Wi-Fi povezan z internetom in prek Bluetooth s prenosnimi napravami, da lahko predvaja tudi glasbo. Njegove sposobnosti prikazuje Amazonov reklamni videospot, ki je sicer zaigran in...

52 komentarjev

Google začenja javno beta testiranje storitve Music

vir: CNet
The New York Times - Poldrugi mesec po začetku internega testiranja je Google pripravljen, da začne javno beta testiranje svoje nove storitve Google Music. Začetek javne preizkušnje sovpada z današnjo konferenco Google I/O, ki se bo čez nekaj ur začela v San Franciscu.

Google Music Beta bo delovala podobno kot Amazon Music, le da naj bi hranila več glasbe. Tudi Google ni uspel skleniti dogovora z nobeno izmed velikih založb, kar nekoliko omejuje uporabnost. Uporabniki bodo tako morali najprej v oblak prenesti svojo glasbo, ki jo bodo nato lahko poslušali na osebnih računalnikih in napravah z Androidom. Posamezen uporabnik lahko shrani do 20.000 skladb.

Pri tem je moral Google (pa tudi Amazon) izvesti nekaj...

29 komentarjev