»

Nov test - primerjava osmih grafičnih kartic

Slo-Tech - Končno sem za vas spisal test osmih grafičnih kartic. Vse od njih podpirajo tehnologije DirectX 8.0, so grajene v 0.15 mikronski tehnologiji, imajo vsaj 64 megabajtov pomnilnika, a se vseeno njihove cene gibljejo med sprejemljivimi 20.000 ter glomaznimi 120 tolarskimi tisočaki. ATi Radeon 9700 PRO, Sis Xabre, nVidia Geforce 4 Ti 4200, 4400, 4600, Radeon 9000 PRO ter 9000 128 MB in Matroxova Parhelia. Vse pod eno konfiguracijo, združene v medsebojnem boju. Branje testa obvezno. Prebij se, kdor se more [:D]. Klik!

41 komentarjev

Grafična kartica za PCI vodilo

X-Bit Labs - Čeprav je dandanašnji vodilo AGP v vseh novejših računalnikih, se še vedno kje najde kdo, ki bi potreboval grafično kartico na PCI vodilu, ali zato, ker je računalnik star, ali pa zato, ker bi rad imel v računalniku še eno grafično kartico in okoli sebe kup monitorjev. Rešitev ponuja podjetje CP Technology s svojo RV25P-B3, ki bo, kot kaže, najhitrejša PCI grafična kartica vseh časov. Na njej bo namreč tiktakal ATIjev Radeon 9000 na 250 MHz, družbo mu bo delalo 64 MB DDR SDRAMa na 400 MHz. Na kartici bodo še priključki D-Sub, DVI-i in TV-out ter podpora več monitorjem prek HydraVision programja.

Jah, bomo videli, kako se bo zadeva prijela ... za igračarje po moje ne bo. Seveda pa gre počakati na prve teste.

7 komentarjev

SiS gre na 0.13 mikronov

DigiTimes - Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so najavili, da se bodo v tretji četrtini tega leta začeli postopoma preusmerjati na proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov. Postopoma zato, ker sprva še ne bodo uporabljali bakrenih povezav, ampak bodo le-te v proizvodnjo vključene šele leta 2003. Trenutno pri SiS proizvedejo kar 50 % čipov že z 0.15 mikronsko tehnologijo (novejši nabori, čipi Xabre), medtem ko se nabori SiS645 še vedno proizvajajo s staro 0.18 mikronsko tehnologijo. Pri SiS obenem še dodajajo, da bo tudi Xabre 600, ki ga trenutno še vneto pričakujemo, še vedno 0.15 mikronski, medtem ko bo Xabre II, ki naj bi na tržišče prišel nekje pred koncem tega leta, najverjetneje prvi SiS-ov čip, ki bo proizveden z novo 0.13 mikronsko tehnologijo.

0 komentarjev

Ati znova marca

X-Bit Labs - Atijev novi čip RV250 naj bi po neuradnih podatkih izšel marca naslednje leto. Specifikacije na kratko:
- 0,15 mikronov;
- 4 cevovodi;
- 300 - 350 MHz ura procesorja;
- DDR ali SDR pomnilnik pri 230 oziroma 300 MHzjih;
- in nove/stare funkcije: HyperZ II in TrueForm enota, FSAA, Vertex Shader, HydraVision ter DirectX 8.1.

5 komentarjev

ATI Radeon 7500 počasi v trgovinah

X-Bit Labs - ATI je najavil, da bo v kratkem poslal v trgovino svojo šibkejšo izvedenko Radeona 2 - 7500, ki se bo od starih Radeonov razlikovala samo v 0.15 mikronski tehnologiji in podpori HydraVision tehnologiji, ki omogoča sliko na več monitorjih. Specifikacije grafične kartice so naslednje:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave

  • 2 cevovoda (pipelines)

  • 290MHz hitrost grafičnega čipa

  • 550MHz DDR SDRAM

  • 64MB DDR SDRAM - 128 bitno vodilo

  • D-Sub out, DVI out in TV-Out

Cena teh kartic bo 199 $ in bo konkurirala GeForce3 Ti 200 karticam. Kaj pa Radeon 8500? Po zadnjih podatkih, naj bi ta veliko bolj zanimiva izvedenka prišla v trgovine sredi tega meseca.

3 komentarji

Nov RDRAM

X-Bit Labs - Čeprav je danes tržišče zelo počasi požira DDR SDRAM in skorajda sploh ne kupuje RDRAM-a, je Samsung izdal novo generacjo tega pomnilnika.
Prva generacija Samsungovega RDRAM-a je bila izdelana v 0.19 mikronski tehnologiji, druga v 0.17 mikronski in današnja, najnovejša v 0.15 mikronski tehnologiji izdelave. Ste že opazili, da na tržišču ni 256MB RDRAM modulov? To pa zato, ker dosedanja tehnologija izdelava tega ni dopuščala. Čipi so bili namreč preveliki, da bi na njih lahko spravili 256MB. Z 0.15 mikronsko tehnologijo se to spremeni. Samsung bo nareč do konca leta začel s prodajo 256MB RDRAM modulov.
S tem, ko je prešel na 0.15 mikronsko tehnologijo se je zmanjšalo še nekaj, ne samo velikost čipa, ampak tudi cena proizvodnje. Cena proizvodnje treje generacije RDRAM-a bo za 30% cenejša kot cena proizvodnje druge generacije RDRAM-a. In tu se še ne konča! Ob koncu leta bo Samsung prešel na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar bo pocenilo stroške izdelave za dodatnih 20% - 30%....

0 komentarjev

ATI kupil HydraVision tehnologijo

X-Bit Labs - Mogoče je nekaterim ta novica že znana, vendar jo bom vseeno objavil. Kaj mislite, kateri dve tehnologiji sta zadnje čase potiskali v ospredje Nvidio in Matrox? Odgovor je zelo preprost: Nvidia je blestela s svojo Twin View tehnologijo, in Matrox s svojo Dual Headom. Če odštejemo STMicro, je edini proizvajalec, ki ni imel tehnologije za prikaz na več monitorjih, ostal ATI. Vendar nič več. Tudi ATI hoče iti v korak s časom, zato so z Appian Graphics opravili 2 milijona $ vreden nakup HydraVision programov in tehnologije, blagovne znamke ter nekaterih patentov, ki omogočajo prikaz na večih monitorjih.
Komaj čakam, da vidim, kako se bo nova tehnologija obnesla proti Nvidiini in Matroxovi.

3 komentarji

Načrti proizvajalcev RAM-a

X-Bit Labs - Zaradi izjemno nizkih cen RAM-a so proizvajalci prisiljeni, da malce preuredijo proizvodnjo. Ravno zaradi prenizke cene RAM čipov ne bomo tako kmalu ugledali proizvodnje, ki bo temeljila na 300 mm silicijskih vaferjih (material, iz katerega so narejeni čipi). Po podatkih na X-bit labs bomo proizvodnja čipov, ki bodo bazirali na 300 mm vaferjih stekla šele v Q1 leta 2002. Čeprav te proizvodnje ne bomo videli še kar nekaj časa, pa bomo prav kmalu videli druge izboljšave proizvodnje:
  • 90 % Samsungove proizvodnje pomnilniških čipov bo septembra baziralo na 0.15 mikronski tehnologiji

  • Micron ima najavljen prehod na 0.15 mikronsko tehnologijo izdelave že za konec leta 2001

  • Tudi Hynicx namerava prilagoditi 50 % svoje proizvodnje 0.15 mikronski tehnologiji izdelave čipov konec leta 2001

  • Infineon bo šel še korak dlje. Svojo proizvodnjo RAM-ov bo prilagodil 0.14 mikronski tehnologiji izdelave čipov

  • Za tekmeci noče zaostati niti Elpida in ostali manjši tajvanski proizvajalci, ki imajo prav...

1 komentar

Informacije o Radeon-u 2

Digit Life - Dolgo pričakovani ATI-jev Radon 2 bo izšel v petih različicah. Te bodo:
  • R200
    • 4. teksturni cevovodi, 250MHz frekvenca jedra, 0.15 mikronska tehnologija izdelve, podpora DirectX 8.1, podpora HydraVision tehnologiji (dva procesorja na eni kartici; MAXX). Prvi vzorci maja. Masovna produkcija septembra.
  • RV200
    • Dva teksturna cevovoda, 250MHz frekvenca jedra, 0.15 mikronska tehnologija izdelve, podpora HydraVision tehnologiji (dva procesorja na eni kartici; MAXX). Prvi vzorci maja. Masovna produkcija septembra.
  • RL300
    • 4. teksturni cevovodi, 0.15 mikronska tehnologija izdelve, podpora DirectX 9, podpora HydraVision tehnologiji (dva procesorja na eni kartici; MAXX). Prvi vzorci v zadnji četrtini leta (Q4).
  • RV300
    • 4. teksturni cevovodi, 300MHz frekvenca jedra, 0.15 mikronska tehnologija izdelve, podpora DirectX 9, podpora HydraVision tehnologiji (dva procesorja na eni kartici; MAXX). Prvi vzorci v zadnji četrtini leta (Q4).
  • R300
    • 8 teksturnih cevovodov, 300MHz frekvenca jedra (ali celo več), 0.15...

    15 komentarjev