»

Foxconn kupuje Belkin, Wemo in Linksys

Slo-Tech - Tajvanski Foxconn, ki ga v glavnem poznamo kot največjega pogodbenega proizvajalca elektronike na svetu in glavnega Applovega dobavitelja, ne skriva, da si že dlje časa želi iz lon poslov prestopiti stopničko više. Tja se seveda najhitreje zavihtijo z nakupom kakšnega uveljavljenega podjetja. Tako je Foxconn pred dvema letoma kupil Sharp, sedaj pa je ponovno šel po nakupih. Tarča je podjetje Belkin, ki ima tudi blagovne znamke Linksys in Wemo.

S prevzemom, za katerega Foxconn pripravlja 866 milijonov dolarjev, bo postal pomemben igralec na trgu telefonov, omrežne opreme, domače pametne elektronike in tablic. Toda preden bo prevzem dokončan, mora Foxconn dobiti še uradno dovoljenje oblasti. To ni več samo formalnost, saj je v začetku tega meseca Trump blokiral...

31 komentarjev

Foxconn vendarle kupil Sharp

Terry Gou, direktor Foxconna

Slo-Tech - Po nepričakovanem zastoju v pogajanjih se je Foxconn naposled vendarle odločil, da prevzame Sharp. Za večinski delež v podjetju bodo odšteli 3,5 milijarde dolarjev, kar je za približno milijardo dolarjev manj, kot so ponujali februarja. Razlog je isti, kot je tudi povzročil skorajšnji odstop do pogajanj - Sharp je v slabši kondiciji, kot je kazalo na prvi, grozi pa mu 3,1 milijarde dolarjev dodatnih obveznosti, za katere pred tem niso imeli oblikovanih ustreznih rezervacij. Foxconn je zato konec februarja sporočil, da bodo podjetje še enkrat natančno pregledali (due diligence) in se nato odločili, ali bodo nadaljevali.

Foxconn bo dobil 66-odstotni delež Sharpa, so se dogovorili v končni verziji sporazuma. Poleg tega bo...

2 komentarja

Pri Foxconnovem prevzemu Sharpa v zadnjem hipu rumena luč

Slo-Tech - Čeprav smo v začetku meseca pisali, da je dogovor med Foxconnom in Sharpom o prevzemu slednjega praktično dokončan, in čeprav je danes zjutraj Sharp na svojih straneh tudi uradno potrdil podpis pogodbe o prevzemu, je zaškripalo. Foxconn je še enkrat premislil in sporočil, da dogovora še ne bodo podpisali, ker imajo pomisleke o Sharpovi prihodnosti.

Foxconn je povedal, da so danes dopoldne še pred zasedanjem Sharpovega upravnega odbora temu sporočili, da morajo razjasniti vsebino dogovora in nekaj podrobnosti še urediti. Sharp naj bi bil nekaj ključnih informacij razkril šele včeraj, zato Foxconn potrebuje dodaten čas za analizo. Gre za 3,1 milijarde dolarjev, ki bi jih Sharp lahko v prihodnosti dolgoval (contingent...

4 komentarji

Foxconn kupuje Sharp

The Wall Street Journal - Največji proizvajalec elektronike na svetu, tajvansko-kitajsko podjetje Foxconn bo najverjetneje prevzelo Sharp. Za eno najstarejših japonskih podjetij s področja elektronike ponuja 5,5 milijarde dolarjev, s čimer je presegel ponudbo japonskega državnega investicijskega sklada INCJ (Innovation Network Corp. of Japan), ki po neuradnih podatkih znaša 2,5 milijarde dolarjev. Sharp nujno potrebuje novega strateškega lastnika, saj podjetje posluje z izgubo. Prevzem naj bi bil dokončno dogovorjen do konca meseca, saj so večino podrobnosti že dorekli.

Uradne informacije iz Sharpa sicer v diplomatskem slogu ne dajejo prednosti nobenemu izmed obeh ponudnikov, dokler izbor ni končan, kar se bo zgodilo do 29. februarja. Po drugi...

9 komentarjev

Stavkajoči v brazilski podružnici Foxconna izsilili dvig plač, možne zamude pri dobavi

Zbor pred tovarno

Slo-Tech - O slabih delovnih pogojih, kršenju pravic in njihovih stavkah običajno pišemo v povezavi s kitajskim podjetjem Foxconn, to pot pa so se uprli delavci v brazilski tovarni Foxconn 2. Več kot 3700 zaposlenih v tovarni v zvezni državi São Paulo je stavkalo od 11. septembra zaradi slabih plač in nejasnih pogojev za napredovanje in kariero. Zaradi enakih razlogov so v isti tovarni stavkali tudi februarja 2013. Tovarna v mestu Jundiaí je edini kraj izven Kitajske, kjer proizvajajo najnovejši iPhone 6, zato si Foxconn stavke tam praktično ni mogel privoščiti.

Po petih dneh se je stavka končala, sporoča sindikat delavcev. Sindikat in Foxconn so na delovnem sodišču dosegli dogovor o zvišanju plač in vzpostavitvi jasnega sistema nagrajevanja in napredovanja, ki ga tovarna Foxconn 1 v istem kraju že ima. Začasno zvišanje...

36 komentarjev

Foxconn spet o širitvi v ZDA

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec elektronike, tajvanski Foxconn, ki glavnino izmed milijonske armade zaposluje na Kitajskem, vnovič glasno premišlja o selitvi v ZDA. Že pred letom dni so o tem govorili, a se potem iz vsega skupaj razen študijskih obiskov ni izcimilo nič. Sedaj naj bi v ZDA začeli proizvajati panele za LCD-televizorje.

Foxconnov izvršni direktor Terry Gou je ta konec tedna v Tajpeju na pogovoru z guvernerko Arizone Janice K. Brewer, da so zainteresirani za postavitev tovarne v zvezni državi Arizoni v ZDA. Pogovori s tamkajšnjo vlado trajajo že vsaj dve leti, Foxconn pa si seveda za širitev obeta tudi vladno pomoč v obliki subvencij in posojil.

Plača delavcev na Kitajskem v Foxconnovih znaša 300-400 evrov, medtem ko je v ZDA...

23 komentarjev

Foxconn bo vitkejši

Reuters - Kitajski Foxconn, pravzaprav gre za znamko tajvanskega konglomerata Hon Hai Precision Industry, bo izgubil del podjetja, ki mu je dal ime. Zloglasni proizvajalec strojne opreme za zahodne naročnike, med katerimi je največji Apple, bo namreč s 1. julijem izločil eno izmed 13 enot v lastno podjetje. Network Interconnection Business Group (NWinG) bo moral na svoje.

Ko je bil Foxconn ustanovljen leta 1974, je bila proizvodnja konektorjev, priključkov in kablov, kar je počel NWinG, tako pomembna, da je dala podjetju del imena (-conn). Toda sčasoma je pomembnost in zlasti dobičkonosnost tega oddelka kopnela. Proizvaja namreč poceni dele, ki se uporabljajo v PC-jih, ki so tako ali tako zrel trg. NWing ustvari 2,5 odstotka...

0 komentarjev

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Proizvodna linija

The New York Times - Pravzaprav ni bilo pričakovati nikakršne drugačne izjave, pa vendarle. Foxconn je uradno zavrnil očitke, da za proizvodnjo novega iPhona 5 izkoriščajo študente lokalnih kolidžev in univerz na slabo plačani obvezni praksi. Javnost je na te očitke pretekli teden opozoril Shanghai Daily, ki so ga hitro povzeli vsi svetovni mediji. Zgodba je odmevala zato, ker je Foxconn znan po kršitvah delovne zakonodaje in izkoriščanju slabo plačane delovne sile v nečloveških pogojih. To je potrdila tudi preiskava FLA, zato je Foxconn nekoliko izboljšal pogoje dela in obljubil nadaljevanje v prihodnosti.

Zadnji očitki o prisilni praksi pa prihajajo iz dvojih grl. Oglasili so se tako v tajvanski nevladni organizaciji Students and Scholars...

6 komentarjev