»

Microsoft ukinja certifikate MCSA, MCSD in MCSE

Microsoft - Microsoft je sporočil, da bo konec junija prenehal ponujati certifikate MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate), MCSD (Microsoft Certified Solutions Developer) in MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert), s katerimi so lahko posamezniki izkazovali svojo usposobljenost za delo z Microsoftovimi rešitvami. Tedaj bodo ukinili tudi vrsto izpitov, ki so bili pogoj za pridobitev teh certifikatov in ki jih je Microsoft izvajal. Kdor certifikate ima oziroma bi jih pridobil do konca junija, mu bodo normalno veljali do poteka, torej dve leti.

V podjetju pojasnjujejo, da so septembra 2018 začeli prehod na usposabljanje in certificiranje glede na vloge, ne več na izdelke. Odtlej so dodali 34 novih certifikate, ko pokrivajo Azure, Modern Workplace in Business Aplications. Certifikatov za nova Windows Server 2019 in SQL Server 2019 pa naprimer ne bo, temveč bo to znanje vključeno v certifikate za Azure Apps & Infrastructure in Data & AI solution.

Konkretno gre za certifikate MCSA: BI...

24 komentarjev

Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows

vir: Heise
Heise - Zatem ko je Linux izgubil dvoboj z Windows v Münchnu, kjer se je skoraj desetletje trajajoč prehod z Windows na Linux klavrno končal, mu slabo kaže tudi na Spodnjem Saškem. Davčna uprava te nemške zvezdne države namreč načrtuje migracijo 13.000 osebnih računalnikov z Linux nazaj na Windows. OpenSuse se bo poslovil na račun Windows 10.

Prehod na OpenSuse so izvedli leta 2006, kar so tedaj zaposleni dobro sprejeli. Pred tem so bili namreč uporabljali Sunov Solaris, ki je bil prvi operacijski sistem spodnjesaške davčne uprave vse od informatizacije pisarn v 90. letih. Leta 2006 je postalo jasno, da je Solaris zastarel in da niti nadgradnja na novo verzijo ne bo rešila vseh težav - problem je bila zlasti združljivost s strojno opremo, nepodpora za Java Runtime...

60 komentarjev

Microsoftov SQL Server prihaja na Linux

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo sredi prihodnjega leta izdal verzijo SQL Serverja, ki bo tekla na Linuxu. Prav se prebrali, SQL Server prihaja na Linux oziroma je že tu, saj je zaprta beta verzija za preizkuševalce že na voljo.

Spomnimo, da je Steve Ballmer leta 2001 dejal, da je "Linux rak, ki se v smislu intelektualne lastnine prime vsega, česar se dotakne" (mislil je seveda na licenco GPL). A časi so se spremenili, še zlasti po februarju 2014, ko je vodenje podjetja prevzel Satya Nadella in njegovi izjavi, da ima Microsoft rad Linux. Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je dejal, da se veseli sodelovanja z Microsoftom, ko ta pripravlja SQL Server za Linux.

Microsoftove molzne krave se počasi spreminjajo, in so še kaj drugega kot Office in Windows....

126 komentarjev

Microsoft ponuja tudi certifikat za Linux

Microsoft - Microsoftov odnos do Linuxa je v preteklosti nihal od sovražnosti do ambivalentnost, sedaj pa novi izvršni direktor Satya Nadella tudi udejanja svoje besede, da ima Microsoft v resnici Linux rad. To je dobrodošla sprememba od na primer Ballmerjevega odnosa, ki je Linux opisoval kot raka. Vseeno pa je presenetljiva novost nov Microsoftov certifikat, ki zahteva znanje Linuxa. Prav ste prebrali - od danes je mogoče pridobiti certifikat MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate): Linux on Azure.

Za dosego tega naziva morajo kandidati opraviti izpit 70-533, ki pokriva implementacijo Microsoft Azure Infrastructure Solutions, kakor tudi Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS). Mimogredi, taki izpiti niso poceni, saj vas omenjeni par olajša za okrog...

24 komentarjev

Kadrovske rošade v Microsoftu odnesle Elopa

Business Insider - Stephen Elop, ki je vodil Microsoftovo enoto za mobilne telefone, se po kadrovski rošadi poslavlja. Poleg njega bodo podjetje zapustili še Kirill Tatarinov in Eric Rudder, ki sta bila prav tako pomembna menedžerja, in vodilni strateg Mark Penn. Microsoft si na vse kriplje preokreniti tonjenje svoje enote za mobilne telefone, ki je kljub prevzemu Nokie (ali pa prav zato) še vedno v rdečem.

Elop je bil najprej zaposlen v Microsoftu, potem pa se je leta 2010 zavihtel na vrh Nokie. Ob kasnejšem prevzemu podjetja so zlobni jeziki hitro začeli namigovati, da je šlo v resnici za trojanskega konja, ki je uredil teren za prevzem. Tudi 25 milijonov dolarjev, ki jih je prejel od Microsofta po prevzemu, ter delovno mesto vodje oddelka v...

7 komentarjev

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

The Wall Street Journal - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki je že sodilo v fiskalno leto 2015, zbral rekordne prihodke in ustvaril zelo soliden dobiček. Tudi zavoljo dobre prodaje storitev v oblaku ter mobilnih telefonov so prihodki zrasli na 23,2 milijarde dolarjev, dobiček pa se je nekoliko spustil na 5,8 milijarde dolarjev.

Razlog za osemodstotni padec dobička so uradno stroški za integracijo in prestrukturiranje v višini 1,14 milijarde dolarjev, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta del požrl nakup Nokie, za katero so odšteli sedem milijard dolarjev. Microsoft je za odpravnine odpuščenih zaposlenih iz Nokie (18.000 ljudi) in reorganizacijo oddelka porabil 1,05 milijarde dolarjev. V naslednjim četrtletju jih iz tega naslova čaka še pol milijarde dolarjev stroškov. Brez tega bi...

25 komentarjev

Microsoft bo odpuščal

Bloomberg - Očitno je po prevzemu Nokie v Microsoftu napočil čas, da malo prevetrijo svoje vrste in začno odpuščati. Načrti še niso uradni, a Bloomberg že poroča, da bo Microsoftov novi izvršni direktor Satya Nadella že prihodnji teden najavil največji paket presežnih delavcev po čistki iz leta 2009.

Trenutno je v Microsoftu več kot 127.000 zaposlenih, saj je prevzem Nokie prinesel 30.000 novih, kar bodo znižali za nekaj odstotkov. Leta 2009, ko so zadnjikrat opazneje odpuščali, so se poslovili od 5800 zaposlenih, tokrat pa naj bi jih bilo še več. V okviru prestrukturiranja bodo odpuščali inženirje, tržnike in menedžerje, katerih delo se po nakupu Nokie sedaj podvaja. Predvsem inženirji, ki so se...

37 komentarjev

Fundacija Linux ponuja brezplačni tečaj osnov Linuxa

Slo-Tech - Fundacija Linux je napovedala, da bodo letos poleti brezplačno ponudili spletni tečaj osnov Linuxa. Linux je načeloma brezplačen, tečaji za njegovo uporabo in usposabljanje zaposlenih pa seveda niso. Nekateri se ga iz dostopnih virov naučijo sami, drugi pa plačajo za kak tečaj. Tečaj Osnove Linux, ki ga izvaja Fundacija Linux, običajno stane 2400 dolarjev, sedaj pa bo na voljo brezplačno.

V sodelovanju z neprofitno stranjo edX, za katero skrbita MIT in Harvard, bodo poleti - natančen datum še ni znan - izvajali tečaj kot MOOC (Massive Open Online Course). To pomeni, da omejitve števila prijav ni, v 24 urah po najavi pa se je prijavilo že več kot 2500 ljudi. Tečaj bo obsegal 40-60 ur dela tečajnika, na koncu pa bo mogoče pridobiti certifikat o opravljenih...

53 komentarjev

Iskanje novega Microsoftovega šefa se bliža koncu

Bloomberg - Iskanje novega izvršnega direktorja, ki bo na čelu Microsofta nadomestil Steva Ballmerja, je pri koncu, poroča Bloomberg. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi ga nasledil Satya Nadella, ki je v Microsoftu že 20 let.

Nadella je pred prihodom v Redmond delal v Sunu, sedaj pa je zaposlen v enoti za oblačno računalništvo. Med vsemi kandidati za Microsoftovega novega šefa (poleg njega še vodja Nokie in nekdanji microsoftovec...

4 komentarji