»

Požar Azerbajdžan odrezal od interneta

Azerbajždanske povezave 16. 11. 2015

Slo-Tech - V preteklosti se je že dogajalo, da so bili večji kosi posameznih držav brez internetne povezljivosti, za kar so bili običajno krivi prekinjeni podmorski kabli ali odločitve oblasti. V Azerbajdžanu pa je včeraj brez dostopa do interneta ostalo 90 odstotkov ljudi, ker je v podatkovnem centru v glavnem mestu Baku izbruhnil požar. Povezljivost so izgubili vsi klasični ISP-ji (NTT, Telecom Italia, Telia, Level 3, Rostelecom in Transtelecom), tako da je bil edini način za dostop do interneta prek mobilnih omrežij mobilnih operaterjev Backcell in Azerfon. Tretji mobilni operater Azercell prav tako ni imel dostopa do interneta.

Dostop do interneta je...

9 komentarjev

Zaradi NSA v gradnji nov podmorski kabel Brazilija-Portugalska

Slo-Tech - Brazilija in Španija bosta julija začeli graditi nov podmorski kabel, ki bo povezal brazilsko Fortalezo s portugalsko obalo. Kabel bo povečal kapaciteto prenosnih povezav med Evropo in Latinsko Ameriko, neposredni povod za hitro odločitev za gradnjo pa je ameriško prisluškovanje vsemu prometu, ki teče prek ameriškega ozemlja.

Snowdnovo lansko razkritje je namreč precej pokvarilo načrte za gradnjo novega podmorskega kabla med Brazilijo in ZDA. Direktor brazilskega operaterja Telebras je namreč dejal, da gradnja te povezave ni več prioriteta, ampak da se bodo osredotočili na povezavo z Afriko prek Angole, z Evropo prek Portugalske in lokalne povezave med Fortalezo in São Paulom.

...

24 komentarjev

Sirija spet do interneta in kako je režim pripravljal izklop

Ars Technica - Sirija je v četrtek okoli poldneva v celoti prekinila povezavo z internetom in onemogočila uporabo mobilnih telefonskih omrežij ter večjega dela stacionarne telefonije, kar je državo pahnilo v komunikacijsko osamo. Sedaj že lahko trdimo, da neprepričljiva pojasnila oblasti, da je šlo za teroristično akcijo, ne držijo. Oziroma, bolje rečeno, teroristi so bili kar podporniki režima sami, saj je šlo za dobro načrtovano in izvedeno akcijo. Uporniki so se situaciji prilagodili z uporabo satelitskih telefonov, a tudi te država spremlja.

Izklop interneta v celotni državi ni enostaven, saj imajo države več povezav v tujino in več vozlišč. Tu so sirskim oblastem precej pomagale sankcije zoper režim, zaradi katerih so morali poiskati nove povezave v tujino, ob čemer so jih mimogrede še konsolidirali....

1 komentar

Zaradi protestov tudi Libija onemogoča dostop do interneta

ComputerWorld - Kakor se protivladni protesti kakor požar širijo po arabskem svetu, se veča tudi število držav, ki so omejile ali povsem onemogočile dostop do interneta. Egiptu in Bahrajnu se je pridružila tudi Libija, kjer so v petek potekali siloviti protesti. Libija ni odgovorila le s strelnim orožjem, ampak tudi z omejitvijo dostopa do interneta.

Njihov glavni ponudnik dostopa do interneta General Post and Telecommunications Company je v včeraj ob 1.18 uri po lokalnem času začel prekinjati povezave z mednarodnimi omrežji. Iz Libije poročajo, da je nedosegljiva velika večina spletnih strani. Internet je dostopen občasno, pri čemer je Facebook blokiran ves čas, Twitter pa bojda ne....

0 komentarjev

ISP-ji: preveč prometa za premalo denarja

Pozicija evropski in ameriških regulatorjev interneta

Ars Technica - Štirje veliki evropski ponudniki dostopa do interneta, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia in Telefónica, so naročili študijo A Viable Future Model for the Internet pri A.T. Kearney o prihodnosti interneta. Podjetja namreč zagovarjajo trditev, da YouTube in Netflix neupravičeno bogatita s ponujanjem vsebine. Krivično se jim zdi, da čeprav strani servirata ogromne količine podatkov, plačujeta le fiksni pavšal za dostop do interneta in pogodbe o izmenjavi podatkov, medtem ko vsi stroški in nič dobička odpadejo na ponudnike dostopa do interneta.

Zato predlagajo eno izmed štirih možnosti:
  • podražitev dostopa do interneta za končne uporabnike za okoli šest evrov na mesec;
  • zaračunavanje internetnim podjetjem 0,05 evra za vsak prenesen gigabajt po omrežjih in...

33 komentarjev

Egipt ugasnil še zadnjega delujočega ponudnika dostopa do interneta

BBC - Včeraj smo obširno opisali, kako so egiptovske oblasti izključile skoraj celotni internet in kakšne alternative so prebivalcem ostale. Edini ponudnik dostopa do interneta, ki je še imel povezljivost z mednarodnimi omrežji, je bil Noor, pri katerem gostujejo tudi egiptovska borza, Coca-Cola, Exxon, letalstvo, univerze, bančni sistemi in druge finančne ustanove. Včeraj so v Egiptu od interneta odrezali še Noor, tako da klasičnega dostopa do interneta v tej državi ni več. To je bil bržkone odgovor vlade na uporne državljane, saj je mnogo uporabnikov Noora na svojih brezžičnih usmerjevalnikih odstranilo gesla, tako da je lahko do interneta prek njih dostopalo...

33 komentarjev