»

Konec P4 sporov med Intelom in VIA

X-Bit Labs -

Podjetji Intel Corporation in VIA Technologies sta včeraj objavili, da sta končno podpisali sporazum in se zunajsodno pogodili glede mnogih tožb s strani Intela, ki so VIA obremenjevale neupravičene uporabe Intelovih patentov v svojih čipovjih za Pentium4 procesorje. Skupno so tako odpravili enajst tožb v različnih državah, ki so se nanašale kar na 27 različnih patentov.

Kaj to pomeni za nas? Kakšne bistvene spremembe zagotovo ne, dasiravno so VIA-čipovja za Pentium4 procesorje sedaj uradno požegnana od Intela, kar posledično pomeni, da se bo verjetno več izdelovalcev matičnih plošč opogumilo izdati plošče temelječe na njih. Pričakujemo lahko tudi boljša čipovja, zakaj Intel se je zavezal, da bo VIA dobavljal detajlne informacije o svojih procesorjih, tako da bodo lahko izdelovali karseda dobra čipovja. Več o tem.

7 komentarjev

Za vse VIA+Intel ljubitelje

Acid Hardware - Saj vem, da je to nasprotujoč si pojem. VIA, ki jo Intel toži v treh državah (Veliki Britaniji, Nemčiji in na Kitajskem; Hong Kong) zaradi kršitve Pentium 4 patenta, ni v ravno najboljših odnosih s tožnikom. Amapak govorim o povezavi, ki je (vsaj meni) zelo privlačna. To pa je Pentium 4 procesor (ki mu cena vztrajno pada) in VIA P4X266 čipovje, ki podpira DDR pomnilnik. Vprašanje je le še katero matično ploščo vzeti.
Tu je odgovor. Namreč gre za test dveh P4X266 matičnih plošč. Obe sta bolj tako-tako. Prva je Shuttle AV40R druga pa ACorp 4VPX266A. Poglejte si.

0 komentarjev

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

Intel toži Vio. Ali obratno???

The Register - Pred nekaj dnevi je bila objavljena novica o Intelovi tožbi VIA-e zaradi nabora čipov (oz. vodila) za procesorje Pentium 4. Sedaj VIA na Tajvanu in v Združenih Državah toži Intela zaradi neplačila licenc Pentiuma 4 ter i845 čipovja.

Sam sem ob tem rekel le "Urg!", saj se mi je to zdela zadnja možna varianta. Pa vendar je na tej stvari tudi nekaj več kot le absurd... Namreč, pred leti je podjetje S3 od propadlega Exponential-a odkupilo nekaj zanimivih procesorskih patentov. Kasneje je Intel vse (ali nekaj njih) licenciral, S3-ju pa omogočil dostop do tehnologije Pentiuma 4. In vse je bilo lepo. Potem pa so delnice S3-ja romale pod okrilje VIA-e - tu pa Intel zanika, da bi VIA imela pravico do uporabe P4 tehnologije. Protiudarec? VIA trdi, da Intel sedaj nima pravic do tehnologije podjetja Exponential! To bo vsekakor še zelo zanimivo, po mojem skromnem mnenju pa se bo končalo dokaj kmalu, z ali odkupom licenc na obeh straneh ali odstopom od tožb. "Verjetno pa se zelo motim", če mi je...

4 komentarji

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev

Intel naj bi se odločil za tožbo proti VII

The inquirer - Razlog za to je stara zgodba. Viin P4X266 čipset. Potem ko smo o tem na veliko špekulirali, ali se bo to zgodilo ali ne, se naj bi to, po poročanju na The Inquirerju, zgodilo. Chen Chun-shen, predsednik Intel Asia Pacific, je za tajvanski časopis "Economic News" izjavil, da bo Intel ubral sodno pot proti vsem proizvajalcem P4 čipsovij, ki nimajo kakih licenc za proizvodnjo P4 čipsetov. To pa seveda leti na VIO. Drugi proizvajalci P4 čipsetov (SiS, ALi in pa po novem se bo tudi ATI vključil v igro) imajo te licence, medtem ko je problem glede Vije znan. Jaz mislim, da je Vija upravičena do tistega, kar je dobila z nakupom S3ja. Tukaj po mojem ne gre za nič drugega, kot da bi si ostali, predvsem pa Intel, odrezali večji kos pogače, saj je Vijin čipset glede na i845 izredno poceni. Medtem pa Vija namerava začeti z dobavo večjih količin tega čipseta proizvajalcem. Govori se o 100000 komadih še ta mesec. DigiTimes pa tukaj poroča še o eni Vijini strategiji. In to, da so ti čipseti...

0 komentarjev

VIA ima jajca

X-Bit Labs - VIA bo nedvomno izdala svoje P4X266 čipovje. Če se še spomnite, gre za čipovje, ki podpira Pentium 4 procesorje v povezavi z DDR pomnilnikom. Skratka Viina verzija Brookdale čipa. Vse lepo in prav, če Intel ne bi prepovedal izdaje vseh P4 čipovij. Intel namreč načrtuje da bo Brookdale čip velika uspešnica. In seveda, ne mara konkurence.
Problem pa je v proizvodnji. Intel namreč trenutno lahko zadovolji le 30% zahtev po svojih veznih čipovjih. Kam bo šlo ostalih 70% nezadovoljnih kupcev, veste. Kar pa niti ni tako slabo za Intel. Kajti če bo P4X266 šel v promet, to pomeni večjo prodajo P4 procesorja. Intel se je tu malo prenagnil z napovedjo tožbe VII.
Viini odvetniki vodstvu podjetja zagotavlajo, da naj ne skrbi. Intel naj ne bi imel nobene osnove za tožbo. Sploh ne, ker je VIA lastnica majhnega podjetja, ki je, pred prevzetjem, podpisalo pogodbo z Intelom o izmenjavi patentov. Torej tudi P4 čipovij. Intel bo po vsej verjetnosti pustil, da VIA izda P4X266, ga trži, potem pa bo, ko...

3 komentarji

Nekaj podatkov o Via P4X266 chipsetu

The inquirer - Vsi, ki se vsaj malo zanimate za hardware sceno, ste gotovo z zanimanjem spremljali razne afere, ki jih je sprožil Intel proti Vii in (za Intela) spornemu P4X266 chipsetu. Vendar izgleda, da so se te afere končale, saj VIA poroča, da proizvodnja tega čipovja teče kot namazana. Po nekaterih podatkih naj bi dolgo pričakovano čipovje videli že nekje sredi avgusta (v Sloveniji gotovo malce kasneje ). VIA pa je razkrila še en DDR chipset za Pentium 4 procesorje. Chipset bo nosil precej "zanimivo" ime (spet ironija ) - P4M266. Po hitrosti naj bi konkuriral Intelovemu 850 čipovju, imel pa bo tudi integriran Savage4 grafični čip.

0 komentarjev

VIA P4X266 že konec julija

DigiTimes - Via bo začela že konec meseca dobavljati proizvajalcem matičnih plošč svoje novo VIA P4X266 čipovje v manjših količinah. To je prvo, ki bo imelo podporo za DDR ram in ima tako prednost pred Intelovim i845 čipovjem (podpora SDRAMu), saj ga v zmogljivosti prehiti. Prav tako pa je cenejše. Vendar pa bo Intel imel prednost, saj bodo njihova čipovja od 6. 8. dobavljiva v velikih količinah, za razliko od Viinih. Prav tako pa ni bila prikazana še nobena matična plošča s P4X266 čipovjem, kar pa za Intel ne moremo reči. Tukaj pa se poraja še eno vprašanje: ali bo Intel vložil tožbo proti Vii zaradi uporabe njenih patentov v njihovem P4X266 čipovju, kar bi še dodatno lahko zavleklo njihov izid. O tem konfliktu pa sem že poročal. Jaz upam na čimprejšnji izid njihovega čipovja.

2 komentarja

Saga o P4X266 se nadaljuje

The inquirer - Proizvajalci ALi in SiS stremijo k temu, da bi Intel tožil Vijo neupravičene rabe Intelovih patentov v njihovem novem P4X266 čipsetu za P4. Zakaj? VIA je prevzela S3, ki je imel z Intelom sklenjeno pogodbo o uporabi njenih patentov. Intel pa pravi, da VIA ni upravičena do njih z samim prevzemom.Zakaj stremijo toliko k tem, da bi Intel izločil Vijo? Predvsem zato, ker morata onadva plačevati Intelu približno $5 po čipu za licenco, kar samo podraži celotno stvar. Tako naj bi bila cena teh čipov okoli $40. VIA pa namerava imeti prodajno ceno pod $30. Tako bojo le ti s težavo konkurirali Viji. Zakaj se Intel še ni odločil za tožbo? Prav zaradi tega, ker še ne vedo, ali je VIA upravičena z samim prevzemom tudi do uporabe licenčnih patentov, ki jih je Intel sklenil z S3. Znano pa je, da Intelovi odvetniki že kar nekaj časa proučujejo nastali položaj.

3 komentarji

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja

AMD toži Alcatel

AMD - Še ena lepa zgodbica iz sveta računalništva se je končala (na splošno me pogodbe v svet hardvera vedno bolj spominjajo na poroke v Hollywoodu ) tako kot ponavadi: s tožbo na sodišču. Tokrat gre za AMDja in Alcatela, ki sta pred kakšnim letom podpisala pogodbo o medsebojnem sodelovanju, po katerem bi AMD Alcatelu dobavljal flash memory produkte, Alcatel pa bi jih kupoval v velikih količinah. Na osnovi te pogodbe je AMD vložil ogromne denarje v svoje proizvodne zmogljivosti, toda Alcatel si je naenkrat premislil. Nič kaj ugodna situacija za AMD, moram priznati. Seveda so se slednji odločili za tožbo, ki so jo vložili na vrhovnem New Yorškem sodišču. Če vas zanima več, preberite kar AMDjevo uradno izjavo.

6 komentarjev

Vojna za DDR P4 čipovja

OC Workbench - Naslednje leto bomo videli pravo malo P4 vojno med različnimi tajvanskimi proizvajalci čipovij. Intel je namreč očitno spoznal, da P4 ne bo doživel večjega uspeha brez podpore DDR čipovij in tako so VIA, SiS in ALi najavili svoja P4 DDR čipovja. Prva bo predvidoma VIA, ki bo svoje PX266 čipovje začela proizvajati že v prvem/drugem četrtletju naslednjega leta, sledil ji bo ALi v tretjem četrtletju, zadnji pa bo SiS koncem naslednjega leta. Vsa čipovja bodo namenjena novim P4 procesorjem s Socket 478 podnožjem.

2 komentarja

Rambus bo napadel tudi izdelovalce čipovij

Electronic News - Ko sem prvič prebral to novico se kar nisem mogel nehati smejati! Za kaj sploh gre? Kot veste, Rambus že kar nekaj časa toži vse proizvajalce SDRAM in DDR SDRAM pomnilnika zaradi zlorabe njihovih "patentov". Te patente so si, mimogrede, pridobili po zelo zelo ovinkasti in komaj legalni poti in s pomočjo več prevar. Kakorkoli, nekateri proizvajalci so jim že podlegli in jim morajo plačevati licenčnino, nekateri ( Micron, Infineon ) pa jih trenutno tožijo nazaj. Sedaj pa so pri Rambusu najavili tudi namero, da tožijo vse izdelovalce veznih čipovij ali katerih drugih komponent, ki komunicirajo s pomnilnikom! V bistvu sploh ne vem, ali bi jih označil kot norce ali prekleto pogumne podjetnike... Eno je sigurno: s tem bi si pridobili ogromen monopol na računalniškem tržišču, saj trenutno skoraj ni naprave, ki ne bi komunicirala s pomnilnikom. Upam, da jim bo spodletelo [>:D]!

5 komentarjev