»

Nvidia predstavila grafične kartice Geforce RTX 30

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je po vsem draženju in pobegih informacij naposled pokazala prve tri članice naslednje serije grafičnih kartic Geforce, na arhitekturi Ampere: RTX 3090, RTX 3080 in RTX 3070. V resnici gre za pošastne naprave z nenavadno visokim številom jedrc CUDA.

Kot je za koronačase sedaj v navadi, Nvidijin šef Jensen Huang iz svoje kuhinjske pečice ne vleče več peciva, temveč zadeve, ki bolj kot stare mame zanimajo navdušence nad računalniško grafiko. Po napovedi izpred tedna dni je bila v ponedeljek na redu predstavitev novih Geforcov, tokrat iz serije RTX 3000 - ali skrajšano, RTX 30. Marsikatera od pobeglih podrobnosti, ki smo jih ujeli v preteklem mesecu, se je izkazala za resnično, ne pa vse. Prezentacija (skrajšan video povzetek) je v resnici obsegala tri kartice: RTXe 3090, 3080 in 3070. Tudi pri pomnilniku so napovedi ujele pravilne količine: RTX 3090 bo nosila 24 gigabajtov, 3080 deset gigabajtov, 3070 pa osem. Toda število CUDA jeder je precej višje, kot je kdorkoli...

33 komentarjev

Sega želi izvesti pretočno igranje z igralnih avtomatov

Ars Technica - Sega je za svojo šestdeseto obletnico razkrila nekaj odpuljenih reči: poleg jubilejne mikro verzije konzole Game Gear je javnost začudila namera, da bi mirujoče igralne avtomate uporabili za procesiranje pretočnega igranja na domu, čemur pravijo igranje v megli (fog gaming).

Medtem ko so lokali z arkadnimi igralnimi sistemi na Zahodu večjidel že izumrla sorta, jih je na Japonskem še vedno okoli 15.000. V večini od njih najdemo sisteme japonskega velikana Sege, ki upravlja tudi 200 lastnih tovrstnih lokalov. V japonski reviji Famitsu so pred dnevi razkrili, da naj bi se podjetje ukvarjalo z idejo, da bi strojne vire mirujočih naprav uporabili za pretakanje igranja na lokalne domove. Se pravi, nekaj podobnega igranju v oblaku, kot sta Stadia in Geforce Now, le da bi bile procesne enote v bistvu arkadni avtomati. Zadevo pri Segi imenujejo "fog gaming".

Megleno računalništvo seveda ni zraslo na Seginem zelniku in je ideja, ki s krepitvijo procesne moči na robu dobiva vse večji...

6 komentarjev

Nvidia predstavila GeForce Now

Slo-Tech - Nvidia je predstavila novo storitev za oddaljeno igranje iger (streaming) na svojih konzolah Shield. GeForce Now bo zamenjal dosedanjo storitev Grid, pri čemer ne gre za nadgradnjo, temveč so kodo spisali od začetka, trdijo v Nvidii. GeForce Now bo deloval na napravah SHIELD Android TV, SHIELD Portable, in SHIELD Tablet, če bomo imeli dovolj hitro povezavo v splet. Minimum je 12 megabitov na sekundo, za igranje v ločljivosti 720p s 60 sličicami na sekundo priporočajo 20 Mb/s, za 1080p pa kar 50 Mb/s. Ping mora biti manj od 60 milisekund, priporočeno je manj do 40. Ali ustrezate pogojem, lahko preverite na spletnih straneh.

GeForce Now bo prispel v Severno Ameriko, Evropsko unijo in vzhodno Evropo, na Japonsko in v Južno Korejo. Nvidia je postavila več strežnikov po svetu, program pa vas bo samodejno povezal do najhitrejša, ki bo običajno kar najbližji....

28 komentarjev

Nvidia predstavila konzolo Shield

Slo-Tech - Na Game Developers Conference, ki te dni poteka v San Franciscu, je Nvidia predstavila mikrokonzolo Shield (ni povezana s projektom Shield izpred dveh let), ki bo izšla maja letos za 200 dolarjev. Konzolo poganja Tegra X1, na njej pa teče Android TV. Preden pokukamo v notranjost, si jo poglejmo od zunaj. Oblikovana je v Nvidiinem slogu, to pomeni ostri robovi, mešanica sijoče in mat črne ter zelene barve, ki žari ob prižgani konzoli. Poleg sodi tudi krmilnik, ki je z zaobljenimi robovi in malce cenenim videzom...

23 komentarjev

Nvidia pripravlja igralno tablico in nov plošček

engadget - Nvidia pripravlja svojo prvo tablico, ki se bo neizvirno imenovala Shield Tablet in predstavlja nadaljevanje projekta Shield, v okviru katerega smo lani dobili ročno konzolo, ki pa se ni prodajala preveč dobro.

Shield Tablet bo zelo podoben HTC One, in sicer bo imel osempalčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1200, nad in pod njim pa bodo razporejeni zvočniki. Kameri s petimi milijoni točk bosta spredaj in zadaj. Poganjala ga bo Tegra K1 (štiri jedra Cortex A15 pri 2,2 GHz) z 2 GB pomnilnika, kar je dovolj za igričarske pogone Unreal Engine 4. Tablica naj bi bila na voljo v verzijah s 16 in 32 GB prostora ter podporo za WiFi in LTE in že poznan sistem Nvidia DirectStylus, ki zazna razliko med dotikom s prstom, konico priloženega pisala ali njegovim drugim koncem...

17 komentarjev

nVidia odgovarja AMD-ju

GTX 780 Ti uporablja dobro znan hladilnik

vir: AnandTech
AnandTech - Čeprav o novem AMD-jevem čipu s kodnim imenom Hawaii, ki bo srce prihajajočega Radeona R9 290X, vemo malo, vseeno po pričevanju AMD-ja vemo, da bo kartica hitrejša od GeForce GTX 780 in GTX Titan. Slednje je sicer lahko nekoliko dvomljivo, a pri 3840 x 2160 pikah Radeon R9 290X v Bioshock Infinite res prehiti GeForce GTX 780. Pri nVidii zato pripravljajo odgovor, GeForce GTX 780 Ti. Novo kartico lahko pričakujemo sredi novembra, torej okrog dva tedna kasneje, kot bomo videli Radeon R9 290X. Razen dneva izida pri nVidii niso razkrili nobenih podatkov, povedali so le, da bo kartica nedvomno hitrejša od prihajajočega Radeona.

Vseeno imamo že obilico ugibanj. Tako GeForce GTX 780 kot GTX Titan uporabljata jedro GK110, ki...

54 komentarjev

Novosti iz Nvidie: Grid, Tegra 4, Shield

GRID

Slo-Tech - Jutri se bo v Las Vegasu začel letošnji računalniški sejem CES in podjetja so že pred samim odprtjem začela na novinarskih konferencah predstavljati novosti, ki jih bodo kazala na sejmu. Nvidia jih ima kar zvrhan koš, so pokazali včeraj.

Najprej omenimo Nvidia Grid (včasih GeForce Grid), ki omogoča poganjanje iger v oblaku. O Gridu smo govorili že maja lani, ko ga je Nvidia prvič omenila in pokazala omejen prototip. Zamisel ostaja enaka, to je poganjanje računsko zahtevnih procesov na grafičnih procesorjih v oblaku in prenos slike na naprave, ki jo ima v rokah uporabnik. Tako lahko tudi najzahtevnejše igre v visoki ločljivosti poganjamo na pametnem telefonu, na televizorju, tabličnem računalniku ali kod drugod. Nvidia...

12 komentarjev

Marca prihajata GeForce 7900GTX in GT

VR - Zone - Kot je znano, bo nVidia na letošnjem CeBitu predstavila svojo najnovejšo in najzmogljivejšo grafično kartico, ki temelji na najnovejšem, 90 nanometrskem čipu G71. Prvi dan CeBita, 9. marca, bo nVidia predstavila GeForce 7900GTX, s 512 MB spomina ter po ugibanjih sodeč 32 pixel cevovodov.

Po 20. marcu mu bo sledil še ''manjši brat'', GeForce 7900GT, ki se bo verjetno ponašal s 24 cevovodi in imel 256 MB pomnilnika. Model 7900GT bo verjetno predstavljen istočasno z modelom GeForce 7600GT. Ostale specifikacije obeh kartic še niso poznane, šušlja pa se o frekvenci jedra med 700 in 750 MHz ter frekvenci pomnilnika med 800 in 900 MHz.

Izvorna novica na VR-Zone.

50 komentarjev