»

Qualcomm mora BlackBerryju plačati 815 milijonov dolarjev

BlackBerryjevemu šefu se smeji

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry bo dobil veliko finančno injekcijo, saj bo po arbitraži od Qualcomma prejel 815 milijonov dolarjev, ki mu jih je preplačal za licenčnine. Qualcomm in BlackBerry sta se za zavezujočo arbitražo odločila lani aprila zaradi spora glede licenčnin, ki jih BlackBerry plačuje Qualcommu za uporabo njegove intelektualne lastnine, torej patentov.

Qualcomm je zaradi previsokih licenčnin že naletel na težave z organi pregona. Decembra ga je kaznoval južnokorejski regulator, januarja pa ga je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FCC) obtožila, da proizvajalce telefonov sili v nepoštene licenčne dogovore, medtem ko Applu daje odpustke. Toda tudi Apple toži Qualcomm zaradi spora glede vrednosti, od katere se računajo licenčnine (cel telefon ali zgolj del...

3 komentarji

Konec nekega obdobja: BlackBerry nehal izdelovati telefone

Slo-Tech - BlackBerry je bil nekdaj sinonim za poslovne telefone. Potem so prišli pametni telefoni in BlackBerry je ob izteku zadnjega četrtletja sporočil, da ne bo več izdeloval ali načrtoval telefonov. Za zdaj bodo to početje prepustili zunanjim partnerjem in bodo na telefone zgolj še nalepili svoj logotip, če pa se vremena ne bodo zjasnila, bodo prenehali početi tudi to.

Da se bo to zgodilo, je bilo jasno že nekaj časa. Zadnji BlackBerryjev telefon DTEK50 je že tak primer, saj gre v bistvu za Alcatel Idol 4, ki je dobil nalepko BlackBerry in uradno podporo podjetja. V bližnji prihodnosti naj bi mu sledil še en tak telefon, ki se bo imenoval DTEK60 in bo Alcatel Idol 4S.

BlackBerry je slovo od...

28 komentarjev

Ostala le Android in iOS, zbogom konkurenca

Slo-Tech - V drugem četrtletju tega leta se je prvikrat zgodilo, da sta Android in iOS skupaj presegla 99-odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov. Windows Phone je obstal pri 0,6 odstotka, BlackBerry pri 0,1 odstotka, vsi ostali operacijski sistemi pa imajo še manjši tržni delež. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 344 milijonov pametnih telefonov, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Tedaj sta omenjena prvaka sicer skupno obvladovala 96,8 odstotkov trga.

Med proizvajalci je na prvem mestu Samsung z 22,3-odstotnim tržnim deležem (+0,5 odstotne točke glede na lani), sledijo Apple z 12,9-odstotnim (-1,7 odstotne točke), Huawei z 8,9 odstotki, Oppo s 5,4 odstotki in Xiaomi s 4,5 odstotki. Preostali proizvajalci predstavljajo skoraj polovico trga, torej je...

44 komentarjev

BlackBerryjev androidni Priv se prodaja katastrofalno

Slo-Tech - BlackBerry je veliko pričakoval od svojega pametnega telefona, na katerem teče Android. Toda Priv se do danes potencialnim kupcem ni prikupil. Kot so povedali viri v podjetju AT&T, ki telefone prodaja v svojih paketih, je prodaja zelo slaba, delež vračil pa večji od želenega.

Priv ni bil nikoli poceni telefon za množice, saj je bil s 700 dolarji celo dražji od osnovnih iPhonov. Luksuzni segment pa je precej omejen, saj tam prevladujeta Samsung in Apple, kar priznava tudi BlackBerryjev izvršni direktor John Chen in dodaja, da izdaja tako dragega telefona najbrž ni bila najmodrejša poteza. Po neuradnih podatkih se pripravljata dva cenejša androidna telefona (za okrog 400 dolarjev), ki bosta bržkone že odločila o prihodnosti tega oddelka v BlackBerryju. Chen je namreč že oktobra dejal,...

56 komentarjev

BlackBerry potrdil androidni telefon še letos

SecurityWeek - BlackBerry je potrdil, da bodo še letos izdali svoj pametni telefon, ki bo tekel na Androidu. Spomnimo, da je BlackBerry še pred tremi leti trdil, da je Android ena velika kaotična greznica. Njihov operacijski sistem BlackBerry 10 je po lastnih besedah podjetja superioren, a to bolj malo pomaga, če je Android najpopularnejši in z največjo bazo aplikacij. In tako bomo dobili Priv, kakor se bo imenoval prvi BlackBerryjev androidni telefon, je v finančnem potrdilu potrdil izvršni direktor John Chen.

Nov telefon bo združeval varnost in produktivnost, ki ju nudi BlackBerry, ter androidno širino nabora aplikacij. Točne specifikacije še niso znane, zelo verjetno pa bo imel 5,4-5,6-palčni zaslon z ločljivostjo 1440p, procesor...

11 komentarjev

BlackBerryjeva klasika se vrača

Blackberry - BlackBerry je predstavil nov telefon, ki zaradi konvencionalnega videza nosi zelo povedno ime Classic. Kljub podobnemu videzu kot pri starejših modelih, ima Classic nekaj novosti, zlasti programskih. Spomni nas na poldrugo leto star BlackBerry Q10, s katerim si delita procesor (dvojedrni Snapdragon S4 s taktom 1,5 GHz), grafični čip Adreno 225 in 2 GB pomnilnika. Tudi glavna kamera z osmimi milijoni točk in pomožna kamera z dvema milijona točkama sta enaki. Razširitev 16 GB prostora je možna s kartico microSD do 128 GB. Avtonomija je deklarirana na 22 ur konstantne uporabe.

Glavna novost je torej fizični videz. Zaslon je nekoliko večji, in sicer se je povečal na 3,5 palca v diagonali, medtem ko je ločljivost ostala enaka (720 x 720). Kje se torej skriva glavna...

26 komentarjev

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

The Wall Street Journal - BlackBerry, o katerem smo izčrpno poročali, da se bori s finančnimi težavami, ki jih rešuje tudi z odpuščanjem, bo dobil novega lastnika. Interni odbor, ki ga je podjetje sestavilo letos za analizo možnosti za prihodnost podjetja, je sklenil dogovor s Fairfax Financial Holdings (FFH) o prodaji podjetja. FFH je že sedaj največji lastnik BlackBerryja, sedaj pa ga bo prevzel v celoti.

FFH ima trenutno v lasti 10 odstotkov podjetja. Za preostanek bodo odšteli 4,7 milijarde dolarjev, kar pomeni devet dolarjev na delnic. Zato ni presenetljivo, da je tečaj delnic pribit malo pod to vrednost. Danes je delnica sicer pridobila odstotek, a se je v petek sesula za 20 odstotkov, ko je BlackBerry...

7 komentarjev

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev

BlackBerry 10 izšel, nova telefona, RIM ni več RIM

Slo-Tech - Danes je bil velik dan za RIM, saj so predstavili nov mobilni operacijski sistem BlackBerry 10, nove mobilne telefone in nekaj sprememb v samem podjetju. Začnimo z najbolj očitno in hkrati najmanj zanimivo - RIM se je preimenoval. Odslej se bo kanadsko podjetje imenovalo preprosto BlackBerry. Glavna blagovna znamka podjetja je tako postala tudi njegovo uradno ime.

K napravam. BlackBerry je predstavil dva nova telefona, na katerih bo tekel nov operacijski sistem. Z10 bo imel na dotik občutljiv zaslon, Q10 pa klasično tipkovnico. Z10 ima zato 4,2-palčni zaslon (ločljivost 1024x768 oziroma 356 ppi, medtem ko ima na primer iPhone 326 ppi), Q10 pa razumljivo nekaj manjšega (720x720). V drobovju ni razlik, saj imata oba dvojedrni 1,5...

55 komentarjev

BBX bo BlackBerry 10

The New York Times - Kanadski proizvajalec blackberryjev, ki ima v zadnjem času precej težav s prodajo svojih tabličnih računalnikov PlayBook, je pred dvema meseca najavil prihajajoči mobilni operacijski sistem, ki naj bi se imenoval BBX. Vanj polagajo vse upe, saj bo celovito pokrival ves spekter RIM-ovih naprav, od pametnih telefonov do tabličnih računalnikov.

Pridobili so ga z nakupom podjetja QNX, katerega kader so pridružili razvojni ekipi BlackBerryjevega operacijskega sistema. Tako je evolucija BlackBerry OS 7 postal BBX, ki je skovanka iz imen QNX in BlackBerry.

BBX bo še vedno izšel po načrtih in s predvidenimi funkcijami, a se bo imenoval drugače. RIM je namreč v torek prejel začasno odredbo sodišča...

13 komentarjev