»

Zlonamerna programska oprema tudi na preprostih telefonih

Slo-Tech - Pametni telefoni so primerna gojišča zlonamerne programske opreme, saj so v resnici računalniki, ki znajo tudi telefonirati. Precej manj znano pa je, da so lahko okuženi tudi običajni telefoni s tipkami (feature phones), ki nimajo obsežnih programskih funkcionalnosti in "pameti". Ruski raziskovalec ValdikSS je analiziral pet tovrstnih telefonov, ki so na prodaj v Rusiji, in kar na štirih odkril nezaželene zlonamerno ravnanje.

Šlo je za pri nas manj znane telefone DEXP SD2810, Itel it2160, Irbis SF63, F+ Flip 3 in Inoi 101 (samo zadnji ni imel virusov). Telefoni so prihajali iz Kitajske, kjer so bili proizvedeni in prodani v Rusiji, koder so jih potem spletne trgovine prodajale kot poceni alternative pametnim telefonom. Virusi so tičali v firmwaru telefonov in so počeli različne stvari. Nekateri so se naročili na plačljive SMS, ne da bi uporabnik to vedel, povratna sporočila pa so prikrili, da početja ne bi takoj opazili. Drugi so se povezovali na kitajske strežnike, čeprav sploh...

4 komentarji

Nemški BSI svari: Poceni kitajski telefoni imajo viruse

Slo-Tech - Nemški strokovnjaki vnovič poročajo, da imajo nekateri kitajski pametni telefoni, ki so na prodaj tudi Zahodnjakom, že tovarniško nameščene viruse. Prvikrat smo o takih težavah pisali že pred štirimi leti, predlani je bilo stanje enako, izboljšanja pa ni niti letos. Nemški Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) je na štirih pametnih telefonih, ki so imeli nameščen Android, odkril tudi tovarniško nameščene viruse. Gre za modele Doogee BL7000, M Horse Pure 1, Keecoo P11 in VKworld Mix Plus.

To so telefoni nižjega cenovnega razreda, ki pa vseeno ponujajo bistveno boljše specifikacije kakor uveljavljene znamke ob isti ceni, zato so med nekaterimi uporabniki precej priljubljeni. Doogee...

51 komentarjev

Na 38 telefonih odkrili prednameščene viruse

Slo-Tech - Okuženi pametni telefoni niso nič nenavadnega, večinoma pa smo si za okužbo krivi sami, saj nanje nesnago potegnemo sami ali pa jo staknemo ob obisku kakšne sumljive spletne strani. Zgodilo se je že tudi, da je na kakšnem poceni telefonu trojanec naložen že tovarniško. Check Point pa ugotavlja, da ga lahko dobimo tudi na telefonih višjega razreda, denimo Galaxy Note 7 ali LG G4.

Pri Check Pointu so na 38 napravah z Androidom, ki so bile v lasti dveh različnih podjetij (telekomunikacijskega operaterja in tehnološke multinacionalke), katerih identitete niso razkrili, odkrili okužbo. To ne...

54 komentarjev

Poceni kitajski pametni telefoni imajo prednaloženo nesnago

Softpedia - V G Data, kjer analizirajo zlonamerno programsko opremo (malware) za Android in pripravljajo orodja za preprečitev okužb in odstranitve, so preverili več najpopularnejših poceni pametnih telefonov kitajskih proizvajalcev. Ugotovili so, da jih ima veliko malware nameščen že v trenutku, ko pridejo iz trgovine.

Zlonamernih programov in virusov za Android kar mrgoli, kar dokazujejo tudi podatki G Data. Najbolj zaskrbljujoč je trend, saj so leta 2011 odkrili slabih štiri tisoč novih vzorcev, leto pozneje 200.000 tisoč, potem 1,1 milijona in lani poldrugi milijon. Letos so v prvih šestih mesecih že pri številki milijon, torej bo verjetno spet padel rekord. Samo junija so...

35 komentarjev

Google se pripravlja na vrnitev na Kitajsko

Nov Googlov izvršni direktor Sundar Pichai

Slo-Tech - Kitajska je največji trg na svetu in to še toliko bolj velja za pametne telefone, ki jih Kitajci vsled naraščajoče kupne moči čedalje množičneje kupujejo. Proizvajalci so zato pragmatični in sklepajo z vlado dogovore, ki vključujejo tudi cenzuro, če je to potrebno za opravljanje dejavnosti. Tudi Google, ki se je pred petimi leti umaknil iz Kitajske zaradi cenzure in hekerskih napadov, se vrača.

Google na kitajskem trgu mobilnih telefonov ni bil prisoten dolgih pet let, sedaj pa se vračajo, piše The Information. V tem času se je namreč svet spremenil, pametni telefoni so postali še pomembnejši, na Kitajskem pa lokalni proizvajalci obvladujejo praktično celoten trg. Pojavile pa so se tudi druge pametne naprave, npr. ure in...

3 komentarji

Huaweijev $80 Android se odlično prodaja v Keniji

Slashdot - Kitajski proizvajalec mobilnih telefonov Huawei je v Keniji prodal že 350 tisoč enot svojega Android telefona IDEOS, po ceni 80 ameriških dolarjev brez vezave. IDEOS je bil na zahodnih trgih predstavljen lani oktobra kot prva naprava s prednaloženim Andorid 2.2 Froyo, pri nas pa se od februarja dalje prodaja pri Tušmobilu. Huawei je za afriški trg seveda pripravil nekoliko oskubljeno različico, ki je s ceno 80 ameriških dolarjev bistveno bolj dosegljiva od ostalih pametnih telefonov, ki še vedno lebdijo nad 500 dolarji.

Problem telefona naj bi bila razmeroma slaba avtonomija baterije, potem pa pomanjkanje aplikacij v kenijskem materinem jeziku Swahili, saj razmeroma malo Kenijcev govori...

31 komentarjev

Nokia tone tudi na Kitajskem

Kitajska bo prihodnjo pomlad imela 1 milijardo uporabnikov mobilnih telefonov (dober posel za ponudnike retencije prometnih podatkov).

vir: Bloomberg
Bloomberg - Finski mobilni velikan Nokia je nedavno objavil precej porazne poslovne razultate za pomladno četrtletje, znatne težave pa doživlja tudi na tradicionalno močnem Kitajskem trgu. Kot poroča Bloomberg, konkurenca pritiska z obeh strani - od zgoraj Apple, od spodaj pa številni proizvajalci Android telefonov, ki so ceno potisnili že pod 100€ na kos.

Apple, ki se po svojih besedah "zgolj spogleduje s Kitajskim trgom", je v zadnjih treh mesecih tam ustvaril 3.8 milijarde prihodkov, kar je skoraj slaba polovica vseh Nokiinih prihodkov na vseh trgih v istem razdobju (9.3 mrd). K temu je potem treba prišteti še obsežni sivi trg, vključno s kopijami njihovih značilnih trgovin.

Na drugi strani je Android, ki za razliko od še...

37 komentarjev

Varnostne težave z Android in Chrome Web Store aplikacijami

Število mobilnih groženj se je v zadnjih dveh letih močno povečalo

Heise - Minuli teden je Kaspersky v svojem četrtletnem Malware reportu zapisal, da je Android kot platforma "vse bolj podoben MS Windows, kar se varnosti tiče". Levji delež naprav nima nameščene zadnje različice operacijskega sistema in je s tem izpostavljen številnim, tudi precej starim in dobro dokumentiranim, varnostnim pomanjkljivostim. Po Googlovih uradnih podatkih je takih kar 95% droidov; na dveh tretjinah teče Android 2.2 Froyo, na tretjini 2.1 Eclair, 5% pa jih še vedno poganja platformo 1.x. Glavni razlog za zaostanek so proizvajalci pametnih telefonov, ki nanje tlačijo prilagojene različice operacijskega sistema, potem pa so zelo počasni pri prenašanju prilagoditev na nove različice.
...

4 komentarji

Odstranjenih petdeset zlih aplikacij z Android Marketa

Guardian - Google je na prodajalni platformi Android Market odkril več kot 50 aplikacij, ki so vsebovale zlobno kodo. Okužene so bile s škodljivo programsko opremo (malware) DroidDream, ki krade uporabniške osebne podatke. Čeprav je Google z nemudno odstranitvijo posredoval takoj, ko je izvedel za problem od Redditovega uporabnika Lompola, naj bi bilo okuženih okoli 200.000 mobilnih naprav z Androidom, piše Guardian.

Aplikacije so objavili trije pisci: Myournet, Kingmall2010 in we20090202. DroidDream zbira vse mogoče podatke, ki jih lahko - identifikacijsko številko telefona (IMEI),...

17 komentarjev