»

Windows 10 bo končno nudil več zasebnosti

The Windows Blog - Microsoft se že od samega izida Windows 10 bojuje z očitki, da mu za zasebnost uporabnikov ni mar in da Windows 10 v Redmondu pošilja čisto preveč podatkov, česar se sploh ne da v popolnosti izključiti. Sedaj so se - vnovič - odločili, da bo v prihodnosti bolje. Nova verzija Windows (interna različica 1803), ki je članom skupnosti Insider že na voljo, bolje skrbi za zasebnost in uporabnikom daje več moči pri odločanju, kaj bi delili.

Novi možnosti v Windows 10 bosta Diagnostic Data Viewer (DDV) in Delete diagnostic data, ki že z imenom razkrivata svoj namen. Prva bo omogočila pregled telemetrije, ki jo operacijski sistem zbira in pošilja Microsoftu. Druga možnost pa bo poskrbela za izbris, preden bi se...

100 komentarjev

Windows 10 bo na švicarsko zahtevo bolje skrbel za zasebnost

CNet - Švicarski informacijski pooblaščenec (FDPIC) je po preiskavi ugotovil, da Windows 10 krši švicarsko zakonodajo s področja varovanja zasebnosti. Microsoft se je zato s švicarskimi oblastmi že sporazumel, kako bo v Windows 10 varovanje zasebnosti izboljšal, s čimer se je izognil sodnemu pregonu. Spremembe bodo veljale globalno, torej v vseh različicah Windows 10 za vse trge. To ni samoumevno, saj se še dobro spomnimo posebnih verzij N Windows 7, ki so bile namenjene EU in so nastale kot odgovor na tožbo Evropske komisije zaradi integracije Windows Media Playerja v operacijski sistem.

Glavni očitki so se to pot nanašali na transparentnost glede zbiranja in obdelave...

14 komentarjev

Zaradi slabe prodaje telefonov razmah Windows 10 nekoliko za pričakovanji

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je ob lanskem izidu Windows 10 smelo napovedoval, da bo do leta 2018 nov operacijski sistem živel na milijardi različnih naprav, saj ga lahko namestimo na vse od osebnega računalnika do mobilnega telefona, pa tudi HoloLens ali Surface. Sprva je kazalo, da se bo to tudi zgodilo, k čemur je izdatno pomagala tudi brezplačna nadgradnja z Windows 7 ali Windows 8, ki je na voljo še do 29. julija. Sedaj pa je Microsoft priznal, da tega mejnika bržčas ne bodo ulovili.

V uradni izjavi so zapisali, da je imel Microsoft z Windows 10 najuspešnejšo splavitev kateregakoli operacijskega sistema, saj ga aktivno (to pomeni na napravi, ki je aktivna vsaj enkrat mesečno) uporablja že več kot 350 milijonov uporabnikov. Windows 10...

120 komentarjev

Windows 10 na 300 milijonih naprav

The Windows Blog - Ko je Microsoft lani izdal Windows 10, si je tudi spričo brezplačne nadgradnje v prvem letu zadal cilj, da do konca leta 2018 Windows 10 pristane na milijardi naprav. Počasi se bliža konec enoletnega obdobja, v katerem je nadgradnja brezplačna, v tem času pa si je Windows 10 namestilo 300 milijonov ljudi, pravi Microsoft. Aktivnih uporabnikov je 270 milijonov.

Brezplačna nadgradnja se bo iztekla 29. julija, če seveda Microsoft ne bo podaljšal akcije. Kasneje bo po trenutnih načrtih nadgradnja iz Windows 7 ali Windows 8 stala okrog 120 evrov (verzija Home). Če želi Microsoft prispeti do milijarde namestitev, bo to s plačljivo nadgradnjo precej težje, saj bo v tem primeru večina namestitev posledica nakupa nove strojne opreme. Letno se proda okrog 250 milijonov...

541 komentarjev

Windows 10 prikazuje oglase

primer oglasa

Slo-Tech - Nekateri uporabniki Microsoftovega novega operacijskega sistema Windows 10 so te dni presenečeno ugotovili, da se jim na prijavnem zaslonu (lock screen), ki ga vidimo ob zaklepu seje, prikazujejo reklame. Za zdaj gre za Laro Croft, ki jo lahko v novi verziji Tomb Raiderja kupimo v Windows Store. Minuli mesec smo videli tudi reklame za Minione. To ni prvikrat, da je Microsoft začel uvajati reklame v Windows, saj so se pojavljale tudi v meniju Start.

Odzivi na reklame na prijavnem zaslonu so bili različni, večinoma pa ljudje nad njimi niso bili navdušeni. K sreči se da to hitro urediti, saj jih je mogoče povsem enostavno in legalno izključiti. Vseeno pa ostaja grenak priokus, da je Windows 10 privzeto nastavljen tako, da reklame prikazuje ter umik terja dodatno delo, in ne obratno. Mogoča je tudi vmesna...

61 komentarjev

Windows 10 prilezel na drugo mesto

Slo-Tech - Windows 10 odlično napreduje in pridobiva tržni delež, tako da je pol leta po izidu postal drugi najpriljubljenejši Microsoftov operacijski sistem. V zadnjem mesecu je pridobil poldrugo odstotno točko in z 12 odstotki z drugega mesta izrinil zimzeleni Windows XP. Na prvem mestu prepričljivo ostaja Windows 7 z več kot polovičnim tržnim deležem, četrto mesto pa ostaja Windows 8.1 (kamor se šteje tudi nepodprti Windows 8). Še vedno pa konkurenca ostaja daleč zadaj, saj vsi Microsoftovi operacijski sistemi skupaj obsegajo 90 odstotkov trga. Preostanek si delita Mac in Linux v razmerju pet proti ena.

V prihodnjih tednih pa pričakujemo še povečanje tržnega deleža Windows 10. Za to bo poskrbel kar Microsoft, saj je odslej Windows 10 za uporabnike Windows 7 in...

89 komentarjev

Windows 10 v mesecu dni osvojil dvajsetino računalnikov

Ars Technica - Nadgradnja na Windows 10 je v marsičem drugačna kakor dosedanje nadgradnje. Glavni razlog je gotovo močna promocija, katere vrhunec je brezplačna nadgradnja, kar se kaže kot daleč najhitrejše širjenje med vsemi verzijami Windows doslej. V enem mesecu je Windows 10 dosegel 5-odstotni tržni delež, za kar je Windows 8 potreboval pol leta, izjemno priljubljeni Windows 7 pa še vedno tri do štiri mesece.

V absolutnih številkah povejmo, da je Windows 10 nameščen na več kot 75 milijonih računalnikov - Windows 8 je v prvem mesecu zmogel do pol toliko. Od teh 75 milijonov je po podatkih iz Microsofta vsaj 1,5 milijona namestitev v podjetjih (verzija Windows 10 Enterprise), verjetno pa še precej več, saj ponekod uporabljajo tudi običajne uporabniške verzije.

Hitro širjenje gre v največji meri pripisati brezplačni nadgradnji z Windows 7 in 8 ter...

59 komentarjev

Windows 10 gre za med

Slo-Tech - V prvih dneh si je nov Microsoftov operacijski sistem Windows 10 preneslo več milijonov ljudi, so sporočili iz Redmonda. V prvih 24 urah je nov operacijski sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov, kar je rekord. Primerjava s predhodnimi verzijami je sicer precej nehvaležna, saj je to pot nova verzija za lastnike starejših verzij (Windows 7 in Windows 8) prvikrat zastonj.

Vseeno zapišimo, da so Windows 8 v prvih štirih dneh prodali v štirih milijonih izvodov, s čimer so postavili tedanji rekord. Na svetu je trenutno skoraj poldruga milijarda računalnikov z Windows, zato si Microsoft obeta še bistveno več namestitev. Do konca leta 2018 želijo Windows 10 na milijardi naprav. Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da je Microsoft rezerviral 40 Tb/s...

165 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Windows 10 bo zastonj za vse

Microsoft - Prihajajoč Microsoftov operacijski sistem Windows 10 ne bo brezplačen le za imetnike licenc za Windows 7 in 8, kot so iz Redmonda sporočili pozimi, temveč za vse. Imetniki prejšnjih licenc ali pirati; vsakdo bo lahko namestil Windows 10 kot nadgradnjo, so povedali na konferenci WinHEC v Šendženu.

Sprva je vodja oddelka za Windows Terry Myerson nerodno dejal, da bo Windows 10 zastonj na Kitajskem, s čimer se želijo boriti proti razraščanju piratstva v tej državi. Kasneje so v Redmondu potrdili, da ugodnost ne bo geografsko omejena. Vsakdo z ustrezno napravo bo smel brezplačno sneti Windows 10. To pomeni, da bo imel vsaj 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora. Pričakujemo lahko, da bo tržni...

149 komentarjev

Windows 10 bo nared junija

Neowin - Microsoftov prihajajoč operacijski sistem Windows 10 bo nared (RTM) v mesecu juniju, trdijo na spletni strani Neowin. Napovedani datuma izida se sicer lahko še zamakne, a Microsoft naj bi bil zelo resen pri trenutnem načrtu, vsekakor pa bomo Windows 10 dobili še letos. S tem se Microsoft odmika od tradicionalnega avgustovskega datuma izida, ki je veljal od Viste dalje. S premikom na zgodnejši datum želijo uloviti tudi kupce novih računalnikov na začetku šolskega leta, ki so jih ob RTM-verziji avgusta zamudili.

Ko Microsoft pripravi končno verzijo operacijskega sistema (release to manufacturing, RTM), jo pošlje proizvajalcem strojne opreme, ki prilagodijo in sestavijo računalnike zanjo. V prosto prodajo (general availability) potem pride dva do tri mesece...

311 komentarjev

Windows 10 bo zastonj, očala HoloLens za navidezno resničnost

Slo-Tech - Microsoft je na današnji predstavitvi pokazal, kaj bo prinesel Windows 10. Najopaznejša novost bo razveselila naše denarnice, saj bo nov operacijski sistem brezplačen za vse imetnike licenc za Windows 7 ali novejše. Akcija naj bi trajala le prvo leto, kasneje pa bo treba nadgradnjo verjetno normalno kupiti. Microsoft se o tem še ni odločil. Za zdaj kaže, da Windows 10 ne bo prinesel naročniškega načina, ki ga poznamo iz Office 365, ampak bo licenca trajna. Brezplačna bo tudi nadgradnja za uporabnike Windows Phone 8.1; več o poenotenju Windows za vse naprave v nadaljevanju. Brezplačna nadgradnja ni tako presenetljiva, saj bo s tem Microsoft preprečil ponovitev sindroma XP, ko so uporabniki obtičali s 15 let starim in nepodprtim operacijskim sistemom.

Danes je...

155 komentarjev