»

Mrežni kabel za 340 dolarjev za prenos zvoka nič boljši od stokrat cenejšega

Ars Technica - Nobenega dvoma ni, da zvočniki za 1000 evrov proizvajajo boljši zvok od tistih za dvakrat, desetkrat ali dvajsetkrat manj denarja. Podobno velja za slušalke, ojačevalce itd. A avdiofili gredo včasih tako daleč, da vplive na kakovost zvoka pripisujejo tudi komponentam, katerih vpliv je že s fizikalnega vidika skrajno neverjeten. Tako smo že videli ethernet kable za 10.000 dolarjev za verno reprodukcijo zvoka. Pa so razlike dejansko opazne?

Na ArsTechnici so se odločili enkrat za vselej priti do dna dilemi, ali lahko kakovost mrežnih kablov vpliva na zvok. Glede na to, da je prenos podatkov digitalen, razlik ne bi smelo biti, a proizvajalci dragih kablov in avdiofili trdijo, da lahko nezaščiten poceni kabel iz okolice...

54 komentarjev

Nalepka, ki pomnoži vrednost izdelka s celoštevilskim faktorjem

Slo-Tech - Že od nekdaj velja, da morate na izdelek zgolj nalepiti oznako o primernosti za avdiofile in že boste njegovo vrednost vsaj podvojili. Saj veste, pozlačeni kontakti, posebej oklopljeni kabli itd. Medtem ko je pri analognem prenosu signala to vsaj teoretično utemeljeno, je pri digitalni reprodukciji smiselnost tega početja zelo vprašljiva. A dokler ljudje kupujejo, bodo seveda prodajalci z veseljem molzli svojo kravo molznico. Primer je kartica microSD.

Sony prodaja kartico microSDXC SR-64HXA s kapaciteto 64 GB za 150 dolarjev, kar je približno trikrat več kot znaša normalna cena za tak izdelek. Tako ceno si je prislužila z napisom For Premium Sound, ki se bohoti na kartici, in Sonyjeva...

67 komentarjev

Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel

Ladja za polaganje podmorskih kablov

Slo-Tech - V začetku tega leta smo nekaj besed namenili visokofrekvenčnemu trgovanju (HFT), kakor se imenuje posebna vrsta algoritmičnega trgovanja, ki ga avtomatično izvajajo računalniki v milisekundnih časih. Pri tem trgovanju sta ključnega pomena hitrost in kakovost algoritma (v tem vrstnem redu). Ocenjujejo, da milisekunda zakasnitve letno velik hedge sklad stane okoli 100 milijonov dolarjev, zato poizkušajo investicijske banke in skladi pridobiti kolokacijo strežnikov čim bliže trgovalnim platformam.

Da gre z vsako milisekundo za velike denarja, priča tudi napoved položitve novega podmorskega podatkovnega kabla med Evropo in ZDA. Zadnji kabli so bili na tej trasi položeni ob koncu tisočletja, ko so jih financirala podjetja iz balončka...

64 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev

Tanki Xbox je Xbox 360

Novi Xbox s Kinectom

vir: engadget
engadget - Po pričakovanjih je Microsoft včeraj na E3 predstavil prenovljeni Xbox. V nasprotju s pričakovanji ta ne bo znan kot Xbox 360 Slim, temveč zgolj kot Xbox 360 250 GB, kolikor je velik trdi disk v njem. V primerjalnih tabelah tako celo pri Microsoftu med novim in starim Xboxom razločujejo z new Xbox 360 za novega oz. Xbox 360 original za starega. Slednji je še vedno naprodaj, čeprav je že od včeraj od predstavitve novega modela slednjega mogoče tudi naročiti oz. kupiti, a stari ni več v proizvodnji. Prodajal se bo torej le še dokler bodo ostale zaloge.

Novi Xbox ima, kot smo poročali že včeraj, 250-gigabajtni trdi disk in vgrajeno brezžično povezljivost z omrežji WLAN 802.11n. Prenos podatkov s starega, če se boste...

28 komentarjev

So okrogli kabli kul?

I Am Not A Geek - Spomnim se, ko smo se, med inspiracijami ter v afektu modificiranja mojega ohišja (tega je sicer že dve leti) spravili delati okrogle kable. Olfa nož, malo iznajdljivosti, dosti mirne roke ter kakšnih deset kil lepilnega traku - in kabel je bil nared! Z nakupom svojega prvega ATA66 diska sem tudi zamenjal kabel iz 40 na 80-žilnega, a si zaradi ozemljitvenih žic med nosilkami signala nisem upal narediti okroglega kabla, saj sem se bal, da bi to vplivalo na hitrost prenosa. S tem vprašanjem so se ubadali tudi na Iamnotageek.com ter ugotovili, da opaznega vpliva na prenos podatkov ni. Sedaj veste [:D].

5 komentarjev