»

Wikileaks: NSA vsaj dve desetletji prisluškovala nemškem vrhu

Wikileaks - Po objavi podrobnosti o ameriškem prisluškovanju Franciji minuli teden je Wikileaks včeraj objavil podrobnosti o podobnem početju tudi v Nemčiji. NSA je vsaj desetletji in pol, torej še v času, ko je imela vlada sedež v Bonnu, prisluškovala najvišjim predstavnikom nemške vlade. Čas objave teh podrobnosti o ekonomski špijonaži res sumljivo sovpada z zaostrovanjem grške finančne krize, kjer ima Nemčija odločilno vlogo pri razrešitvi, a si jih vseeno poglejmo.

V enem izmed poročil najvišje tajnosti opisujejo pogovor iz oktobra 2011 nemške kanclerke Angele Markel s svojim pomočnikom glede reševanja grške krize. Medtem ko je Merklova preudarjala med delnim odpisom dolgov s striženjem obveznic (haircut) ter transferno...

32 komentarjev

NSA prisluškovala Franciji, slednja sprejela lasten zakon o nadzoru

Slo-Tech - Wikileaks je objavil sveženj obveščevalnih poročil in dokumentov, ki dokazujejo obsežno vohunjenje ZDA za eno svojih najtesnejših zaveznic Francijo. V zadnjih dvajsetih letih so ZDA prestrezale komunikacijo francoskih predsednikov Françoisa Hollanda, Nicolasa Sarkozyja in Jacquesa Chiraca, francoskim ministrom in veleposlaniku v ZDA ter številnim visokim sodelavcem vlade. Da je NSA prisluškovala tako nemški kanclerki kakor francoskim oblastem, je Snowden razkril že leta 2013. Wikileaksov sveženj dokumentov pa je pomemben zato, ker razkriva, kaj točno so Američani o Francozih spremljali.

Dokumenti kažejo, da je NSA zanimala grška finančna kriza, prihodnost EU, odnosi med Nemčijo in Francijo, francosko...

3 komentarji

DSK-ju ni pomoči

Dominique Strauss-Kahn

Slo-Tech - Francoski politik Dominique Strauss-Kahn, krajše DSK, je še pred leti užival uspešno politično kariero, s katero se lahko primerjajo le redka imena z domačega parketa. Bil je dolgoletni poslanec, dvakratni finančni minister ter neuradni vodja francoske socialistične stranke, z še največ možnosti, da deželo dokončno "reši" takratnega predsednika Sarkozija. Za vmes je dobil še udobno službo na mestu vodje mednarodnega denarnega sklada (IMF), tako da je lahko kar v službenem času upravljal s polovico vseh banana republik (drugo polovico ima čez Svetovna banka). Znan je kot dober šahist in ljubitelj matematike. Same lepe stvari, ki pa jih kazi njegov dolgoletni ugled, "da se preprosto ne zna kontrolirati v bližini žensk". Očitki spolnega...

16 komentarjev

Ciprčani obupano nad bankomate

Prebivalci množično hitijo pred banke in bankomate, a do vsega svojega denarja pač ne bodo prišli.

vir: Reuters
Reuters - O otoški državi Ciper pri nas praviloma beremo kot o priljubljeni destinaciji za naše turiste in pa tajkune. Zato je predvčerajšnjim toliko bolj presenetila najava vladnega dogovora z EU (predlani oblikovanim Evopskim mehanizmom stabilnosti, kratko ESM) in IMF o 10 milijard evrov težki finančni pomoči njihovim slabim bankam, ki pa je pogojena z vsesplošnim enkratnim davkom v višini 9,9 % oz. 6,75 % vrednosti vseh ciprskih bančnih depozitov. Denar za to je na računih že "rezeviran", dol pa bo pobran enkrat po torku.

Procent je odvisen od višine depozita (nad/pod 100.000 evrov) in naj bi skupaj nanesel debelih 6 milijard evrov, ali slabo tretjino ciprskega bruto domačega proizvoda. Ne gre sicer za popolno "krajo", kot ji že pravijo prebivalci, saj bodo v zameno za...

155 komentarjev

Notranji ministri EU podpirajo sporazum SWIFT

Večer - Evropski parlament je februarja letos zavrnil sporazum SWIFT, ki bi omogočil izmenjavo podatkov o finančnih transakcijah v Evropskem gospodarskem prostoru z ZDA. Zdelo se je, da je sporazum SWIFT mrtev in da so se Evropejci končno znali zoperstaviti enosmernim ameriškim pritiskom, a tako je kazalo le na prvi pogled. Nizozemska je na primer že imela sklenjen bilateralni sporazum o izmenjavi podatkov, pričakovati pa je bilo, da se bodo ZDA lotile vsake države posebej in izsilile podpis sporazumov. Ne bo jim treba, saj bodo evropski notranji ministri složno podprli padli sporazum.

Kot piše Večer, so notranji ministri članic EU na rednem zasedanju obravnavali to temo in ugotovili, da je za boj proti terorizmu takšen sporazum potreben. Predsedujoči Alfredo Perez Rubalcaba je po zasedanju pojasnil, da tak sporazum EU hoče imeti, saj da gre za enega osnovnih elementov sodelovanja v boji zoper terorizem. Ministri so se izrekli proti podpisovanju dvostranskih sporazumov posameznih članic,...

15 komentarjev

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev