»

Linuxovo jedro 4.5 vnaša podporo za AMD PowerPlay

LKML - Po dveh mesecih valjanja po preizkusnih verzijah je danes izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.5. Prav lahko bi se bilo zgodilo, da bi namesto tega dobili še enega kandidata za izid (rc8), a se je Linus Torvalds odločil, da je koda zrela za stabilno verzijo. Večjih sprememb je manj kot v kakšnih prejšnji verziji, ima pa še cel kup manjših izboljšav in popravkov.

Glavne novosti so podpora za tehnologijo AMD PowerPlay (za zdaj še eksperimentalna), ki skrbi za upravljanje z energijo, izboljšan odprti gonilnik AMDGPU za Radeone ter izboljšano upravljanje s prostim prostorom v...

13 komentarjev

Tu je Ubuntu 15.10

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in spet je napočil čas za novo verzijo priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu 15.10, ki nosi kodno ime Wily Werewolf (pretkan volkodlak). Novosti je precej, a nobena ni tako očitna, da bi jo opazili iz aviona. Nasprotno - na prvi pogled razen novega ozadja (grafično okolje ostaja Unity 7) in spremenjenih drsnikov ni nič novega. Končno se ti ne bodo več pokazali le ob pomiku kazalca nanje, temveč bodo vidni ves čas. Večina izboljšav se skriva, kot je to že v navadi, pod pokrovom. Odprimo ga.

Jedro je posodobljeno na Linux 4.2, ki ima podporo za celo vrste nove strojne opreme: nov gonilnik AMDGPU, novi procesorji Intel Skylake, boljša podpora za Bluetooth, nove Logitechove miške ter nov Valvov krmilnik za Steam. Na programskem nivoju...

49 komentarjev

Linuxovo jedro 4.2 je tu

kernel.org - Včeraj pozno zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra 4.2, ki jo je glavni razvijalec Linus Torvalds že ob začetku označil kot eno izmed bogatejših z novostmi in izboljšavami. Kdor si ga želi prevesti sam, jo lahko sname z interneta, zavoljo praktičnosti pa je priporočljivo počakati, da ga v svoje distribucije vključijo večji proizvajalci, kar se bo zgodilo v prihodnjih mesecih - Fedora 23 bo v oktobrski verziji že imela novo jedro. Medtem se je odprlo tudi dvotedensko okno za vnos novih funkcionalnosti (merge window) v prihajajočo verzijo 4.3.

Med pomembnejšimi novostmi
v verziji 4.2 so nov gonilnik AMDGPU, ki podpira tudi najnovejše grafične čipe AMD Radeon, podpora za Intel Broxton, podpora za nekatere nove arhitekture...

26 komentarjev

Izšlo Linuxovo jedro 4.1

LKML - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 4.1, potem ko v osmem kandidatu za izid (4.1-rc8) niso našli večjih napak. Najbolj neučani lahko jedro snamejo z interneta in si ga prevedejo sami, večina pa bo bržkone počakala, da ga vključijo v popularne distribucije. Ubuntu ga bo na primer že imel (v bistvu najnovejšo podverzijo 4.1.x) v oktobrski izdaji 15.10 Wily Werewolf.

Kot običajno, je popravkov, dodatkov in nadgradenj v novem jedru precej. Med pomembnejše novosti sodijo izboljšanje upravljanje z energijo, saj pozna podrobnosti arhitektur Intel Cherry Trail on Bay Trail ter na primer Intel Compute Stick. V ekstremnih primerih naj bi prenosne naprave zdržale do uro dlje, realno pa bodo pridobitve manj občutne. EXT4 je dobil podporo za...

13 komentarjev

Novi Broadwelli z zmogljivejšo grafiko med čakanjem na novo družino

Intel - Intel je predstavil deset novih procesorjev, izmed katerih je polovica namenjenih namiznim računalnikom, polovica pa prenosnikom. Medtem ko vsi čakamo na arhitekturi Skylake in Cherry Trail, ki se odmikata proti koncu leta, je Intel na sejmu Computex na Tajvanu pokazal deseterico iz družine Broadwell, ki naj bi zapolnila nastalo vrzel. Novosti so zlasti na grafičnem delu procesorja.

Med namiznimi procesorji je najmočnejši i7-5775C za 365 dolarjev, ki bo imel štiri jedra (osem niti) s frekvenco 3,3 GHz, vgrajeno grafiko Iris Pro 6200, 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, vse skupaj z...

117 komentarjev

Izšel Linux 4.0

Slo-Tech - Kot smo izglasovali, se naslednja verzija Linuxovega jedra imenuje 4.0 in ne 3.20. Kot piše Linus Torvalds, je izid povsem po urniku, saj niso odkrili nobenih težav. Zanimivo je, da se velik preskok v poimenovanju verzije ne odraža v kodi. Linux 4.0 prinaša manj novosti kot povprečna izdaja, a bo že s 4.1 drugače, pravi Torvalds. Tako je pač naneslo, kar v bistvu niti ni slabo, saj se spodobi, da je 4.0 stabilen, torej ne sme imeti preveč novih, eksperimentalnih funkcionalnosti.

Seveda to ne pomeni, da je Linux 4.0 povsem brez večjih novosti. Med njimi najdemo live kernel patching, ki bo omogočil nadgradnjo jedra brez ponovnega zagona. To je zelo pomembno za strežnike. Omenimo še avdio prek DisplayPorta na AMD-jevih Radeonih (TOpen-source), podporo Intel Quarck SoC,...

22 komentarjev

MWC: Novi Atomi odslej x3, x5 in x7

Slo-Tech - Ena redkih trdnjav, ki jo Intel še ni povsem osvojil, so procesorji v mobilnih napravah, zato ni presenetljivo, da so na Mobile World Congressu predstavili nove SoC Atom x3, x5 in x7. Medtem ko je x3 na 28 nm namenjen trgom z nizko kupno močjo, so x5 in x7 namenjeni za razviti svet in zgrajeni v 14-nm tehnologiji. Po zgledu procesorjev Core iX se tudi Atomi po novem diferencirajo na pregledne družine.

Atom x3 je v bistvu SoFIA, ki je dobil nalepko Intel Atom. Najmočnejši model C3440 podpira LTE, ostala dva pa samo UMTS. C3440 ima štirijedrni procesor s taktom 1,4 GHz in grafiko Mali-T720 MP2, C3230RK štirijednri procesor s taktom 1,2 GHz in grafiko Mali-450 MP3, medtem ko ima najšibkejši C3130 dvojedrnika. Čipov ne izdeluje Intel, temveč zanj TSMC ali Rockchip. Kot rečeno, teh čipov pri nas ne bo.

Zanimivejši so x5-8300,...

11 komentarjev

V heliju zamenjan elektron z muonom

New Scientist - Profesor Donald G. Fleming z University of British Columbia v Vancouvru je s sodelavci pripravil posebno eksotično vrsto helija, ki se kemijsko obnaša kakor vodik, o čemer so poročali v članku Kinetic Isotope Effects for the Reactions of Muonic Helium and Muonium with H2, ki je izšel v reviji Science.

Navaden vodik sestoji iz protona, ki sestavlja jedro, in elektrona, ki kroži okrog jedra. Težja izotopa devterij in tritij imata v jedru še en oziroma dva nevtrona, zaradi česar sta dvakrat oziroma trikrat težja od lahkega vodika. V kemiji je razlika med izotopi praktično nezaznavna, edina opazna razlika je kinetični izotopski efekt. Ta se kaže kot različna hitrost reakcij, manjša kislost devteriranih spojin, spremenjena jakost vodikove vezi itn.

V ciklotronu TRIUMF v Vancouvru so v...

4 komentarji