»

Novi Raspberry Pi 4 ima defekten USB-C

Slo-Tech - Nova verzija kartičnega računalnika Raspberry Pi 4, ki je izšla konec minulega meseca, ima defekten priključek USB-C. Napaka ni zelo očitna, saj večina naprav še vedno deluje, a izvedba USB-C ni po standardu. Težave se pojavijo pri uporabi nekaterih polnilnikov prek USB-C, ki ne delujejo pravilno.

Dobra stran odprtega dizajna Raspberryja je seveda transparentnost. Zato ni bilo težko ugotoviti, kje se skriva težava, kar je uspelo Tylerju Wardu. Pravilni dizajn bi moral imeti dva upornika, Raspberry Pi pa ima na tem mestu le enega. To ima posledice za pametne polnilnike, ki vsebujejo kable s čipi, ki komunicirajo s priključkom...

7 komentarjev

Uradno ohišje za Raspberry Pi je tu

RaspBerryPi - Predelav, dodatkov in nadgradenj vseh modelov Raspberryja Pi smo videli že ničkoliko, tudij ohišij, a o prvem uradnem ohišju moramo napisati nekaj vrstic. Za osem evrov (šest funtov) je mogoče dobiti uradno plastično ohišje Fundacije, ki se združljivo z drugo generacijo Raspberry Pi 2 vseh modelov. Za šest funtov dobimo elegantno obilkovano plastično ohišje s štirimi USB-priključki, ethernetom, HDMI in 3,5-mm avdio priključkom - vse, kar ima Raspberry Pi B+.

V Fundaciji Raspberry je zgodba ravno tako pomembna kot končni izdelek, zato so predstavili ozadje dizajniranja in izdelave ohišja. Zgodba se je začela že pred poltretjim letom. Za dizajn je poskrbelo podjetje Kinneir Dufort, ki je v končni fazi pripravilo tri...

49 komentarjev

Raspberry Pi 2 - malina na steroidih z Okni

Raspberry Pi 2

vir: RaspBerryPi
RaspBerryPi - V fundaciji Raspberry Pi so danes predstavili nov model priljubljenega računalnika Raspberry Pi - model 2.

Ključna novost je nov procesor, ARM Cortex-A7 s štirimi jedri in taktom 900 MHz, zapakiran v Broadcomov SoC BCM2836, ki naj bi bil kar šestkrat hitrejši od 700 megaherčnega enojedrnega predhodnika.

Podvojena je še količina pomnilnika - na 1 GB. Vse ostalo, vključno z grafičnim procesorjem, ostaja enako, tako da je novi RPi v celoti kompatibilen s predhodniki.

Ker procesor podpira arhitekturo ARMv7, bi naj bil kompatibilen celo s prihajajočim Microsftovim Windows 10, ki bo na voljo brezplačno.

Cena bo pohvalno enaka predhodniku (ki ostaja v prodaji), torej 35 ameriških zelencev ali pri nas dobrih 30 eurov brez davka. Raspberry Pi 2 je že dobavljiv.

85 komentarjev

Raspberry Pi dve leti pozneje z odprtim grafičnim jedrom

Prva paleta 100.000 Raspberryjev Pi

RaspBerryPi - Pred dvema letoma se je začela prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki je medtem osvojil svet. V tem času so prodali 2,5 milijona modelov A in B, iz katerih je nastalo ničkoliko najrazličnejših projektov. Danes Raspberry Pi poganja vse od robotov do predvajalnikov filmov. Nekdo je celo sestavil kopijo kontrolne mize iz Nasinih izstrelitvenih ploščadi. Ob drugi obletnici pa smo dobili še darilo v obliki odprtja specifikacij.

Čip BCM2835 v Raspberryju Pi uporablja grafično jedro VideoCore IV, ki ga najdemo na številnih ARM-jevih čipih. Z njim se trenutni gonilniki pogovarjajo prek zaprtega kosa programske opreme (blob), kar je precejšnja pomanjkljivost. To se utegne spremeniti,...

32 komentarjev

Raspberry Pi dobil še svojo spletno trgovino Pi Store

RaspBerryPi - Raspberry Pi je fenomen, ki se je nepričakovano dobro prijel. Računalnik v velikosti kreditne kartice, ki stane 25 oziroma 35 dolarjev, odvisno od modela, je namreč tako zaželen, da proizvodnja s težavo dohaja povpraševanje. Letos so jih prodali že več kot tri četrtine milijona. In ker je bil namenjen zlasti za poučevanje programiranje in kot poceni element za domače medijske centre, avtomatizacijo postopkov, SCADA, robotiko itd., uporabniki zanj pišejo kopico programske opreme. Odslej jo lahko delijo na spletni trgovini Pi Store.

Postavil jo je Eben Upton, ki je svoj čas delal na Cambridgeu....

14 komentarjev

Prihaja cenejši Raspberry Pi A

Slo-Tech - Britanski fenomen, ultrapoceni računalnik Raspberry Pi je naprodaj že od aprila in gre za med, je razkril izvršni direktor fundacije Raspberry Eben Upton v intervjuju za V3. Do danes so prodali že več kot 200.000 enot, do konca leta pa naj bi jih okrogel milijon. Povpraševanje je dejansko tako veliko, da je na Raspberry Pi po naročilu treba počakati. Hkrati pa ekipa ne stoji križem rok, ampak bodo vsak hip predstavili še cenejšo verzijo Raspberry Pi A.

Trenutno je namreč naprodaj model B, ki stane 35 dolarjev in ima procesor ARM s frekvenco 700 MHz, 256 MB pomnilnika, Broadcomov SoC BCM2835, priključke za USB, zvok, SD-kartice in video (HDMI). Že od začetka so obljubljali tudi cenejši model A, ki nima priključka za...

41 komentarjev

Raspberry Pi naprodaj 20. februarja, specifikacije znane

Zadnji dizajn

Slo-Tech - Končno smo dočakali uradni datum izida oziroma začetka prodaje kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki je eden izmed najteže pričakovanih izdelkov tega leta. Računalnik v velikosti kompleta igralnih kart, v katerem bije ARM-jev procesor s 700 MHz, ima 256 MB pomnilnika in Broadcomov SoC BCM2835 ter po nekaterih informacijah v grafiki premaga celo iPhone, za vsega 35 dolarjev bo naprodaj od 20. februarja, ko bo končana proizvodnja prve serije 10.000 primerkov.

Sprva so načrtovali, da bo Raspberry Pi nared že do začetka februarja, a je imel proizvajalec težave z zagotavljanjem kvarčnega kristala. To je pomemben del vsake elektronske naprave, saj proizvaja stabilen oscilirajoči signal, ki usklajuje frekvence...

170 komentarjev