»

Prihajajo televizorji z ločljivostjo 8K

Slo-Tech - Prve delujoče prototipe televizorjev z ločljivostjo 8K smo videli že pred leti, a je ostalo pri tem. Vsako leto nam na sejmih pokažejo nekaj novih modelov, končnim uporabnikom pa je prvega začel prodajati šele Sharp predlani, a je bil s ceno krepko nad 100.000 dolarjev bolj zanimivost kot uporaben kos elektronike. Vmes je tudi YouTube že dobil kakšen posnetek z ločljivostjo 8K, medtem ko televizija ni posvojila še niti 4K. To ni presenetljivo, saj je 8K precejšen zalogaj tudi za kamere. Kakorkoli, Sharp je sedaj predstavil pri televizor 8K, ki ima vsaj približno normalno ceno.

Sharp Aquos 8K ima diagonalo, ki...

199 komentarjev

Slab teden za Google ali ko YouTube krvavi milijone

theguardian.com - Val nezadovoljstva nad Googlovo oglaševalsko platformo se je iz Evrope pretekli teden prelil tudi v ZDA, poroča The Guardian. Potem ko je celo britanska vlada prenehala oglaševati prek Youtuba, ker so se njeni oglasi pojavljali ob neprimerni vsebini, so oglaševalske milijone abecednemu tehnološkemu velikanu pričeli odtegovati tudi ameriške korporacije. YouTuba tako več ne marajo telekomi, kot je Verizon, farmacevti, kot je GSK, na seznamu pa so podjetja iz bolj ali manj vseh sektorjev: Pepsi, Walmart, Johnson & Johnson. Poslovna škoda YouTuba je zaradi tega le v enem tednu dosegla milijone.

Vse se je začelo s člankom

Če ste kdaj ponesreči sami zajadrali na recimo torrent spletne portale, ste verjetno že pred desetletjem opazili, da so se vam...

41 komentarjev

Prvi televizor z ločljivostjo 8K

PC World - V zadnjem času se čedalje bolj uveljavlja ločljivost 4K, a razvoj je že korak dlje. Naslednja stopnička bo še štirikrat več točk oziroma format 8K (7680×4320), za katero nekaj tipal že obstaja, prikazovalnikov pa bistveno manj. Sharp je predstavil prvi komercialni televizor s to ločljivostjo, ki ima prvenstvenosti primerno zasoljeno ceno.

Model LV-85001 ima 85-palčni zaslon in 33 milijonov točk (7680x4320), kar vas bo olajšalo za 133.000 dolarjev. Ker HDMI-priključek zmore prenesti največ 4K, potrebujemo za uporabo najvišje ločljivosti kar štiri kable za priklop. Televizor lahko uporabimo tudi kot monitor, kjer ločljivost ni problem, medtem ko imamo pri uporabi kot televizor en velik problem. Vsebin z ločljivostjo 8K ni. Za ločljivost 4K še najdemo posnetke na...

89 komentarjev

Na YouTubu prvi posnetek v ločljivosti 8K

Slo-Tech - Googlov YouTube je dobil prvi posnetek, ki je za ogled na voljo tudi v ločljivosti 8K (oziroma 7680 x 4320 točk). Medtem ko so 4K podprli že pred petimi leti in danes ne manjka posnetkov v tej resoluciji, smo morali na 8K počakati.

V Googlu so sicer povedali, da je YouTube ločljivost 8K formalno podpiral že od leta 2010, da pa so letos dodali napis 4320p v meni. Uporabniki po svetu ugotavljajo, da se je zadnja sprememba zgodila šele pred dnevi. Glede podpore posnetkov pa ne moremo reči ni konkretnega, ker do včeraj ni bilo naloženega nobenega posnetka v tej ločljivosti, torej je tudi podpora bolj filozofsko vprašanje.

Kakorkoli, posnetek Ghost Towns, dasi 8K za zdaj deluje le v Chromu. Posneli so ga s kamero RED Epic Dragon 6K v pokončni orientaciji in potem v...

86 komentarjev

YouTube podpira 60 sličic na sekundo

Slo-Tech - Google je izpolnil junijsko obljubo in omogočil podporo za videoposnetke s frekvenco 60 sličic na sekundo (fps). Za zdaj je podpora še bolj polovičarska, saj so poskrbeli le za lasten brskalnik Chrome, medtem ko uporabniki ostalih domnevno še pridejo na vrsto. Če posnetek visoko frekvenco podpira, jo vključite z izbiro možnosti 720p60 ali 1080p60 v meniju z nastavitvami desno spodaj.

Vseeno brez drobnega tiska ne gre. Google mora vaš videoposnetek posebej odobriti, da bo dobil možnost predvajanja s 60 fps. Po Googlovih besedah bodo to predvsem posnetki z veliko prizori premikanja (motion intense), medtem ko bo večji preostanek ostal pri 30 fps. YouTube tako zlagoma izboljšuje kakovost videoposnetkov, ki jih je mogoče naložiti; pred...

100 komentarjev

Tretji poizkus: Microsoft umaknil mobilno aplikacijo za YouTube

The Verge - Razmere med Microsoftom in Googlom se očitno umirjajo, veliki zmagovalec pa je Google. Microsoft je namreč umaknil drugo verzijo mobilne aplikacije za dostop do YouTube, ki so jo izdali, ko je bila prva neprimerna. Pri aplikacija je namreč omogočala prenos posnetkov na disk in je odstranila oglase, s čimer se je Google ni strinjal in je do 22. maja terjal njen umik. Tistega dne je Microsoft izdal novo verzijo, ki ni več podpirala prenosa aplikacij, je pa še vedno rezala reklame. Tudi to očitno ni bilo v redu, zato se še ta verzija umika.

Microsoft in Google sta sedaj napovedala, da bosta sodelovala in s skupnimi močmi izdala aplikacijo, ki bo podpirala...

23 komentarjev

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM

vir: Google
Google - Google se je odločil, da bo izkoristil svojo ogromno bazo uporabnikov v bitki formatov, ki poteka med WebM in H.264. Prvega podpira Google (podporo slednjemu so iz svojega brskalnika v celoti umaknili), medtem ko drugega zagovarjata Microsoft in Apple. Zato je Google začel prekodiranje vseh videoposnetkov na YouTubu v format WebM.

Vse na novo naložene posnetke že sproti prekodirajo v format WebM, medtem ko v času manjše obremenitve pretvarjajo tudi starejše gradivo. To je mamutski projekt, saj je baza filmov nepredstavljivo velika. Vsak dan prejme za približno šest let videomateriala. Doslej so pretvorili že 30 odstotkov posnetkov, ki predstavljajo 99 odstotkov vseh ogledov na YouTubu.

Seveda to ne pomeni, da...

136 komentarjev

Google prevzel Episodic

Google - Google je prevzel podjetje Episodic iz San Francisca, ki se ukvarja z gostovanjem videa. Na svojih straneh ponujajo video vsebino v živo in na zahtevo, za kar omogočajo tudi vstavljanje oglasnih sporočil in transakcije s kreditnimi karticami. Za zdaj je mobilna verzija strani na voljo le za iPhone, a obljubljajo tudi podporo za Android, Blackberry in Symbian.

Google bo z novo pridobitvijo oplemenitil svoj YouTube. Z novimi možnostmi prevzetega podjetja bi lahko iz YouTuba v obliki verzije Pro iztisnili tudi kakšen dolar. Ker je Google znan predvsem po obratni poti (plačljiv Urchin je postal brezplačen Google Analytics), je verjetnejša kakšna druga smer. Google bi lahko Episodic izrabil...

4 komentarji

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev